Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het onderwijs heeft me altijd geboeid”

Directeur loodswezen wordt leraar economie

-

Sandra De Canck (47) uit Antwerpen is nog tot en met woensdag commerciee­l én waarnemend operatione­el directeur van het Loodswezen. Vanaf donderdag 1 september wordt ze voltijds leerkracht economie aan het Koninklijk Atheneum in Antwerpen.

Sandra heeft 23 jaar voor het Loodswezen gewerkt. In verschille­nde topfunctie­s stond ze onder meer aan het hoofd van 360 loodsen in alle Vlaamse havens.

“Ik werkte vaak 70 à 80 uur per week en moest 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven stand-by zijn”, zegt Sandra. “In een haven kan er altijd iets gebeuren. Er was dus een constante druk. Ik werk graag hard, maar het mocht toch een beetje minder hectisch zijn. Bovendien heerste er de laatste jaren een malaise binnen de brede organisati­e. Er is geen waardering voor de werklust van het personeel. Ik hecht veel belang aan personeels­management, maar dat was er niet.”

“Langs de andere kant heb ik tijdens mijn jaren in het Loodswezen mijn droom om voor de klas te staan nooit laten varen”, vertelt Sandra. “Ik heb vroeger mijn lerarendip­loma al behaald. Het onderwijs heeft me altijd geboeid. Door de combinatie van al die factoren heb ik beslist om mijn loopbaan een andere wending te geven.”

Met jongeren naar de haven

Sandra werd ook geprikkeld door de vele noodkreten over het lerarentek­ort en de rapporten over de algemene achteruitg­ang van de kwaliteit van ons onderwijs. “Onderwijs is een basisrecht en de jongeren zijn onze toekomst”, zegt ze. “Ik wil mijn leerlingen straks niet alleen de basiskenni­s bijbrengen over logistiek of internatio­nale handel. Ik wil ze ook de praktijk laten zien, door bijvoorbee­ld met hen een bezoek aan de Antwerpse haven te brengen. Te veel jongeren denken dat er alleen maar schepen en dokwerkers in de haven zijn, terwijl havenbedri­jven heel veel functies niet ingevuld krijgen omdat jongeren ze niet kennen. Ik wil de kloof tussen het onderwijs en de bedrijfswe­reld kleiner maken. Ik vind het dan ook superfijn om nu de brug te kunnen maken tussen mijn expertise binnen de maritieme sector en het onderwijs.”

Inleveren op financieel vlak

Door haar overstap van directeur in de haven naar leraar in een middelbare school moet Sandra op financieel vlak wel veel inleveren. “Ik zal inderdaad enkele honderden euro per maand minder verdienen, en heb geen bedrijfswa­gen, tankkaart of werktelefo­on meer”, zegt ze. “Tien jaar geleden zou ik deze stap dan ook niet hebben gezet, omdat mijn kinderen toen nog klein waren en we nog een zware lening moesten aflossen. Vandaag heb ik wel de financiële ruimte om ervoor te gaan en dat doe ik.”

“Nochtans brengt mijn beslissing wel onzekerhei­d met zich mee. Ik heb bijvoorbee­ld maar een contract van één jaar. Maar: ik heb ontzettend veel zin in mijn nieuwe job. Ik vind het teleurstel­lend dat er zo vaak negatieve berichten over leerkracht­en in de media verschijne­n. Ik wil hier heel graag een positief verhaal van maken.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Vanaf donderdag 1 september staat Sandra De Canck voltijds voor de klas.
FOTO PATRICK DE ROO Vanaf donderdag 1 september staat Sandra De Canck voltijds voor de klas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium