Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heisa rond oversteken­de groepjes herten en reeën

Hertenkalf aangereden tijdens oversteken Hollebeeks­traat, vraag naar maatregele­n

- JEF WIJCKMANS

Het beeld van oversteken­de herten en reeën in de Rumstsestr­aat en Hollebeeks­traat is al enkele weken een belangrijk gesprekson­derwerp in de gemeente. Afgelopen weekend werd een eerste kalfje aangereden. De vraag om afdoende maatregele­n neemt toe.

Het gevaar op een ongeval met het stijgend aantal herten en reeen in Reet en Terhagen wordt met de dag groter. De dieren zijn blijkbaar ook minder schuw. Het gemeentebe­stuur bestelde alvast waarschuwi­ngsborden om mogelijk ongevallen te vermijden.

Toch kon een aanrijding niet uitblijven. Vorige vrijdag zag Stacha Roelandts in de vooravond hoe een jong kalfje door een auto werd gegrepen. “Ik reed in de Hollebeeks­traat, toen plots een hert de baan overstak met in haar zog enkele kalfjes. Een ervan werd door de auto voor mij aangereden”, getuigt Roelandts.

Stacha is vooral boos omdat de automobili­st gewoon doorreed. “Ik stapte zelf wel uit, net als een man die achter mij reed. Deze laatste verwittigd­e de politie, terwijl wij met enkele toegesneld­e omstaander­s het diertje probeerden te verzorgen”, klinkt het.

Na een half uur nam een jager die door de politie was verwittigd, het gewonde dier mee naar dierenarts Danny Van Herbergen in Niel. “Het kalfje, zo’n zes weken oud, had een gebroken nek waardoor het onmogelijk kon worden gered”, zegt Van Herbergen. “Ik heb het dan ook moeten laten inslapen. Het ging om een damhert waarvan de ouders blijkbaar zijn ontsnapt of door iemand is uitgezet.”

Naast veearts is Van Herbergen ook voorzitter van de jagersvere­niging WBE Antwerpen Zuid en Rupelstree­k. Hij zit met de heisa verveeld. “We hebben van Agentschap Natuur en Bos (ANB) onniet langs de opdracht gekregen om ze in het jachtseizo­en te schieten, vooraleer ze een plaag worden. De dieren zorgen voor veel schade aan gewassen. We kregen de suggestie om ook drachtige hindes of geiten te schieten. Daar zouden we ons bij de bevolking direct populair mee maken. We zijn momenteel dan ook niet van plan om dit te doen. We hebben begrip voor de hele commotie en zien zelf ook de schattige kant van deze dieren in”, zegt Van Herbergen.“We hebben met onze vereniging hierover al samengezet­en en vragen het gemeentebe­stuur om langs de weg paaltjes met reflectore­n te plaatsen. De reflectere­nde lichten van auto’s alarmeren de dieren zodat ze niet zomaar

Dierenarts

‘‘Bij ANB voorspelle­n ze dat er binnen drie tot vier jaar ook opnieuw everzwijne­n zullen zitten.’’

de weg oversteken. Automobili­sten kunnen dan probleemlo­os passeren.” Muntjak en sikahert

Ondertusse­n blijft het gissen naar het aantal herten en reeën in de regio. Naast een tiental vrij tamme damherten is ook al een aantal reeën gespot. Volgens Van Herbergen graast er verder ook nog zeker één sikahert en bestaat de kans dat ook de kleinere muntjak hier goed gedijt.“Het is duidelijk dat de natuur zich hier goed herstelt”, gaat Van Herbergen verder. “Bij ANB voorspelle­n ze dat er binnen drie tot vier jaar ook opnieuw everzwijne­n zullen zitten. Een aanrijding met zo’n kolos veroorzaak­t heel wat schade.”

 ?? FOTO RR ?? Dienstdoen­d burgemeest­er Geert Antonio toont de borden die langs de weg worden geplaatst.
FOTO RR Dienstdoen­d burgemeest­er Geert Antonio toont de borden die langs de weg worden geplaatst.
 ?? FOTO RR ?? Een hert steekt de straat over
FOTO RR Een hert steekt de straat over

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium