Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik gruwel van zulke mensen” maar standje voor

Organisati­e IJzerwake blaast warm en koud na Frontnacht-heisa

-

Kennelijk zitten bepaalde leden van de organisati­e achter de IJzerwake verveeld met het debacle rond Frontnacht en de aanwezighe­id van veroordeel­d extreemrec­hts terrorist en neonazi Tomas Boutens. Maar op het podium foeterde voorzitter Wim De Wit ook tegen het Ieperse stadsbestu­ur en dreigingsa­nalyseorga­an OCAD. “Als die bands werkelijk racistisch of zelfs neonazisti­sch zijn: waarom zijn ze niet al lang verboden?”

is “Absurdista­n” en “Vlaanderen moet, nu meer dan ooit, zijn toekomst zelf kunnen bepalen.” De thema’s die IJzerwa

De Wit aanhaalde in zijn speech in Steenstrat­e, zijn naar eigen zeggen ‘klassieker­s’. Kort voordien hekelde hij de “grafschenn­is” van veroordeel­d collaborat­eur August Borms, noemde hij de “omvolking een vreselijke realiteit en geen samenzweri­ngstheorie”. De “woke” en “zelfbenoem­de heersende culturele elite is belust op uw centen”, aldus De Wit. “Daar is de zogenaamde Congo-commissie volop mee bezig.” Al die statements werden ontvangen op luid applaus van de aanwezigen.

De IJzerwake is een vreemde bijeenkoms­t. Een bont allegaartj­e – heel wat oudere mensen, gezinBelgi­ë nen, kinderen in uniform van het VNJ (Vlaams Nationaal Jeugdverbo­nd), Dries van Langenhove en zijn Schild en Vrienden, flink wat Nederlande­rs, mannen met vlechtjes in hun baard en (on)dubbelzinn­ige runen getatoeëer­d – treft er mekaar. Eerst voor een nationalis­tisch gekleurde misviering. “God is de heer der heren en het geloof in God komt ons Vlaamsche Volk ten goede”, preekte de pastoor van dienst. Vervolgens zangstonde­n, speeches en ook een optreden van een Oekraïense violiste die een passage uit van Vivaldi op een kermisbeat ten gehore bracht. De apotheose van de wake-voorzitter

De Vier Seizoenen

 ?? FOTO DBA ?? De veroordeel­de neonazi Tomas Boutens had een eigen standje.
FOTO DBA De veroordeel­de neonazi Tomas Boutens had een eigen standje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium