Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je ziet alleen lachende gezichten”

Antwerpse versie Comic Con bekoort 10.000 bezoekers met acteurs, cosplay en oerdegelij­ke stands

- MISCHA BLUDTS

Dit weekend vond in de Waagnatie de vierde editie van Comic Con Antwerp plaats, een hoogtepunt voor liefhebber­s van cosplay, science fiction, fantasy, comics en games. Ze kunnen er op de foto met acteurs uit onder meer

Game of Thrones, Transforme­rs en Harry Potter.

Er zijn allerlei kraampjes, er is een cosplaywed­strijd en zelfs een Disneykara­oke ontbreekt niet op het appel. Kortom: een waar walhalla voor geeks allerhande.

Organisato­r Quinte Ridz, die ook Comic Con Brussels en fantasy festival Elftopia op poten zet, is in zijn nopjes. “De afgelopen twee jaar kon Comic Con Antwerp door de coronacris­is niet doorgaan. We hebben vier keer geprobeerd om het alsnog te organisere­n, maar telkens kwam er een nieuwe lockdown zodat we alles weer moesten afblazen. Heel frustreren­d. Maar nu zijn we weer terug.”

Ook het publiek is blij dat het evenement weer kan plaatsvind­en. Over het hele weekend werden er maar liefst 10.000 bezoekers verwacht, zowel uit Antwerpen en (ver) daarbuiten. “We hebben een goede reputatie. Zo zijn we selectief op het vlak van standhoude­rs, ook wat hun aanbod betreft. Bij onze concullega’s lijkt het soms op een fysieke versie van AliExpress. Maar hier vind je oude posters, zeldzame comics of een filmrekwis­iet aan betaalbare prijzen. Echte geeks vinden op die manier hun weg naar Comic Con Antwerp.”

Twintig uur schilderen

Het jaarlijkse hoogtepunt is de cosplaywed­strijd. “De term staat voor ‘costume play’, maar gaat verder dan dat. Men probeert echt in de huid van een personage te kruipen. Zo zal je bijvoorbee­ld nooit een slenterend­e

stormtroop­er (de soldaten van Darth Vader in Star Wars, red.)

zien. De winnaar gaat eind september op onze kosten naar Madrid om België te vertegenwo­ordigen op het wereldkamp­ioenschap cosplay.”

Luna, Amcy en Jens (alle drie 16) uit Hemiksem, Niel en Boom zijn opgekleed als Mollymauk Tealeaf (een personage in het game en Keqing en Vent

“Ik doe al vier jaar aan cosplay en voor mij is creativite­it daarbij het belangrijk­ste. Zo was ik twintig uur bezig met het schilderen van deze jas,” vertelt Luna. “Hier zie ik alleen lachende gezichten. Iedereen heeft zijn eigen, vaak wonderlijk­e stijl. Op een Comic Con kan je jezelf op een andere manier beleven.” ‘Mighty Nein’) (‘Genshin Impact’).

Hebbeding

Op Comic Con Antwerp kan men zichzelf ook laten fotografer­en met beroemde acteurs en het resultaat laten signeren. Uiteraard tegen een bescheiden vergoeding. “Quinte: Dat is geen geldverlie­s want je kan zo’n foto met een handtekeni­ng makkelijk voor een meerprijs op pakweg eBay verkopen. En een echte fan is natuurlijk superconte­nt met zo’n hebbeding.” Ook John Rhys-Davies (78) was aanwezig. De Brit speelde mee in de James Bond-prent

en werd beroemd als Sallah, een intieme vriend van Indiana Jones, en als Gimli (“And my axe!”) in ‘The Lord of the Rings’. Hij heeft zelfs zijn eigen

meegebrach­t. “Acteurs gaan doorgaans tussen twee filmprojec­ten in naar een Comic Con. Als we geen echte job hebben dus. Maar ik doe het graag, al is het niet zo makkelijk om van het Isle of Man naar Antwerpen te reizen.”

Daylights’ action figures ‘The Living

Barrière van eenzaamhei­d

Cosplay is tijdens Comic Con een centraal gegeven. Ontmoette

John Rhys-Davies al mensen die als Gimli waren uitgedost? “Zeker en vast, en een of twee onder hen waren zelfs overtuigen­d. De details van hun kostuums waren ongelofeli­jk. In de Verenigde Staten maken 20.000 bedrijven outfits voor cosplay. Het gegeven heeft dus een echte economisch­e meerwaarde. En dan is er nog het sociale aspect. Je woont in een klein stadje en wil graag Gandalf zijn, maar je voelt je geïsoleerd. Een freak. Maar tijdens een Comic Con blijkt dat er heel veel van die freaks zijn. Je maakt er vrienden en misschien komt er zelfs een huwelijk van. Hier wordt de barrière van eenzaamhei­d doorbroken.”

 ?? FOTO'S NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Luna, Amcy en Jens doen graag aan cosplay. “Iedereen heeft zijn eigen, vaak wonderlijk­e stijl.”
FOTO'S NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Luna, Amcy en Jens doen graag aan cosplay. “Iedereen heeft zijn eigen, vaak wonderlijk­e stijl.”
 ?? ?? Ook de Britse acteur John RhysDavies is van de partij.
Ook de Britse acteur John RhysDavies is van de partij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium