Gazet van Antwerpen Stad en Rand

36.000 euro meer voor energie

- (csn)

Energiemak­elaar Enbro berekende voor verschille­nde bedrijven en instelling­en hoe hoog de energiefac­tuur uitvalt mochten ze daar deze maand intekenen op een nieuw variabel contract. “De verschille­n zijn gigantisch”, zegt CEO Luc Demeyere, wiens bedrijf voor zo’n 60.000 Belgische zelfstandi­gen, instelling­en en kmo’s de energiecon­tracten onderhande­lt.

“Een buurtsuper­markt die begin 2021 net geen 2.000 euro per maand moest betalen aan elektricit­eit, krijgt nu een maandfactu­ur van 12.422 euro. En daar krijgt die uitbater niets extra voor. Zijn licht zal niet gezelliger branden, zijn koelkast niet beter koelen. Dat geld slaat een put in het businesspl­an. Hoe zullen scholen of rusthuizen dat bolwerken?”

Dagelijks krijgt Enbro oproepen van bedrijven die hun facturen niet of amper kunnen betalen.

Maar ook van energielev­eranciers die melden dat ze het contract met bedrijf X of Y liever stopzetten wegens achterstal­lige betalingen.

Vroeger milder

“Vroeger waren leverancie­rs milder”, zegt Demeyere. “Als een melkveehou­der begin 2021 zijn facturen drie maanden niet betaalde, dan was dat net geen 1.400 euro aan schulden. Ofwel kon die dat vroeg of laat betalen, ofwel deed de ‘kredietver­zekering’ dat. Want leverancie­rs verzekeren zich tegen onbetaalde facturen. Maar als die boer vandaag drie maanden niet betaalt, dan hebben we het al over 8.247 euro. Dus nemen die leverancie­rs en kredietver­zekeraars liever geen risico meer.”

“Leverancie­rs hebben natuurlijk ook hun verplichti­ngen, die zijn ook een klant die ergens moet betalen”, zegt Marc Van

Den Bosch, general manager van Febeg, de Federatie van Belgische elektricit­eits- en gasbedrijv­en. “En de marges die ze nemen, zijn heus niet zo groot. Dat is geen 10%, eerder 1 tot 2%.” Ook Febeg ziet hoe het aantal achterstal­lige betalingen groeit. “Exacte cijfers hebben we nog niet, maar het zijn er meer en meer. Ook bij particulie­ren.”

“Dat kan ook niet anders”, zegt Demeyere. “We berekenden eens hoeveel het extra zou kosten mocht elk gezin én elk Vlaams bedrijf vandaag een nieuw variabel contract nemen. Dan betaalden we met deze prijzen het volgende jaar allemaal samen 19,7 miljard euro extra aan elektricit­eit in vergelijki­ng met begin 2021. Dan hebben we het nog niet over gas. De energiecri­sis zal meer kosten dan de coronacris­is. Wie zal of kan dat allemaal betalen?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium