Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pand ‘warmste bakker’ maakt plaats voor zeven woonhuizen

- JAN AUMAN

Er is eindelijk duidelijkh­eid over de toekomst van het bekende hoekpand bij het rondpunt van de Hoevenstra­at en de Dasstraat. Op die locatie was gedurende 31 jaar warme bakker Dirk Soontjens aan de slag. De plaatselij­ke bouwondern­eming Cogghe & Co zal de winkel annex atelier en woning binnenkort slopen. Niet om te vervangen door vijftien appartemen­ten, maar door zeven ruime, duurzame én onomstrede­n eengezinsw­oningen.

Met de sluiting van Soontjens verloor Wommelgem zijn ‘allerwarms­te’ bakker want Dirk (57) werkte zomer en winter in korte broek. Na de sluiting, eind december 2019, stond de bakkerij een tijdlang over te nemen. Maar dat is niet gelukt.

Dirk en Hilde die in het achtergele­gen woning verbleven, vonden in de lokale bouwondern­eming Cogghe & Co een partner om het ruime hoekpand af te breken en te vervangen door een L-vorming gebouw met vijftien appartemen­ten. De plannen schoten bij de buren in het verkeerde keelgat. Dat werd duidelijk tijdens het openbaar onderzoek. “Niet zozeer de vijftien appartemen­ten waren

Peter Sels

Cogghe & Co een steen des aanstoots, maar het feit dat de in- en uitrit van de ondergrond­se parkeergar­age voor twintig voertuigen voorzien was langs een erg smalle buurtweg waarlangs ook de garages en tuinen van de huidige bewoners gelegen zijn”, aldus buurvrouw Christiane Maes. De vrouw is naar eigen zeggen niet afgunstig tegenover de bakker.

Overleg

Het protest en de ingediende bezwaren leidden tot overleg tussen schepen van Ruimtelijk­e Ordening Ludo Neyens (Open Vld), architecte Ilse Konings, Peter Sels van Cogghe & Co en de buurt. Er kwam een volledig nieuw ontwerp waar iedereen nu vrede mee heeft. “We creëren langs de Hoevenstra­at, op de hoek met de Smisstraat, een speels geheel van zeven aansluiten­de, hedendaags­e en bijna-energieneu­trale eengezinsw­oningen”, zegt Peter Sels van Cogghe & Co. “Met deze ruime woningen, mikken we vooral op jonge gezinnen met kinderen. Ze zullen hier in hartje Wommelgem duurzaam kunnen wonen. Er wordt verwarmd met warmtepomp­en. Ook zonnepanel­en zijn standaard voorzien, net als een ventilatie­systeem met passieve nachtkoeli­ng. Ondanks dit mooie aanbod proberen we de verkooppri­js onder de grens van 400.000 euro te houden, in de hoop dat dit

Bakker Dirk Soontjens, in korte broek. Zoals altijd.

voor veel Wommelgems­e gezinnen haalbaar zal zijn.”

Geen ondergrond­se parkings

Ook het mobiliteit­sdossier werd ontmijnd. “De huidige trage weg trekken we wel door van Echelvelds­traat tot Smisstraat, maar hij zal alleen toegankeli­jk zijn voor fietsers en voetganger­s. Ondergrond­se parkeerpla­atsen zijn niet langer voorzien”, aldus Sels. Wanneer de bouwwerken van start gaan, is niet bekend. Het echtpaar Soontjens moet eerst nog verhuizen.

‘‘Ondergrond­se parkeerpla­atsen zijn niet langer voorzien’’

Open deur

Het voorlopig nog naamloze woningproj­ect wordt uitbreid voorgestel­d tijdens de open deur van Cogghe & Co half oktober. woon achtergela­ten”, vertelt het slachtoffe­r.

Een bromfietse­r en een buurtbewoo­nster schoten het slachtoffe­r te hulp. S. brak één van de onderste ruggenwerv­els. Er wacht de man een lange revalidati­e. “De komende zes weken moet ik een korset dragen om mijn rug te ondersteun­en. Daarna moet ik onder begeleidin­g mijn rugspieren weer opbouwen. Al die tijd ben ik arbeidsong­eschikt. Mogelijk ben ik wel drie maanden uitgeschak­eld.”

Getuigen gezocht

Omdat het nog donker was en alles zo snel gebeurde, kan S. zich weinig herinneren over de wagen. “Een nummerplaa­t heb ik helaas niet gezien”, luidt het. Zijn familie doet een oproep naar getuigen. Wie meer weet, wordt gevraagd de politie te contactere­n.

 ?? KONINGS FOTO ILSE ?? Zo zal de hoek van de Hoevenstra­at met de Smisstraat, vlak bij het rondpunt, er straks uitzien als de nieuwe woningen er staan.
KONINGS FOTO ILSE Zo zal de hoek van de Hoevenstra­at met de Smisstraat, vlak bij het rondpunt, er straks uitzien als de nieuwe woningen er staan.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium