Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zijn allemaal de nek overgebete­n”

- ELKE LAMENS

De duiventil van Marcel Goris (78) uit Sint-Job-in-’t-Goor (Brecht) kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag ongewenst bezoek. Veertien van de twintig duiven werden de nek overgebete­n. Daarbij zat ook zijn gelauwerde asduif, een van de beste van het land.

“Ik weet niet of ik er nog mee doorga”, zegt Marcel aangeslage­n. “Toen ik aankwam bij het duivenkot om de duiven te voederen, zag ik het meteen. Ze lagen dood op de grond.”

De gepassione­erde duivenmelk­er vermoedt dat dit het werk is van een marter. “Die zijn klein genoeg om door de spleten van het raam te kruipen. De nek overbijten is typerend voor dit dier. In mei gebeurde het al eens met vier duiven in de til hiernaast. Het verluchtin­gsgaas onderaan was kapot gekrabd. Ik heb dat toen dichtgetim­merd en de duiven in een andere til gezet. Enkele weken geleden werden hier in de buurt ook al zo’n twintig kippen doodgebete­n.”

Duizenden euro waard

De veertien doodgebete­n duiven waren Marcels beste dieren. Hiermee nam hij geregeld deel aan wedstrijde­n met duivenvluc­hten naar Quiévrain. “Ook mijn asduif is de nek overgebete­n. Die arriveerde altijd als eerste of tweede in Quiévrain. Hij was nog maar twee jaar oud en ik wilde ermee kweken.”

In 2018 en 2021 kreeg Marcel daarvoor nog certificat­en. De asduif was best wel een paar duizend euro waard. Marcel Goris startte al in 1982 met het duivenmelk­en. “Het is een hobby, maar een waar je dag in dag uit, in weer en wind, mee bezig bent. Ze worden verzorgd als koningen.”

Nu resten er hem nog de vrouwtjes van de duiven. “Ik ben er niet goed van. Ik moet het allemaal laten bezinken, maar ik zie het niet zitten om helemaal opnieuw te beginnen en nieuwe duiven opnieuw van nul op te leren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium