Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De GP van België was het begin van een heel mooie vriendscha­p”

Antwerpse dames reizen met vrienden de wereld rond om hun F1-idolen van McLaren aan het werk te zien

- DANTE BELLON

“Van Afrika tot in Amerika”, zong K3, maar zo ver reikt het F1circuit momenteel niet. Misschien volgend jaar als Zuid-Afrika opnieuw op de kalender komt. Maar dat houdt diehard F1-fans Kay en Kelly niet tegen om hun race-idolen overal te volgen. “Het is de mooiste sport die er bestaat.”

Kay uit Hemiksem en Kelly uit Herenthout hebben elkaar vorig jaar leren kennen tijdens de Grote Prijs van België. Je weet wel, die uitgeregen­de editie. “Het was de pure hel”, zeggen ze allebei, “maar het betekende wel het begin van een heel mooie vriendscha­p. We zaten elk in twee aparte vriendengr­oepen. Twee personen kenden elkaar en zo zijn we contact blijven houden.” Nu zitten Kay en Kelly samen bij de Dutch McLaren Fans, een Nederlands­e fanclub van Formule 1-team McLaren, en willen ze maar wat graag de wereld rondreizen om hun idolen aan het werk te zien.

“Dit jaar zijn we al naar Boedapest en Barcelona kunnen gaan. Helaas zijn de tickets voor de GP’s snel uitverkoch­t”, zegt Kay. “Anders zouden we wel naar meer races gaan. Maar het kost ook wel een duit, natuurlijk. Naar Miami gaan is onbetaalba­ar. Een ticket kost rond de 5.000 dollar. Voor Silverston­e is dat ongeveer 240 euro, exclusief vlucht en verblijf. Voor Boedapest en Barcelona hebben we alles inbegrepen rond de 600 euro betaald. Maar daar komt dus nog bij wat je ter plekke opdoet aan drank en eten, en aan een eventueel stadsbezoe­k.

Dus we spreiden het wat. Maar het is wel de bedoeling om ooit naar alle circuits te gaan.” Lando en Daniel

De dames spreken ook vaak bij elkaar thuis af om samen naar de race te kijken. Eén voordeel: er zal nooit ruzie zijn, aangezien ze allebei voor hetzelfde team supportere­n. “Het is vreemd dat je als Belg altijd de vraag krijgt of je voor Max Verstappen supportert”, merkt Kay op. “Neen dus. Lando Norris is eveneens een halve Belg. (Zijn moeder is afkomstig van Sint-Niklaas, red.)

Ik volg hem al een paar jaar. Hij doet veel voor zijn fans: hij streamt vaak op het gameplatfo­rm Twitch, heeft een eigen webshop en er is veel interactie met de fans. Het verschil met bijvoorbee­ld Verstappen en Red Bull is groot. Daardoor word je nog meer supporter van het team.”

Voor Daniel Ricciardo-fan Kelly Wouters uit Herenthout is de Netflix-serie over de Formule 1,

de grote reden dat ze vandaag alweer op een Grand Prix zit. “Mijn zoon volgde de sport al en was een grote Lando Norris-fan. Via

ben ik er eigenlijk nog een hardere fan dan hem van geworden”, legt Kelly uit. En nu zitten

To Survive,

Drive To Survive

Kay

Drive de twee samen met een hele groep dames uit Nederland – en één man, Gerold – naar de Grote Prijs van Spa-Francorcha­mps te kijken op de Pouhon: een steile heuvel waar menig stoeltje staat, met drank en snacks erbij.

Wanneer de bolides van McLaren tijdens de oefensessi­es en de kwalificat­ies de Pouhon passeren, laaien

Kelly

de aanmoedigi­ngen luidkeels op. In het publiek gaat de oranje kleur van McLaren als het ware op in het alomtegenw­oordige oranje van de Nederlands­e Max Verstappen-fans, maar de dames laten zeer goed van zich horen. En het lijkt te lonen, want tijdens de kwalificat­ies rijdt Ricciardo naar startposit­ie zeven, en Norris naar tien. Al zal hij wel pas als achttiende moeten vertrekken door een straf. Alle dames en de ene heer zijn tevreden met de prestatie van hun rijders.

De mooiste trip

“Het is ontzettend jammer dat Ricciardo na dit seizoen vertrekt”, zeggen ze allemaal. “Ik heb Danny leren kennen als een heel positief persoon, met een correcte ingesteldh­eid, en iemand die heel veel warmte uitstraalt”, vertelt Kelly. “Ik zal hem altijd blijven volgen, waar hij ook terechtkom­t volgend jaar. Maar ik blijf in de eerste plaats fan van McLaren.” Ook voorzitste­r Géke Hogenboom hoopt dat Daniel nog veel plezier mag beleven aan zijn Formule 1-carrière. Hogenboom begon haar fanclub in 2017. Begin dit jaar zijn ze door McLaren ontvangen op het hoofdkwart­ier in het Engelse Woking. “De mooiste trip die we al hebben gemaakt met zijn allen samen.”

Wanneer de race zondag begint, zijn alle blikken opnieuw zeer gefocust op de twee oranje bolides en klinken vreugde- en aanmoedigi­ngskreten richting Norris en Ricciardo. Maar het is uiteindeli­jk Max Verstappen die wint in Spa. Al malen de dames daar niet om. “We gunnen het zeker ook een andere rijder. De sportivite­it dragen wij hoog in het vaandel.” En al snel gaat het over het plannen van een volgende trip. “We hebben al een WhatsAppgr­oep ‘Monza’, dus nu kunnen we niet anders dan daar naartoe gaan”, lacht Géke nog.

Fan van Lando Norris

“Net zoals Max Verstappen is Lando Norris een halve Belg. Ik volg hem al een paar jaar. Hij doet veel voor zijn fans. Daardoor word je nog meer fan.”

Fan van Daniel Ricciardo

“Ik heb Danny leren kennen als iemand die heel veel warmte uitstraalt. Ik zal hem altijd blijven volgen, waar hij ook terechtkom­t volgend jaar.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Op een van de hellingen rond het circuit van Spa supportere­n Kay en Kelly voor ‘hun’ McLaren.
FOTO DIRK KERSTENS Op een van de hellingen rond het circuit van Spa supportere­n Kay en Kelly voor ‘hun’ McLaren.
 ?? FOTO ISOPIX ?? De Australiër Daniel Ricciardo en de (Belgische) Brit Lando Norris zijn dit seizoen de twee rijders voor het mythische McLaren-team.
FOTO ISOPIX De Australiër Daniel Ricciardo en de (Belgische) Brit Lando Norris zijn dit seizoen de twee rijders voor het mythische McLaren-team.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De Dutch McLaren Fans, een Nederlands­e bende met de Antwerpse buitenbeen­tjes Kay en Kelly helemaal links.
FOTO DIRK KERSTENS De Dutch McLaren Fans, een Nederlands­e bende met de Antwerpse buitenbeen­tjes Kay en Kelly helemaal links.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium