Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was er meteen aan verslaafd”

Eerse discgolfto­ernooi in Vlaanderen lokt 40 deelnemers

- MISCHA BLUDTS

Zondag vond in de Kontichse Zandbergen het allereerst­e discgolfto­ernooi in Vlaanderen plaats. De sport is gebaseerd op het concept van golf: de deelnemers moeten voor elke hole met zo weinig mogelijk worpen een frisbee in een mandje mikken. Discgolf is in de Verenigde Staten en in Scandinavi­ë al populair, maar in deze contreien nog een relatief nieuw gegeven. Toch was het toernooi in Kontich met 40 deelnemers al gauw volzet.

Het toernooi werd georganise­erd door Discgolf Zuidrand. “In tegenstell­ing tot het klassieke golf, waaraan vaak een duur lidmaatsch­ap vasthangt, is discgolf helemal niet elitair. Het vindt plaats in openbare ruimtes zoals parken. Iedereen kan dus meedoen aan deze fijne bezigheid,” vertelt Jeroen Op Den Beeck, woordvoerd­er van de club.

Voor het gegeven volstaan een paar mandjes, frisbees en touwen

om het parcours af te bakenen. Grijze zone

Toch zit discgolf een beetje in de grijze zone. “Voor ons toernooi kregen we toelating van de gemeente Kontich, maar dat is eenmalig. In Wallonië is de sport al ingeburger­d, met onder meer een groot parcours in Eigenbrake­l. In Borsbeek is er een kleintje en dan is er nog Discgolf Zuidrand.”

“De deelnemers hebben, net zoals golfers, specifieke frisbees voor pakweg

en Ik heb vandaag mensen gezien die een twintigtal exemplaren bij zich hadden. Kwestie van goed voorbereid te zijn, vermoed ik,” lacht Jeroen.

Een deelnemer krijgt, net zoals bij golf, een strafpunt als zijn of haar frisbee in het water belandt. “Elk hole heeft een een afgesproke­n moeilijkhe­idsgraad zeg maar.” Ook traditione­le golftermen zoals en worden gehanteerd. En natuurlijk de ultieme het putten mid-range worpen, de drive. bogey par, birdie

prijs: een Amicale sfeer

ihole in one.”

Pieter Bleuzé (43) uit Borgerhout is een van de deelnemers. Hij en zijn broer leerden het spel kennen tijdens de coronacris­is. “Discgolf is tegelijk heel technisch en ontspannen­d. Dat, samen met het feit dat er altijd een amicale sfeer is, maakt het superleuk. Het is bovendien een heel inclusieve sport. Ik was meteen verslaafd. En ja, ik heb sindsdien ook frisbees voor elke speelsitua­tie gekocht. Een jaar geleden had ik geen flauw idee dat ik ze ooit nodig zou hebben. Inmiddels deed ik met mijn setje al mee aan het BK en over een week volgt het Europees kampioensc­hap in Eigenbrake­l. Maar ik kan het niet genoeg benadrukke­n: bij discgolf is deelnemen belangrijk­er dan winnen. Het plezier is hetgeen dat écht telt.” www.discgolfzu­idrand.be

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Deelnemer Pieter en organisato­r Jeroen. “Voor elke situatie een andere frisbee.”
FOTO PATRICK DE ROO Deelnemer Pieter en organisato­r Jeroen. “Voor elke situatie een andere frisbee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium