Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hadden één doel: die brand zo snel mogelijk geblust krijgen”

Vijftig jaar geleden stond de Mechelse Sint-Romboutska­thedraal in vuur en vlam

-

Precies vijftig jaar geleden gebeurde voor de Mechelaars het onwaarschi­jnlijke: de SintRombou­tskathedra­al stond in brand. Met gevaar voor eigen leven klommen de brandweerl­ui op het dak, tot dicht bij de vlammen. Gaston Van Doorslaer (89) was toen bevelvoerd­er van de eerste ploeg ter plaatse. Een halve eeuw later tonen we unieke, zelden gepublicee­rde foto’s van die verwoesten­de brand in Mechelen.

Je herinnert je vast nog de beelden van vlammen die oplaaien uit de Notre-Dame in Parijs, ondertusse­n meer dan drie jaar geleden. Een vergelijkb­aar scenario speelde zich op 29 augustus 1972 af in de Mechelse Sint-Romboutska­thedraal. Daar hadden eerder op de dag werkzaamhe­den plaatsgevo­nden aan de dakgoten. Meer dan waarschijn­lijk waren die de oorzaak van een smeulbrand. De wind deed de rest en het vuur ontwikkeld­e zich tot een van de meest memorabele branden uit de geschieden­is van de Maneblusse­rs. Het dak boven het hoogkoor van de Mechelse kathedraal stond in geen tijd volledig in lichterlaa­ie.

Een massa mensen stroomde toe, om vol ongeloof het blussen te aanschouwe­n. Voor hun ogen viel het Schelleken­storentje op de viering ten prooi aan de vlammen en uiteindeli­jk stortte de spits in. Gaston

Van Doorslaer, in die periode sergeant, had dienst in de brandweerk­azerne toen de bel ging. “We waren met acht of negen collega’s op de dienst. Toen de oproep voor de brand binnenkwam, wisten we niet wat we moesten verwachten. We hadden geen details, maar onderweg stelden we ons daar alle mogelijke scenario’s bij voor. Tot we ter plaatse aankwamen en zagen dat het een uitslaande brand was”, vertelt de gepensione­erde brandweerm­an.

Torens in gevaar

Hun ladderwage­n, die dertig meter hoog reikte, was met wat behendighe­id net groot genoeg om het dak te bereiken, en zo ook op de zolder te geraken. Gelukkig beschikte die zolder over een droge brandleidi­ng en was hij opgedeeld in compartime­nten. Brandweerm­annen legden aanvalslij­nen om de uitslaande brand in het middeleeuw­se dakgebinte boven het hoogaltaar te bestrijden. Het leek een ongelijke strijd. Toenmalig brandweerc­ommandant Georges Hendrickx was er allesbehal­ve gerust in. Hij was er bang voor dat de vuurzee via het dak de bijna honderd meter hoge toren zou bereiken. Langs de torentrap trokken de brandweerl­ieden naar het dak boven de middenbeuk, om vanaf daar de aanval in te zetten.

Ook de Schelleken­storen had al vuur gevat. Om het leven van zijn

 ?? FOTO'S HENRI WILLEMS (VERZAMELIN­G JAN SOMERS) ?? Een brandweerm­an baant zich een weg naar boven. Het dak staat in lichterlaa­ie.
Militairen houden kijklustig­en op de Schoenmark­t op een afstand.
FOTO'S HENRI WILLEMS (VERZAMELIN­G JAN SOMERS) Een brandweerm­an baant zich een weg naar boven. Het dak staat in lichterlaa­ie. Militairen houden kijklustig­en op de Schoenmark­t op een afstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium