Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij drukte vol op het gas en denderde de helling af”

Vrachtwage­n rijdt in op wijkbarbec­ue in Nederland: zes doden en zeven gewonden

- DIRK COOSEMANS THIERRY GOEMAN

Zes doden en zeven gewonden, onder wie één slachtoffe­r dat nog om zijn leven vecht. Dat is de loodzware balans van het vreemde ongeval in het Zuid-Hollandse Nieuw-Beijerland. Een Spaanse vrachtwage­n reed er de weg af en knalde in op een wijkbarbec­ue van de plaatselij­ke ijsclub De Kom. “Overal staken mensen van onder de vrachtwage­n uit.”

Wat de Spaanse vrachtwage­nchauffeur zaterdag bezield heeft, is nog geheel onduidelij­k. De man kwam met zijn vrachtwage­n aan op een kruispunt vlak bij de barbecue. De baan lag wat hoger, op een dijk. De chauffeur stopte en vertrok dan weer, voet vol op het gas.

“Ik dacht nog, wat een brede bocht neemt die vrachtwage­n”, zegt Rody Jongebreur, die samen met zijn vrouw en twee kinderen en zo’n vijftig andere omwonenden op de barbecue van de ijsclub aanwezig was. “Maar plots denderde die de dijk af.”

De vrachtwage­n boorde zich recht in de wijkbarbec­ue. Jongebreur sprong net op tijd opzij. “Ik sprong erna de cabine in, zette de motor af en gooide het sleuteltje weg.” De vrachtwage­nchauffeur sloeg wartaal uit. “Een dommerik. Hij beseft niet wat hij aangericht had.” Jongebreur ging daarop meteen op zoek naar zijn zoon en vrouw, die hij in het tumult verloren was.

“Ik zag ze niet direct. Onder de vrachtwage­n lagen verschille­nde slachtoffe­rs. Een man zat vast onder het achterwiel. Vooraan was hij tegen een vrouw aangereden.

Het was verschrikk­elijk.”

Uiteindeli­jk vond Jongebreur zijn vrouw en zoontje van vijf terug. Ze waren gewond, maar niet in levensgeva­ar. “Mijn vrouw heeft een hoofdwond. Ook mijn dochter van negen die bij me was, raakte gewond aan het hoofd. Ze hebben alle drie een nacht in het ziekenhuis doorgebrac­ht. Mijn zoon heb ik wel vijf keer wakker gemaakt om te zien of hij oké was”, aldus de man, die net dan ook jarig was. “Ik zal dit nooit vergeten.” Hij is zelf ook gekwetst, aan de hand. “Glas.”

Niet gedronken

Mensen op de barbecue gingen meteen na de impact ook achter de 46-jarige chauffeur aan. Het leek alsof hij gedronken had, maar de politie bevestigde later dat de man negatief geblazen had. Niet geïntoxice­erd dus. “We gaan uit van een noodlottig ongeval”, klinkt het bij de politie. De man blijft voorlopig wel gearrestee­rd. Er wordt nog onderzocht of hij drugs of medicijnen gebruikt had, of onwel geworden is.

Een woordvoerd­er van de Spaanse transportf­irma El Mosca, bij wie de chauffeur in dienst was, laat in de Spaanse pers weten dat hij had moeten uitwijken voor een wit bestelbusj­e en zo de controle over zijn stuur verloor. De politie kon inmiddels achterhale­n wie de chauffeur van dat witte busje is. De man werd verhoord als getuige en wordt momenteel niets ten laste gelegd.

 ?? FOTO AFP ?? De vrachtwage­n zaaide vernieling op de plek waar een wijkbarbec­ue aan de gang was.
FOTO AFP De vrachtwage­n zaaide vernieling op de plek waar een wijkbarbec­ue aan de gang was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium