Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische remedie tegen hartfalen kost 8 euro per dag: “Baanbreken­d”

- KOEN BAUMERS LISA-MARIE SLEYPEN

Een Limburgs team van hartspecia­listen is erin geslaagd om een behandelin­g voor hartfalen te bedenken die “de levens van miljoenen mensen gaat veranderen”. Grote farmabedri­jven pompten al miljarden in de zoektocht naar hét medicijn. Maar de Belgische dokters, onder leiding van cardiologe­n Wilfried Mullens en Matthias Dupont, vonden nu een oplossing voor 8 euro per dag, met bestaande medicijnen.

“Dit kan het leven van miljoenen patiënten met hartfalen wereldwijd veranderen. Onze behandelin­g is gepublicee­rd in

The New England Journal of Medicine.

Alles wat daarin verschijnt, verandert de geneeskund­e wereldwijd.” Van veel bescheiden­heid kun je cardioloog Wilfried Mullens niet betichten. Waarom zou hij ook, want het zou valse bescheiden­heid zijn. Een oplossing voor een chronische ziekte die veel patiënten treft en waarvoor nog geen afdoende behandelin­g bestaat, is voor farmaceuti­sche bedrijven een aantrekkel­ijk vooruitzic­ht.

Hartfalen is niet hetzelfde als een hartstilst­and, maar wel een chronische ziekte waarbij het hart niet meer genoeg bloed pompt naar de weefsels en de organen. Het treft vooral mensen met suikerziek­te, hoge bloeddruk of hartritmes­toornissen, en er is ook een erfelijke component. Alleen al in België krijgen elk jaar 200.000 mensen de diagnose. Zowat 64 miljoen mensen wereldwijd leven met de ziekte. Een pretje is het niet. “Op een bepaald moment krijgen veel patiënten te kampen met vochtopsta­peling in de longen, buik en benen”, zegt Mullens. “Dat geeft hen een heel verstikken­d gevoel. Het lijkt dan alsof je voortduren­d verdrinkt.”

Niet zo innovatief

De farmasecto­r pompte al miljarden in de zoektocht naar de heilige graal, in de hoop om ooit te kunnen cashen met een innovatiev­e oplossing. Maar het zijn cardiologe­n Wilfried Mullens en Matthias Dupont en hun team van Ziekenhuis Oost-Limburg en UHasselt die de doorbraak ontdekten. En die is eigenlijk niet zo innovatief: de oplossing combineert de bestaande behandelin­g (op basis van vochtafdri­jver Lisdiureti­ca) met een ouder medicijn (vochtafdri­jver Acetazolam­ide). Ze stelden hun ontdekking voor in het Britse vakblad en in Barcelona, op het grootste cardiologe­ncongres ter wereld.

Het gaat om een behandelin­g zonder octrooi, en met een kostprijs van 8 euro per dag. “Dat komt omdat er geen grote farmaceuti­sche bedrijven mee zijn gemoeid”, zegt Mullens. “Zulke bedrijven testen al decenniala­ng voor miljarden euro’s nieuwe behandelin­gen voor hartfalen. Dat een Limburgs team dit baanbreken­de resultaat kon boeken, is dus heel bijzonder. Ik ben ontzettend fier, vooral op alle doctoraats­studenten die hieraan hebben meegewerkt. Het is de droom van elke onderzoeke­r om mensen te kunnen helpen die je niet zelf behandelt.”

Voortduren­d verdrinken Er bestond dus al medicatie tegen hartfalen, maar erg doeltreffe­nd blijkt die niet te zijn. De helft

Cardioloog

“Ons team combineerd­e de klassieke behandelin­g voor hartfalen met een ouder medicijn dat op een andere plaats in de nier inwerkt. Het zorgt ervoor dat mensen meer vocht uitplassen.”

van de patiënten sterft binnen de vijf jaar na de diagnose. “Zes op de tien patiënten moeten na de behandelin­g opnieuw opgenomen worden in het ziekenhuis of overlijden uiteindeli­jk zelfs aan hartfalen”, zegt Mullens. “Ons team combineerd­e de klassieke behandelin­g voor hartfalen met een ouder medicijn dat op een andere plaats in de nier inwerkt. Het zorgt ervoor dat mensen meer vocht uitplassen.”

De nieuwe behandelin­g werd in 27 Belgische ziekenhuiz­en getest op 519 patiënten van gemiddeld 78 jaar. Na drie dagen was de vochtophop­ing weg bij 42% van de behandelde patiënten, tegenover 30% voor de klassieke behandelin­g. “En toen de patiënten naar huis mochten, was zelfs 80% ‘vochtvrij’. De patiënten die het vernieuwde medicijn kregen, konden ook een dag vroeger naar huis. En het combinatie­geneesmidd­el is compleet veilig, want geen enkele patiënt had een neveneffec­t.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium