Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb er mijn leven aan te danken”

- BART ROGGEMAN

Dat er in België Lego Masters zijn, weten we al van het populaire tvprogramm­a. Maar ook met het even legendaris­che Playmobil zijn er die ware kunstwerke­n bouwen. In Boom verschuilt zich met Bruno Peeters (66) zo’n Playmobil-kunstenaar. Al zestien jaar lang maken de figuurtjes een belangrijk deel uit van zijn leven. “Ik durf zelfs zeggen dat ik er mijn leven aan te danken hebt”, zegt hij.

Dit weekend zit Bruno voor de veertiende keer in Luxemburg voor de Luxplaymod­ays, een groot internatio­naal evenement waar hij weer wil verbluffen. Voor deze editie heeft hij zijn fantasie andermaal de vrije loop gelaten en pakt hij uit met nooit eerder geziene creaties. “Normaal bouwen we diorama’s met de klassieke miniatuurf­iguren. Deze keer heb ik met levensgrot­e Playmobilh­oofden, welke eigenlijk bloempotte­n zijn, een tafereel gecreeerd”, vertelt hij.

Zestien jaar geleden had de Bomenaar nooit gedacht dat het speelgoed waaraan al vele generaties plezier beleefden, zo’n grote rol zou spelen in zijn leven. “In de jaren zeventig toen Playmobil uitkwam, vond ik het maar niks”, lacht hij. “Maar toen ik een relatie kreeg met een jongere vrouw die een baby had en bezoekjes aan de speelgoedw­inkel mee op de boodschapp­enlijst kwamen te staan, ging er een wereld voor mij open. Ik zag er mijn eigen mogelijkhe­den in en elke gelegenhei­d was wel goed om voor de ‘kleine’ weer eens langs te gaan voor nieuwe Playmobil”, schaterlac­ht Bruno.

Positieve energie

In die tijd is hij uitgegroei­d tot een diorama-bouwer wiens creaties hoog staan aangeschre­ven in de Playmobil-wereld. Hij geniet bekendheid tot ver buiten de

Bruno Peeters

Playmobil kunstenaar landsgrenz­en, terwijl het in eigen omgeving vreemd genoeg weinig geweten is.

“Het is een uit de hand gelopen passie die een belangrijk onderdeel van mijn leven uitmaakt”, zegt Bruno. “Ik duf zelfs te zeggen dat ik er mijn leven aan te danken heb”, moet hij even slikken.

“In 2014, toen Playmobil veertig jaar bestond, zette het bedrijf een grote reizende tentoonste­lling op poten waarvoor de beste bouwers uit landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje werden uitgenodig­d. Ook ik mocht een diorama bouwen. In de marge ervan werd gevraagd of er geen bouwer was die het Hambach Fest uit 1832 waarin de Duitse vlag voor het eerst opdook, zou kunnen nabouwen. Een goede vriend droeg mij voor: “als er ene is, is het Bruno wel.”

“Mijn fantasie heeft zelfs Playmobil al geïnspiree­rd tot nieuwe creaties.”

Fantasie

“Maar kort voor dit allemaal zou plaatsvind­en, kreeg ik kanker. Het zag er helemaal niet goed uit. Ik had hier zo naar uitgekeken en wilde dit absoluut meemaken. Ik ben er zeker van dat die drang en positieve ingesteldh­eid mij hebben geholpen. Ook in het ziekenhuis stonden ze versteld hoe ik mij er doorworste­lde. Sindsdien heeft Playmobil mij nog meer positieve energie gegeven.” Naast de kunst om te creëren, gaat het volgens Bruno vooral om de fantasie. Hij gaat daarbij dikwijls een stapje verder dan anderen en durft al eens buiten de lijntjes te kleuren. Zoals nu met zijn Flower & Art Shop met bloempotte­n.

“Ik haal bestaande creaties en elementen uit mekaar en maak er mijn eigen creaties mee”, vertelt Bruno. “Zoals bijvoorbee­ld mijn eigen avatar. Elke liefhebber heeft er een. Die van mij heb ik ‘Brubil, de wereldreiz­iger’ gedoopt. De miniatuurv­ersie heb ik in het groot nagebouwd. De perkamentr­ol bestaat uit deegrollen waarmee ik dan het perkament heb gecomposee­rd”, knipoogt Bruno. “Mijn fantasie heeft zelfs Playmobil al geïnspiree­rd tot nieuwe creaties”, zegt hij trots.

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Bruno Peeters met zijn eigen avatar ‘Brubil’, die hij in het groot heeft nagebouwd.
FOTO BART ROGGEMAN Bruno Peeters met zijn eigen avatar ‘Brubil’, die hij in het groot heeft nagebouwd.
 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Een aantal van de Playmobil-bloempotte­n waarmee Bruno uitpakt in Luxemburg.
FOTO BART ROGGEMAN Een aantal van de Playmobil-bloempotte­n waarmee Bruno uitpakt in Luxemburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium