Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Azra volgde haar papa overal, het is haar fataal geworden”

Familie en hele buurt in diepe rouw na dodelijk accident met peuter

- ANNELIES BAETEN

Het meisje van anderhalf jaar oud dat afgelopen zondagmidd­ag in het Oost-Vlaamse Lochristi door haar vader fataal werd aangereden, was een echt papa’s kindje. “Azra volgde haar vader overal. Hun band was ontzettend hecht en dat is haar fataal geworden”, vertelt een oom van het meisje. De ouders van Azra vlogen gisterenav­ond samen met de familie naar Turkije waar het kindje zal begraven worden.

Wat afgelopen zondagmidd­ag een leuke gezinsuits­tap had moeten worden eindigde uiteindeli­jk in een tragedie. Het gezin stond vertrekken­sklaar toen het ondenkbare zich voordeed. “De vader van Azra wilde de wagen, die onder de carport met de neus naar de straat stond geparkeerd, een stukje vooruit rijden zodat zijn vrouw zijn dochtertje makkelijke­r in de auto kon zetten”, vertelt een oom van het kindje. “Wat de papa niet in de gaten had is dat Azra hem bij het naar buiten gaan gevolgd was. Ze liep tot voor de wagen, net op het moment dat haar papa de motor startte...” Vader Enes merkte zijn dochtertje te laat op en reed haar zonder het te beseffen aan.

Ongeval

De man sprong meteen uit zijn auto waarna hij zijn kind roerloos op de grond zag liggen. Ook moeder Zehra besefte wat er gebeurde en haastte zich naar haar dochter. De papa probeerde het meisje nog te redden, maar uiteindeli­jk kon geen hulp meer baten. Het parket stelde een verkeersde­skundige aan, maar alles wijst op een ongeval. “De klap is ongemeen hard voor de ouders van Azra”, vervolgt de oom. “Op dit moment hebben ze nog veel steun aan elkaar, maar het zal nog moeilijk worden om dit verlies te verwerken.”

De ouders van de peuter vlogen gisterenav­ond, gesteund door familie, naar Eskisehir, een centraal gelegen stad in Turkije waar de moeder vandaan komt. Het lichaampje wordt vandaag gerepatrie­erd waarna de begrafenis­plechtighe­id nog zal plaatsvind­en. “Ons geloof helpt ons momenteel in de verwerking van dit immense verdriet”, aldus nog de oom.

Aan de woning in Lochristi waar het drama zich afspeelde stroomden zondag en gisteren tientallen familieled­en, vrienden en kennissen toe om de ouders te steunen. Het gezin was erg geliefd en gerespecte­erd in de buurt. De vader is kapper en de moeder werkt als pedagoge bij justitie met jongeren in een kwetsbare leefsituat­ie. “Lieve mensen en goede ouders. Er zijn geen woorden voor wat hen nu overkomt”, klonk het eerder in de omgeving.

Durf gevoelens uitspreken

Deze hechte gemeenscha­p is volgens rouwspecia­list Manu Keirse uiterst waardevol, niet alleen nu kort na het verlies, maar ook de periode nadien. “Dan zal de harde werkelijkh­eid van het verlies van hun kind pas echt doordringe­n”, klinkt het bij Keirse. “Wie diep verdriet doormaakt heeft immers de verbondenh­eid met mensen nodig.” Om dergelijke tragedie als koppel te verwerken, ligt de sleutel volgens Keirse in het durven uitspreken van gevoelens. “Durf over je schuldgevo­elens spreken. Ze zijn een uiting van liefde, verbondenh­eid en verantwoor­delijkheid. Ook mekaar verwijten maken moet kunnen.

Alles is beter dan die gevoelens opkroppen. Dat is pas vernietige­nd voor een relatie. Het is wel overduidel­ijk dat deze mensen goed zullen moeten worden begeleid in hun rouwproces.”

Manu Keirse

Rouwspecia­list

“Durf over je schuldgevo­elens spreken. Ze zijn een uiting van liefde, verbondenh­eid en verantwoor­delijkheid.”

 ?? ?? DINSDAG 30 AUGUSTUS 2022
DINSDAG 30 AUGUSTUS 2022
 ?? FOTO RR ?? Het parket stuurde een verkeersde­skundige, maar alles wijst op een tragisch ongeval.
FOTO RR Het parket stuurde een verkeersde­skundige, maar alles wijst op een tragisch ongeval.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De anderhalf jaar oude Azra werd op de oprit van deze woning aangereden door haar papa.
FOTO PHOTO NEWS De anderhalf jaar oude Azra werd op de oprit van deze woning aangereden door haar papa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium