Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen iets betekenen voor ouders die hetzelfde doormaken”

- SAAR VAN OLMEN www.uza.be/uza-foundation/fondsen/fonds-lio

Sanne Adriaensen­s (31) en Flup Janssens (34) uit Mortsel verkopen tijdens de jaarmarkt van Edegem pulled pork om het UZA te steunen. Een jaar geleden moest het koppel afscheid nemen van hun dochtertje Lio, en dat amper tien dagen na de geboorte. Met hun eigen opgerichte FONDS Lio via UZA foundation steunt het koppel de afdeling Neonatolog­ie en de dienst Spoedgeval­len. “Zo helpt Lio de mensen die haar geholpen hebben”, vertelt mama Sanne.

jij een verhaaltje maken over Lio?”, vraagt een pientere Gust (2,5) wanneer ik het huis binnenwand­el. Het broertje van Lio kent zijn zusje heel goed, ondanks haar korte aanwezighe­id in Mortsel. “Het fonds maakt het onderwerp bespreekba­ar”, zegt Flup. “Na haar overlijden heeft het ons enorm geholpen om er met anderen over te praten.” Eind september 2021 werden de twee mama en papa van hun tweede kindje. “De zwangersch­ap en de bevalling waren allemaal vlot verlopen”, zegt Sanne. “Lio mocht ook gewoon mee naar huis. Maar na negen dagen viel ze thuis plots weg.” De ambulance kwam meteen ter plaatse en Lio werd overgebrac­ht naar het UZA. Daar werd ze nog met alle mogelijke middelen ondersteun­d. Maar 24 uur later is ze overleden.

“Het is allemaal heel snel gegaan”, vertelt de mama. “Achteraf bleek dat een hartspiero­ntsteking aan de oorzaak lag, met het grootste vermoeden dat dat werd veroorzaak­t door een virus. Het virus zelf hebben ze niet kunnen achterhale­n. Het was gewoon pech.”

Teddyberen en kaartjes

Flup en Sanne wilden heel graag iets terugdoen voor het ziekenhuis, omdat ze er zo goed werden begeleid. Ook van de andere ouders op de afdelingen kregen ze steun. “Daarom besloten we om een fonds op te richten om concrete dingen te doen. Met het geld wordt de ouderkamer, waar sommige ouders soms maanden verblijven, heringeric­ht. Er worden ook gepersonal­iseerde kaartjes gemaakt die naar ouders worden opgestuurd nadat ze een kindje zijn verloren. Daarnaast willen we ook comfortabe­le stoelen zetten in de reanimatie­kamers op spoed en teddyberen aankopen voor gezinnen die meegaan met een ambulance.”

“Het bleek dat dat initiatiev­en waren die het UZA al langer in gang wou zetten”, zegt Flup. “Maar daar was gewoon geen geld voor.”

“Op deze manier kunnen we iets doen voor de ouders die hetzelfde doormaken als wij”, zegt Sanne. “We hebben Lio veel te vroeg moeten afgeven zonder reden.

Maar nu kunnen we écht benadrukke­n dat ze hier is geweest.” Maar ook dat vond het dappere duo niet genoeg, daarom verkopen ze volgende week pulled pork. Niet alleen om geld in te za“kom melen, maar ook om een weekend te wijden aan hun dochter samen met vrienden, familie en mensen uit de buurt. “De jaarmarkt van Edegem leek ons de ideale gelegenhei­d”, glimlacht Sanne. “We waren veel te laat om ons in te schrijven, maar van de gemeente mochten we meteen meedoen.”

“Blijven praten”

Waarom pulled pork? “We hebben niet de gemakkelij­kste optie gekozen”, lachen ze. “Maar we wilden de mensen geen mainstream eten voorschote­len.” De twee kijken er enorm naar uit. “Het is nu bijna een jaar geleden en de gesprekken over Lio gaan ook wel liggen, terwijl het voor ons iets blijvends is. We willen erover blijven praten en op deze manier kunnen we er actief mee bezig zijn.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Flup, Sanne en Gust.
FOTO JAN VAN DER PERRE Flup, Sanne en Gust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium