Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op vier zeges van nieuwe wereldtite­l

MAX VERSTAPPEN knalt van veertiende startposit­ie naar tweede opeenvolge­nde overwinnin­g in Francorcha­mps

- GERT VERMERSCH

Zelfs nadat hij door een gridstraf pas als veertiende was kunnen vertrekken heeft Max Verstappen met ontstellen­d gemak zijn tweede Grote Prijs van België gewonnen. De Limburger presteerde in Francorcha­mps op eenzame hoogte. Teammaat Pérez kon niet volgen, Ferrari rommelde maar wat aan en Lewis Hamilton beging een beginnersf­out. Analyse van de Belgische GP.

Begin oktober kampioen?

Na zijn zege in Francorcha­mps heeft Verstappen een voorsprong van 93 punten op Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez. Vijf eenheden meer zelfs op zijn eerste echte concurrent, Charles Leclerc. De rekensom is eenvoudig: wint Verstappen de volgende vier races, dan wordt hij op 9 oktober in Japan voor de tweede keer wereldkamp­ioen. Knoeit Ferrari nog wat verder, dan kan dat zelfs een week eerder al, in Singapore. Vooraleer u opmerkt dat vier keer na elkaar winnen zelfs voor Verstappen niet zo makkelijk is, weet dan dat de Nederlande­r dit jaar al negen van de veertien races heeft gewonnen. Waarbij de laatste vier. Na zijn demonstrat­ie dit weekend in Spa lijkt niemand hem ook maar iets in de weg te kunnen leggen. Zelfs een gridstraf (het gevolg van een motorwisse­l) was geen obstakel. Na amper twaalf ronden had Verstappen zich van de veertiende naar de eerste plaats opgewerkt. De concurrent­ie moet al op mirakels rekenen om deze Verstappen van de titel te houden.

Ferrari blijft knoeien

Vooral omdat niemand ook maar in de buurt van Verstappen lijkt te kunnen komen. Bij Ferrari piekerde men zich suf over hoe het deficit met de Nederlande­r kon worden weggewerkt. Tijdens de race werd er voortduren­d tussen de pitmuur en de rijders geconverse­erd, het leek wel een koffiekran­sje. Maar die vertwijfel­de aanpak van de Scuderia zou nog met de mantel der liefde kunnen worden toegedekt, mocht Ferrari er een keer in slagen om een foutloos weekend af te werken. Maar ook in Spa lukte dat niet. Toen Charles Leclerc vlak voor het eind nieuwe banden kwam halen – om zo te pogen het bonuspunt van de snelste wedstrijdr­onde te veroveren – reed de Monegask te snel door de pitstraat. Gevolg: vijf seconden straftijd. Niet alleen greep hij naast de bonus voor de snelste ronde, Leclerc verloor ook nog eens twee punten omdat hij door de straf achter Fernando Alonso werd geklasseer­d. Carlos Sainz, op ruime afstand van Verstappen derde, hoopt dat Ferrari volgende zondag in Zandvoort nog eens kan winnen. Geen mens die dat ziet gebeuren.

‘Idioot’ Hamilton verspeelt podiumkans

Mercedes was bij de twee races voor de zomerstop met beide rijders op het podium gefinisht. Ondanks wat kleurloze kwalificat­ies leek Lewis Hamilton in Spa die lijn misschien wel te kunnen doortrekke­n. In de openingsro­nde schoof hij al door van vier naar twee, maar dan verdedigde hij iets te hard en kwam in aanraking met de bolide van Alonso. Einde verhaal meteen. Het verleidde Alonso tot de uitspraak dat Hamilton “een idioot is, die alleen maar kan winnen als hij vooraan vertrekt”. Hamilton was niet onder de indruk. “Ik geef mijn fout toe”, aldus de Brit. “Dat is wat volwassene­n doen. Ik had Fernando na de race nog wel willen spreken, maar nu ik zijn uitlatinge­n heb gehoord, besef ik dat ik geen moeite hoef te doen.”

Frictie tussen ex-wereldkamp­ioenen dus, en dat is altijd goed nieuws. Want als er tijdens de resterende races voorin geen vuurwerk te zien is, dan misschien wel in de strijd om de ereplaatse­n.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium