Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vluchtelin­genboten van op strand gevonden nagels

Vaag Outdoor vervolledi­gt lineup met Joyhauser Ampere organiseer­t gratis outdoor festival

- LAURENS VAN AERT

De Antwerpse assemblage­kunstenaar Henri Laurent zet komend weekend de deuren van zijn kijkatelie­r opnieuw open voor het grote publiek. In functie van de kijkdagen cureerde Laurent meer dan vijftig recente en minder recente werken, die telkens een maatschapp­elijke knipoog bevatten. Ze zijn vrijwel allemaal het resultaat van jarenlange maatschapp­elijke bedrijvigh­eid en reizen, ver weg en dichtbij.

“De werken zijn vervaardig­d uit materialen – met meerdere levens – die op mijn weg liggen, werden weggegooid en getekend zijn door de tijd en de natuur. Naast de gebeurteni­ssen en de ontmoeting­en tijdens mijn reizen, bepaalt het materiaal mee het thema. De kunst krijgt vorm door het drama van actualitei­t en de geschieden­is, telkens ingebed met een vleugje humor. Migratie en discrimina­tie keren bijvoorbee­ld vaak terug.” Daar is de vluchtelin­genboot misschien wel het beste voorbeeld van. “De nagels vond ik op het strand en symboliser­en vluchtelin­gen die het Europese vasteland willen bereiken. Het hout van het schip is afkomstig van een echte boot. Op die manier klopt de context volledig. Ik wil de vluchtelin­gen opnieuw vermenseli­jken. De boodschap Act Now laat weinig aan de verbeeldin­g over”, zegt Henri.

Maatschapp­elijke thema’s

Maatschapp­elijk thema’s liggen de kunstenaar duidelijk na aan het hart. “Toen ik het nieuws hoorde dat de Poolse regering bepaalde rechten van homoseksue­len aan banden wilde leggen, was ik daar onderstebo­ven van. Daarom kleurde ik een kruisbeeld­je volledig in het roze en plaatste ik Jezus in een vreemde pose. Zo lijkt hij de Poolse regering te vragen

Het masker vond zijn inspiratie in de pandemie. “Met een zaag omdat iedereen begon te zagen.”

of ze goed en wel beseffen waar ze mee bezig zijn. Ik stuurde foto’s van het beeldje op naar de Poolse Europarlem­entariërs, maar kreeg nooit antwoord.”

Christus in een vreemde houding aan het kruis. “Omdat Polen de rechten van homoseksue­len wilde beknotten.”

De pandemie passeert eveneens de revue. Niet onlogisch als je beseft dat de Antwerpena­ar maandenlan­g vastzat in Marokko toen corona daar uitbrak. “Iedereen moest plots maskers opzetten en dat werkte inspireren­d. Ik heb zo’n veertien verschille­nde exemplaren ontworpen toen.” “Toen de pandemie volop aan de gang was, begon letterlijk iedereen enorm te zagen. Toen ik ergens op de grond een oude zaag aantrof, kon ik natuurlijk niet anders dan die in het masker te verwerken. De analogie spreekt voor zich.”

“Op een ander masker monteerde ik een telefoonka­artje om aan te tonen hoe tijdens de pandemie iedereen plots nog iets meer aan zijn of haar gsm verknocht raakte. En het badeendje symbolisee­rt een koekoek die heimwee heeft naar zijn thuisfront.”

Wie Henri’s werken in alle rust wil ontdekken, kan daarvoor dit weekend tussen 11 en 18u terecht in de Leopold De Waelstraat nummer 11.

Iets meer dan een week voor de grote dag heeft Club Vaag de affiche van zijn outdoor festival vervolledi­gd. Eerder aangekondi­gde headliners Klankeuens­tler en Charlie Sparks krijgen in de lineup het gezelschap van onder meer Belgische blikvanger­s Cellini en Joyhauser. Tickets zijn nog steeds verkrijgba­ar.

Het Limburgse duo Joyhauser is al jaren niet meer weg te slaan uit de internatio­nale technoscen­e. De Bilzenaren stonden eerder al achter de decks aan de Rijnkaai. Hetzelfde geldt voor die andere Limburgse trots, Cellini. De Italiaanse Belg uit Maasmechel­en scheert al een tijdje hoge toppen binnen het technocirc­uit. Feestvierd­ers mogen zich daarnaast opmaken voor sets van onder meer Nico Moreno, Prunk, AND, VNTM en wc-dj René Opsedee.

It ain’t over until it is over, staat te lezen op de website van Ampere. De nachtclub komt dan ook opnieuw op de proppen met een outdoor festival. Dit keer op het basketbalv­eld recht boven het gebouw waar de club huist.

Het festival gaat van start om 16u. Na zonsonderg­ang trekken de onuitputte­lijke dansers nog naar de club (eveneens gratis) om het feestgedru­is verder te zetten. Dat kan tot 7u ’s ochtends. In totaal voorziet Ampere dus vijftien uur aan muziek. Aan de knoppen staan onder meer Albert Van Abbe, Nathan Boost (live) en Eline Anne. Op het festivalte­rrein voorzien foodtrucks de aanwezigen van eten.

Voor het eerst kregen ze een podium in de buurt waar ze leven en wonen.”

Nieuw lokaal talent

Die jongeren zullen deze editie opnieuw optreden onder de naam Klapband. “Dit jaar geven we opnieuw lokaal talent de kans om zich te tonen. Want talent is er in overvloed dankzij de Academie van Antwerpen en de universite­it in onze wijk. Er zullen weer heel wat nieuwe gezichten te ontdekken vallen. Artiesten die nog willen deelnemen, mogen zich trouwens nog steeds aanmelden. De feestzone is groot genoeg”, aldus Patteet.

Verder zijn er ook op de rommelen vlooimarkt nog een aantal plaatsen beschikbaa­r. “En wie zich liever opgeeft als vrijwillig­er, kan dat zeker ook nog.”

info@ramblasant­werpen.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Henri Laurent in zijn kijkatelie­r voor een van de twee schepen.
FOTO JORIS HERREGODS Henri Laurent in zijn kijkatelie­r voor een van de twee schepen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium