Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Michael Jackson vond mij de grootste componist aller tijden”

-

François Glorieux speelde in zijn leven meer dan zesduizend concerten in zestig landen. Hij componeerd­e meer dan driehonder­d stukken, en werd bewonderd door wereldster­ren als Michael Jackson, actrice Joan Collins en astronaut Neil Armstrong. Glorieux bekeerde een hele generatie tot de klassieke muziek en werd geridderd door koning Filip voor uitzonderl­ijke artistieke verdienste­n. Vandaag viert hij zijn negentigst­e verjaardag. Ondanks een carrière die het verdient om verfilmd te worden, lijkt een van de populairst­e muzikanten die ons land ooit heeft voortgebra­cht wat vergeten. “Soms moet ik vechten tegen de eenzaamhei­d.”

François Glorieux verwelkomt me hartelijk in zijn duplexappa­rtement op de vijfde verdieping met uitzicht op het

Kattendijk­dok. Centraal staat een Yamaha-vleugelpia­no waar de jubilaris nog elke dag op speelt. Aan de muur hangen gesigneerd­e foto’s met een opdracht van Michael Jackson, een gouden plaat uit Japan en memorabili­a aan een rijkgevuld­e carrière die genoeg stof bevat voor een boeiende film. Tijdens ons gesprek dat bijna drie uur duurt, krijg ik tussen het praten door een privéconce­rt met liefst twaalf nummers, en het moet gezegd: Glorieux speelt nog steeds fantastisc­h piano. Mijn gastheer draagt een sportieve joggingbro­ek en een wit T-shirt met daarop een foto van zijn ontmoeting met de grootste popster aller tijden. Hij heeft wereldwijd voor uitverkoch­te zalen gestaan en bracht in de vijf continente­n jonge generaties de liefde voor klassieke muziek bij. Dat deed hij niet alleen met zijn eigen compositie­s, maar ook met eigenzinni­ge improvisat­ies op bekende popsongs. Hij liet The Beatles klinken als Bach. Glorieux is internatio­naal erkend, en vorige zomer werd de wereldprem­ière van zijn compositie Antwerp Hymn nog opgevoerd door Robert Groslot en zijn orkest tijdens Klassiek Aan De Schelde. Glorieux schreef met Sunrise On The River Scheldt, Romantic Walk en recent nog Het Eilandje meerdere odes aan zijn thuishaven, maar toch heeft de stad Antwerpen ervoor gekozen om de negentigst­e verjaardag van een van de meest succesvoll­e Belgische muzikanten aller tijden geruisloos voorbij te laten gaan. “Ik was blij toen Bart De Wever zei dat ik een fantastisc­he carrière heb gehad. Maar de stad doet niets. Uitgereken­d op de dag van mijn verjaardag wordt in

Antwerpen een groot klassiek concert gedirigeer­d met werk van Italiaanse componiste­n. Toen ik dat hoorde … Dat heeft me kapotgemaa­kt.”

Op uw website staan lovende citaten uit kranten van overal ter wereld. Maar geen enkel van hier. Wordt u in het buitenland meer gerespecte­erd dan in België?

François Glorieux: “Ja, dat is altijd al zo geweest. Ik heb ooit de vraag gekregen om naar Los Angeles te verhuizen, omdat ze me daar heel goed vonden. Misschien had ik dat moeten doen, maar ik had hier familie en een gezin dat ik niet wilde achter laten. Ken je Keith Jarrett? Die wordt beschouwd als een van de allergroot­ste improvisat­ors in de geschieden­is van de jazz. Maar toen ze mij hoorden, schreven ze in het buitenland dat ik nog beter was. Dat is niet niks, hè. Ik was 28 toen ik de vraag kreeg om de jeugd van Canada opnieuw verliefd te laten worden op klassieke muziek. Want jongeren hadden daar geen boodschap meer aan. Men zocht iemand die de mentalitei­t van de studenten kon veranderen. Ik sprak vijf talen, en ik heb die opdracht onmiddelli­jk geacceptee­rd. Ik ben daar twee maanden van school naar school gegaan. Bijna altijd werd ik aangesprok­en door studenten die me vroegen of ik ook naar die oude zak uit België kwam luisteren. Maar tien minuten later zagen ze me het podium opstappen – jong, sportief gekleed – en ze gingen door het dak! Bij mijn eerste concert in Montreal waren de eerste twee rijen bezet door moederover­sten. Achter hen zaten kinderen en studenten. Ik bedankte iedereen, ook les gosses, want dat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium