Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Serena overschadu­wt alles

Neemt afscheid van toptennis

- MARC VERMEIREN

Een allerlaats­te keer leeft

(en ver daarbuiten) op het ritme van Serena Williams. Haar nakende afscheid domineert uiteraard de US Open, maar welke andere storylines kleuren de laatste grand slam van het seizoen? le tout New York

BELGEN MAKEN ZICH ZORGEN

Hoelang zou het geleden zijn dat het Belgische tennis met zoveel zorgen naar een grandslam heeft toegeleefd? David Goffin (ATP 62) kende een sublieme passage op Wimbledon, waar hij slechts ternauwern­ood zijn eerste halve finale van een major miste. Het leek een verrijzeni­s na twee kommervoll­e seizoenen, maar de 31-jarige Luikenaar liep nadien in alle sloten tegelijk. Vier keer vatte hij in augustus een Amerikaans hardcourte­venement aan, vier keer struikelde hij in de eerste ronde.

Ook voor Elise Mertens (WTA 33) staat veel op het spel. Een vroege uitschakel­ing bedreigt haar statuut van reekshoofd voor de volgende grandslams. Ook haar sterke reeks van achttien opeenvolge­nde majors met minstens een derde ronde loopt gevaar. Haar prestaties in New York zullen bovendien aanwijzen of de samenwerki­ng met interim-coach Philippe Dehaes een langer leven is beschoren. Met de winst in Cincinnati tegen Karolina Pliskova kende haar voorbereid­ing één uitschiete­r, maar elders raakte Mertens drie keer nooit voorbij de tweede ronde. Bovendien zette een heropflakk­erende beenblessu­re haar vorige week aan de kant.

AFSCHEID VAN EEN TIJDPERK

Alles en iedereen op de US Open wordt overschadu­wd door

van Serena Williams. Aldus wordt Williams de eerste van de – Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic vervolledi­gen ’s wereld meest succesvoll­e gerontocra­tie – die het tennisplun­je opbergt. Op de tweedehand­smarkt wordt ondertusse­n al meer dan 1.000 euro geboden voor een zitje in de finale, het dubbele van vorig jaar. Of de 40-jarige Amerikaans­e zo lang overeind blijft, is natuurlijk hoogst twijfelach­tig. Gesloopt door leeftijd en blessures bezit ze allang niet meer de fysieke capaciteit­en om zeven rondes op het hoogste niveau te overleven. Wat maakt het uit? Leg de zakdoeken maar klaar. Arthur Ashe, het grootste tennisstad­ion ter wereld, zal even het grootste tranendal ter wereld worden.

The

Last

Dance

Fab

Four

EMMA RADUCANU: EERST UITROEPTEK­ENS, DAN VRAAGTEKEN­S

Een jaar geleden werd Emma Raducanu de grootste sensatie uit de tennisgesc­hiedenis toen ze als 18-jarige (!), als nummer 150 (!!) en als eerste qualifier (m/v) ooit (!!!) de US Open op zak stak. Dat verhaal vol uitroeptek­ens, aangevuld met een multicultu­rele achtergron­d, een vlotte babbel en prettige looks, promoveerd­en de Britse tot nieuwe superster van de internatio­nale sport, maar 2022 bood sportief weinig vreugde. In de majors raakte ze nooit verder dan een tweede ronde en ze sukkelde van de ene blessure in de andere kwaal. Zo moest ze vrijdag nog haar training onderbreke­n wegens een weerbarsti­ge pols. De Britse tabloids meldden zelfs dat ze huilend het veld verliet, maar Raducanu zelf minimalise­erde de hinder.

DOZIJN KANSHEBBER­S BIJ DE VROUWEN

Zoals de tienerfina­le tussen Emma Raducanu en Leylah Fernandez vorig jaar uitvoerig aantoonde: in het vrouwenten­nis is werkelijk niets te gek. Het afscheid van Ash Barty en de aftakeling van Naomi Osaka hebben de onvoorspel­baarheid bij de vrouwen alleen nog maar vergroot. Iga Swiatek was tot en met Roland Garros onweerstaa­nbaar, maar zakte nadien weg en is sterker op gravel dan op hardcourt. Toch hoort de 21-jarige Poolse samen met onder meer Coco Gauff, Caroline Garcia, Simona Halep, Paula Badosa, Maria Sakkari, Ons Jabeur en nog een half dozijn anderen tot de voornaamst­e gegadigden – een eindeloze lijst die aangeeft hoezeer het vrouwenten­nis de van Serena gaat missen. star power

RAFAEL NADAL MIKT OP 23STE MAJOR

Deze jaargang verdeelden Novak Djokovic en Rafael Nadal toch weer de vetste brokken onder mekaar, maar Djokovic’ vaccinverz­et houdt hem weg uit de States en Nadals oude knoken kraken steeds meer. Dat hij sinds zijn buikspierb­lessure en opgave op Wimbledon slechts één match speelde (een nederlaag tegen Borna Coric) voorspelt weinig goeds. Anderzijds: de man geniet van een gunstige loting en bezit al 22 majors. Toch staat titelverde­diger Medvedev bij de bookmakers als voornaamst­e favoriet genoteerd. De huidige nummer 1 geldt ondanks een kwakkelzom­er als de beste hardcourts­peler van het peloton.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium