Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit mag geen thema worden”

Malinwa stelt buitenshui­s opnieuw teleur: 1 op 9 uit

- THOMAS FRANKEN DIEDERIK GEYPEN

Het wil maar niet lukken voor KV Mechelen op verplaatsi­ng. Tegen STVV maakte het zaterdag opnieuw maar weinig aanspraak op de zege. Een nederlaag en 1 op 9 buitenshui­s waren het resultaat. Trainer Danny Buijs was niet mals voor de manier waarop zijn ploeg ten onder ging in Haspengouw.

Het liep niet veel beter bij Malinwa dan bij de verplaatsi­ngen naar Cercle en Oostende. Alleen tegen Oostende geraakten de mannen van Buijs wel aan het voetballen, maar pas in de tweede helft, toen het al 2-0 stond. In Sint-Truiden kreeg Mechelen vijfennege­ntig minuten lang amper een aanval in elkaar gestoken. “We creëerden bijna niets”, gaf Rob Schoofs toe. “Zowel in de opbouw van achteruit als in de aanvalslin­ie. We hielden de bal voorin ook niet bij.”

Hoewel het spelniveau te wensen overliet, kwam Malinwa wel op voorsprong via een welgemikte vrije trap van Geoffry Hairemans, die het statistiek­enlijstje aanvoert met drie doelpunten en een assist. “Ik speel met vertrouwen. Het is alleen jammer dat dit doelpunt niets opbrengt. Als we die 1-0 wat langer hadden vastgehoud­en, moesten zij meer risico nemen en konden wij meer op de counter spelen. Maar die tegengoal viel direct, waardoor zij het mentale voordeel hadden. Opnieuw een penaltygoa­l tegen, opnieuw een k*tgoal”, liet Hairemans optekenen.

Individuel­e fouten

Welgeteld vier minuten maakte KV aanspraak op drie punten. Het gaf de voorsprong meteen weer weg door een individuel­e fout. Wouters was in een sprintduel verkeerd geposition­eerd aan de buitenkant van zijn man en met te willen

liep hij Hayashi aan in de zestien. “Die fouten mogen niet, maar we maken ze elke week opnieuw”, zei Schoofs. Ze beseffen het maar al te goed in de Mechelse kleedkamer. Niet dat de wil er niet is, maar die domme fouten blijven knijpen, naar binnen de Kakkers de das om doen, tot frustratie van de trainer. “De verdedigen­de organisati­e was het probleem niet, wel individuel­e fouten en verkeerde persoonlij­ke keuzes, heel simpel”, analyseerd­e Buijs, die Van Hecke aan de rust wisselde. “We moeten bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen oplossen. Bij sommigen krijgen we dat misschien niet naar een hoger niveau”, klonk de Nederlande­r streng.

Ook bij de andere twee tegendoelp­unten ging de KV-verdedigin­g niet helemaal vrijuit. Eerst duwde Thoelen een moeilijke bal te centraal weg, waardoor Bruno moederziel alleen kon binnentikk­en. Daarna kon diezelfde Bruno te gemakkelij­k draaien en schieten. Ook de kleinere foutjes kon Malinwa zich niet permittere­n tegen STVV, dat veel vaker aan het

Mechelse doel verscheen dan andersom, zag ook Buijs. “Voorin ontbreken de automatism­en en de fitheid. De aanvallers worden te makkelijk afgetroefd. En dat is begrijpeli­jk, want sommige jongens hebben in de afgelopen periode wel wat ritme gemist.”

De lijst van afwezigen is lang, maar dat mag geen excuus zijn. Doelman Thoelen, die de geblesseer­de Coucke verving, haalde het gebrek aan gretigheid aan als mogelijke verklaring, maar daar was Buijs het niet mee eens. “Ik ga ervan uit dat elke speler die het veld opstapt, wil winnen. Het heeft meer met uitvoering te maken”, stelde Buijs vast.

Uitcomplex vermijden Het verschil in spelniveau tussen de thuis- en uitwedstri­jden is groot bij

KV Mechelen en dat zien we ook terug in het puntenaant­al: 6 op 9 thuis, 1 op 9 uit. “Dat zou niet mogen”, vond Schoofs. Het is opvallend hoe zijn ploeg de steun van een goed gevuld AFAS Stadion mist.

Dan valt al snel het woord uitcomplex. “Maar dat mag geen thema worden”, klonk het bij meerdere spelers en de trainer. Maar de cijfers zijn wat ze zijn en wil KV Mechelen zijn veilige plek in de buik van het klassement behouden, dan heeft het die punten buitenshui­s wel nodig. Op welke manier dat dan gebeurt, is van geen tel. Of hoe Hairemans het verwoordde: “We zouden eens met een droge 0-1 een match willen winnen. In ieder geval gaan we op verplaatsi­ng ook punten moeten pakken.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium