Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crisismodu­s

Premier De Croo roept voor het eerst sinds coronapand­emie

- TIMON RAMBOER YVES LAMBRIX

Gezinnen kijken met angst uit naar de volgende factuur, bedrijven gooien de handdoek in de ring. Een oplossing voor de hallucinan­t hoge energiepri­jzen is dringender dan ooit. Daarom roept premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdagna­middag het Overlegcom­ité bijeen. De regering wil er alles aan doen om de factuur te plafonnere­n.

Het daggemidde­lde voor één megawattuu­r gas klokte vrijdag af op 339 euro. Dat is 12,5 keer meer dan de prijs van een jaar geleden (27 euro) en maar liefst 26 keer meer dan die in de zomer van 2020 (13 euro). De btwverlagi­ng op gas en elektricit­eit van 21 naar 6%, de verwarming­spremie en de uitbreidin­g van het sociaal tarief die de regeringDe Croo heeft ingevoerd, zijn niet meer dan een druppel op een hete plaat.

Na een voorzet van Conner Rousseau (Vooruit) roept premier Alexander De Croo (Open Vld) daarom voor het eerst sinds de coronacris­is het Overlegcom­ité opnieuw bijeen. Daarin gaan alle regeringen in ons land samen op zoek naar een oplossing. “Al was het maar om te kijken wat de verschille­nde initiatiev­en van de regeringen zijn”, aldus De Croo. Afspraak: woensdagna­middag, drie uur. “De tijd dringt, want de winter staat voor de deur”, zei Rousseau. “We gaan met alle regeringen beslissing­en moeten nemen om ervoor te zorgen dat we de winter kunnen halen.”

Ons land nam eerder al maatregele­n om de energiepri­jzen in te dammen. Zo werd het btw-tarief op gas tijdelijk verlaagd en het sociaal tarief verlengd. Ook de eenmalige energieche­que was deel van de oplossing. Die maatregele­n kwamen er na heel wat politieke discussie, en ook deze keer wordt het geen

“Heel Europa zit in de rats. Als er al een magische oplossing was, hadden we die al lang beslist”, klinkt het in regeringsk­ringen.

Blokkering

walk in the park.

Toch is nu al duidelijk waarop de premier inzet: een blokkering van de energiepri­jzen. De Croo en minister van Energie Tine Van der Straeten (Groen) pleiten daarvoor bij hun Europese collega’s. Als het niet Europees kan worden geregeld, zal de federale regering “alle andere opties bekijken” om zo’n plafonneri­ng door te voeren, zegt De Croo.

Ook andere opties liggen op tafel. Het personeel van de kerncentra­les Tihange 2 en Doel 3 roept bijvoorbee­ld op om die langer open te houden. En ook een belasting op de overwinste­n van de energiebed­rijven kan een oplossing zijn.

Regeringsb­ron

“Heel Europa zit in de rats. Als er al een magische oplossing was, hadden we die al lang beslist.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium