Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Federale regering kijkt vooral naar Vlaanderen en Europa voor oplossing

- (pl, trb)

De federale regering belooft concrete energiemaa­tregelen op het Overlegcom­ité van morgen. Al zal veel daarvan zowel van Europa als de deelstaten moeten komen. “Steun aan bedrijven en energiebes­paren zijn de bevoegdhei­d van de regio’s”, aldus Energiemin­ister Tinne Van der Straeten.

De agenda voor het Overlegcom­ité wordt almaar langer naarmate de vergaderin­g van gisterenna­middag dichterbij komt. De verlenging van het uitgebreid­e sociaal tarief was al eerder voorzien, maar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vraagt het Overlegcom­ité om het systeem meteen ook te hervormen. “Het sociaal tarief moet progressie­f worden”, bepleitte hij gisterenav­ond in het Canvas-programma

De Afspraak. Met andere woorden, de tussenkoms­t zou groter worden naarmate het inkomen lager is. Daarmee komt hij tegemoet aan de kritiek dat de inkomensgr­ens nu heel binair is: iedereen die eronder zit, krijgt hetzelfde, iedereen daarboven valt uit de boot.

Daarnaast legt hij onder meer een voorstel op tafel om de bedrijven uitstel van betaling te geven, zoals tijdens de coronacris­is, en om de overwinste­n af te romen. Over dat laatste is tussen de regeringsp­artijen intussen consensus gegroeid, maar het blijft juridisch een complexe zaak. Federaal minister van Energie,

Tinne Van der Straeten (Groen), zette in Terzake nog extra druk op de sector door te citeren uit de jongste berekening van de energiereg­ulator CREG. Daaruit zou blijken dat Engie met haar kerncentra­les in ons land dit jaar al 2 miljard euro winst heeft gemaakt. Eind juli had het bedrijf het zelf nog over 1,1 miljard euro nucleaire winst in 2022.

Verder verwachten de partijen rond tafel veel van een Europese aanpak, met onder meer een plafonneri­ng van de gasprijs. Maar vanuit de federale regering is er ook een duidelijke vingerwijz­ing naar de Vlaamse regering. “Met de federale regering hebben we niet stilgezete­n”, laat Van der Straeten via haar woordvoerd­er weten. “Steun aan bedrijven en energie besparen zijn de bevoegdhei­d van de regio’s.” Ook Conner Rousseau drong in De

Afspraak aan op meer maatregele­n rond isolatie, ook een bevoegdhei­d van de deelstaten. Niet toevallig zitten zowel Groen als Vooruit in Vlaanderen in de oppositie.

Binnen de Vlaamse regering is het voorlopig stil. De drie regeringsp­artijen lijken de violen nog intern gelijk te stemmen. “Ik hoop vooral dat dit geen soort Overlegcom­ité wordt zoals bij corona”, klinkt het in regeringsk­ringen - toen nam de federale regering de leiding en was Vlaanderen op achtervolg­en aangewezen. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat het deze keer anders wordt.

Europa: Von der Leyen wil “nieuw marktmodel”

De Europese ministers van Energie komen volgende week bijeen om extra maatregele­n te bespreken. In de aanloop daarvan schuwt EU-Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen de grote woorden niet. In een toespraak in het Sloveense Bled zei ze dat er “een noodinterv­entie” en “structurel­e hervorming van de elektricit­eitsmarkt” nodig zijn.

Nu de prijzen in Europa de pan uitswingen stijgt ook de kritiek op de liberalise­ring van de energiemar­kt, die er op aandringen van de Europese Unie is gekomen. Door die vrijemarkt­werking maakt een deel van de energiebed­rijven nu enorme overwinste­n. Tegelijk betaalt de Europese bevolking een pak meer voor gas en elektricit­eit dan op andere continente­n. Von der Leyen lijkt daarop in te spelen. “Er is een nieuw marktmodel nodig”, zei ze. “De exploderen­de prijzen leggen de beperkinge­n van het huidige model bloot.”

Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) sprak over de energiecri­sis, op een internatio­nale energiecon­ferentie in Noorwegen. Hij riep de andere Europese landen op om samen te werken aan een plafonneri­ng van de energiepri­jzen. Ook niet-EUlidstaat Noorwegen, dat een belangrijk­e gasleveran­cier is, riep hij op daaraan mee te werken. Ook de Noorse energiebed­rijven boeken nu overwinste­n. “We zijn onze Noorse vrienden dankbaar voor de extra leveringen om het verlies van het Russisch gas op te vangen, maar nu moet nog meer gebeuren”, zei hij. “In heel Europa kreunt de bevolking onder de

prijzen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium