Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Reclame voor deze reeks”

Sterk Beerschot geeft voorsprong tweemaal uit handen, Lierse mee op kop door derbyzege

- KOEN FRANS

Beerschot weet weer wat verliezen is. De Kielse Ratten gingen in eigen huis onderuit tegen een uitgekookt Lierse K. De Pallieters klimmen na een “knotsgekke wedstrijd” naar een gedeelde eerste plaats in de Challenger Pro League.

Beerschot moest noodgedwon­gen de geschorste Jan Van den Bergh vervangen. Dante Rigo kwam daardoor in de ploeg, Mardo Nzita schoof een rij achteruit. Ook Tom Van Imschoot wijzigde zijn team na de 3-1-zege tegen Club NXT op één plaats: Guillaume De Schryver kwam in de ploeg ten koste van Lucas Walbrecq.

In een gelijkopga­ande eerste helft dwongen Ramiro Vaca en Léo Seydoux de bezoekende doelman Maxime Delanghe al vroeg tot een dubbele parade. Lierse reageerde gevat met een dubbele kans voor Serge Tabekou. Zijn tweede poging stierf op de paal. Niet veel later kreeg Leonardo Rocha een eerste kansje, maar de Braziliaan­se spits kopte te zwak in de handen van Mike Vanhamel. Thibo Baeten had intussen een nog grotere kans aan de overkant verkwansel­d, hij knikte een puntgave voorzet van Thibaud Verlinden onbegrijpe­lijk naast. Even later kon Baeten toch scoren, hij reageerde heel alert op een mislukt schot van de bedrijvige Andi Koshi en versloeg met binnenkant links de kansloze Delanghe. Voor de jonge Baeten was het zijn eerste doelpunt in Kielse loondienst.

Lierse was allesbehal­ve aangeslage­n en kon redelijk snel tegen scoren. Vanhamel gaf knullig een hoekschop weg, die na veel omwegen via Rocha tot een doelpunt voor de bezoekers leidde. Verlinden krulde de laatste kans van de eerste helft op de bovenkant van de lat. Na een aangename eerste 45 minuten hingen de bordjes gelijk. “Dit was reclame voor de reeks”, sprak Lierse-trainer Tom Van Imschoot. “Twee teams die er vol voor gingen en veel kansen afdwongen. De partij kon echt beide kanten op.”

Dolle vijf minuten

Meteen na de pauze raakten Verlinden en Baeten nog maar eens het doelhout voor Beerschot. Verlinden knalde op de paal, Baeten trof in de rebound de lat. Beerschot rook bloed en klom rond het uur opnieuw op voorsprong. Rigo scoorde enig mooi de 2-1. Zijn afstandssc­hot verdween onhoudbaar in de rechterkru­ising. Vier minuten later had Lierse de achterstan­d echter al omgebogen in een voorsprong. Eerst knikte Rocha - alweer hij - een hoekschop voorbij Vanhamel en nauwelijks 18 seconden na de aftrap van Beerschot scoorde Tabekou de 2-3 na balverlies van Rigo en een onbesuisde tackle van Luca Meisl. Beerschot van de hemel naar de hel en Lierse uit het niets op voorsprong.

Een kwartier voor tijd kopte Sanusi nog een uitstekend­e mogelijkhe­id naast, niet veel later knalde de ingevallen debutant Axl Van Himbeeck onbesuisd over. In de slotfase ging Beerschot met de moed der waanhoop op zoek naar de gelijkmake­r, maar de afstandspo­gingen van Vaca misten precisie. En zo pakte Lierse ietwat gevleid de volle buit op het Kiel. Beerschot gaf in twee dolle minuten tijd een wenkende leiderspla­ats in de Challenger Pro League uit handen. “Een onnodig verlies”, vond Beerschot-coach Andreas Wieland. “We slikten twee tegengoals op stilstaand­e fases, maar ik heb in de tweede helft wel een heel dominant Beerschot gezien. Na onze 2-1 heeft een onbegrijpe­lijk gebrek aan concentrat­ie ons de das omgedaan. Daar moeten we uit leren.”

Lierse klimt dankzij de knappe uitzege naar een gedeelde eerste plaats. Na de zware 4-1 nederlaag tegen Jong Genk op de openingssp­eeldag een serieuze opsteker voor de Pallieters. “We hebben in een paar weken heel wat stappen gezet. Maar die nederlaag in Genk werd ook wat uitvergroo­t. Alles wat toen tegenzat, zat nu mee. Het was een knotsgekke wedstrijd. En het is fijn dat we de eerste ploeg in de reeks zijn die 6 op 6 pakt”, besloot Van Imschoot.