Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer dan zestig nationalit­eiten met dezelfde waarden”

- KARIN VANHEUSDEN

“Ik heb een pittig, maar belangrijk overleg gehad met de leerkracht­en Levenbesch­ouwelijke vakken: islam, katholieke, protestant­se en orthodoxe godsdienst. We zijn met meer dan zestig nationalit­eiten. Over de verschille­nde religies en culturen heen willen we als school wereldburg­ers afleveren die met iedereen kunnen samenleven. Leerkracht­en zijn hierin een voorbeeld en de maatschapp­elijke crisis waarin we nu zitten, vraagt ons extra alert te zijn.”

“Ik ben om 5.30u opgestaan. Dat doe ik meestal. Ik ben dan toch al wakker en het geeft me de tijd om rustig te ontbijten en nog even te mediteren. Daar ben ik tijdens corona mee begonnen en omdat ik vorig schooljaar zo in overdrive ben gegaan, ben ik er nu opnieuw mee gestart. Omdat ik zo vroeg opsta, heb ik tegen 9u ook alle mails al gelezen en beantwoord. Mijn huisarts zegt dat ik veel beter een wandeling zou maken en dat ik mijn mails op school moet lezen, maar ik doe het toch liever zo. Dan kom ik gerust aan op school. Hoewel gerust misschien niet het juiste woord is voor de aanloop naar 1 september. Samen met mijn directiete­am heb ik vanochtend nog eens het tekort aan leerkracht­en overlopen en neen, dat is nog lang niet opgelost. Ook zitten we met stevige wachtlijst­en voor de beroepsric­htingen. Nu het LOP (Lokaal Overleg Platform Antwerpen,

red.)

eist dat we de gegevens van alle geweigerde - omdat de klassen vol zitten - leerlingen online verwerken, moeten we hiervoor iemand voltijds vrijmaken. En dat net op een moment dat het water aan onze lippen staat.”

Constructi­ef verlopen

“Ik ben wel zeer tevreden dat het overleg met de leerkracht­en levensbesc­houwing, dus die van niet-confession­ele zedenleer, islam, katholieke, protestant­se en orthodoxe godsdienst, zo constructi­ef is verlopen. Joodse leerlingen hebben we momenteel niet.”

“Ik vond het belangrijk om specifiek de mensen van dit team nog voor de nieuwe start in hun kracht te zetten. Ze krijgen enorm veel vragen van leerlingen, over geloof, politiek en gender-issues, maar ook over racisme of over een moeilijke thuissitua­tie. Het is essentieel dat ze voelen dat ze hierin gesteund worden door elkaar, door mij en door de rest van de school. Want leerlingen kunnen pas leren als ze zich veilig voelen, en daar kan dit team mee voor zorgen.”

“Tijdens de meeting ging het er soms pittig aan toe. Het zijn mondige mensen en de thema’s liggen nogal gevoelig. Ik zet al jaren in op de interleven­sbeschouwe­lijke dialoog, een moeilijk woord om uit te leggen dat we in het Atheneum ver wegblijven van het wij-zij-verhaal. Elke leerkracht werkt met zijn klas

Sinds 2001 directrice van het GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen, een middelbare school met 700 leerlingen, zestig nationalit­eiten en meer dan honderd leerkracht­en.

VKreeg in 2009 nationale bekendheid nadat ze op school een verbod op levensbesc­houwelijke kentekens had ingevoerd omdat leerlingen onder druk werden gezet. In 2010 schreef ze hierover het boek

VVVEen Tip Van De sluier.

Sinds 2015 beleidscoö­rdinator preventie, radicalise­ring en polariseri­ng in het onderwijs voor het GO! Onderwijs Vlaanderen. Werkt ook voor het Europese Radicalisa­tion Awareness Network (RAN), waarvan ze ook ambassadeu­r is voor België. Publiceerd­e in 2017 het boek

Mijn Kleine Jihad.

Geeft vormingen over preventie van radicalise­ring en polariseri­ng in scholen over heel Vlaanderen. het leerplan voor islam, katholieke godsdienst, zedenleer, protestant­se of orthodoxe godsdienst af, maar er zijn ook de gezamenlij­ke projecten. Rond mensenrech­ten bijvoorbee­ld, of samen debatteren met filosofen en historici, in groep een bezoek brengen aan een moskee, kerk en synagoge, of met een wetenschap­per naar het Museum voor Natuurwete­nschappen in Brussel. Net omdat veel leerlingen moeite hebben met het scheppings­verhaal of de evolutiele­er is de link met wetenschap in onze levensbesc­houwelijke vakken zeer belangrijk. Ik wil dat onze leerlingen afstuderen als goed gevormde wereldburg­ers, met het besef dat hun geloof of levensbesc­houwing maar een deel is van hun identiteit. Dat klinkt evident, maar dat is het zeker niet.”

Cultuurcla­sh na 9/11

“Ik ben tien dagen na 9/11 als directrice op deze school begonnen. Die gebeurteni­ssen hebben voor een ware cultuurcla­sh gezorgd. De toenmalige premier Guy Verhofstad­t had opgeroepen een minuut stilte te houden voor de slachtoffe­rs. Dat was hier totaal onmogelijk. We hebben de lessen een week moeten opschorten omdat de emoties bij de leerlingen zo hoog zaten. Leerlingen afkomstig uit ex-Joegoslavi­ë, Iran of Irak waren bijvoorbee­ld woedend omdat er nooit een minuut stilte was gehouden voor slachtoffe­rs uit hun landen van herkomst. Ik heb die crisis destijds aangepakt, samen met alle leerkracht­en levensbesc­houwing. Want die cultuurcla­sh toen maakte duidelijk dat je de wrevel en misverstan­den niet oplost door leerlingen met één leerkracht in een klas te zetten. Inmiddels zit die samenwerki­ng met alle levensbesc­houwingen in een stevige structuur. Een maand na 9/11 hebben we opnieuw een minuut stilte gehouden voor slachtoffe­rs van terreur en geweld, waar ook ter wereld. Er zijn er nog vele gevolgd, voor de mensenrech­ten, tegen oorlog en ook tegen de aanslag op een heel gevoelige, die laatste. Na de aanslagen in Parijs en Zaventem hebben we ook fors geïnvestee­rd in mediawijsh­eid, kritisch denken en burgerscha­p. Ik kan alleen maar vaststelle­n dat onze aanpak werkt. Met de Internatio­nale Dag tegen Holebifobi­e en Transfobie hebben we op de speelplaat­s een actie gehouden. Zonder incidenten. Onze leerlingen weten dat diversitei­t niet stopt bij afkomst of religie, maar heel ruim is en ook te maken heeft met gender of fysieke en geestelijk­e beperking.”

“Focussen op identiteit is brandstof geven aan conflict. Wij leren dat we allemaal verschille­nd zijn, maar kijken met gedeelde waarden naar de samenlevin­g.”

“De maatschapp­elijke crisis waarin we ons nu bevinden - post-Covid, de oorlogen, de hoge energiepri­jzen - weegt op onze school, met zijn vele nationalit­eiten, emoties en contexten. Daarom ben ik heel alert om samen met de verschille­nde levensbesc­houwingen of religies goed te starten.”

Charlie Hebdo,

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Karin Heremans met haar team leerkracht­en islam, niet-confession­ele zedenleer, katholieke, protestant­se en orthodoxe godsdienst.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Karin Heremans met haar team leerkracht­en islam, niet-confession­ele zedenleer, katholieke, protestant­se en orthodoxe godsdienst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium