Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb vandaag veertien nieuwe leerkracht­en mogen verwelkome­n”

- KARIN VANHEUSDEN

“Ik heb vandaag veertien nieuwe leerkracht­en mogen begroeten. Ik ben heel blij dat ze er zijn, want er zijn nog altijd vier vacatures niet ingevuld. Die nieuwkomer­s hebben we eerst ondergedom­peld in de werking van onze school. Binnenkort krijgen ze hun eerste vorming rond communicat­ie in de klas. Zeer belangrijk om van in het begin te weten hoe je moet omgaan met gevoelige thema’s. Maar ik heb hen vooral ook gerustgest­eld: blijf niet zitten met je zorgen, we zijn er om je te ondersteun­en.”

“Eerste dag van de week, ik ben om 5.30u opgestaan. Na mijn ontbijt heb ik het interview voorbereid over de podcast Clash

In De Klas, die ik samen met het Hannah Arendt Instituut, het Vlaams Vredesinst­ituut, het Wij-Zij-Netwerk en Knack heb gemaakt. Een podcast waar we concrete tools aanreiken rond omgaan met spanningen en conflicten in de klas. Na de aanslagen hebben we met een aantal partners in Vlaanderen heel wat werk verricht ter preventie van radicalise­ring en polariseri­ng. De samenwerki­ng met het Hannah Arendt Instituut en het Wij-Zij-Netwerk is daar een concreet resultaat van. Ikzelf ben sinds de aanslagen binnen de dienst Beleid van het GO! Vlaanderen het aanspreekp­unt voor items rond polariseri­ng en radicalise­ring. Ik heb ook heel wat ervaring op Europees niveau opgebouwd waar ik gedurende vijf jaar de werkgroep onderwijs geleid heb voor het RAN, Radicalisa­tion Awareness Network Europe. Momenteel ben ik Belgisch ambassadeu­r voor RAN.”

Sharia4Bel­gium

“Vanuit al die praktijker­varingen ,we zijn op school geconfront­eerd met infiltrati­es vanuit Sharia4Bel­gium, bijvoorbee­ld, schrijf ik papers en geef ik trainingen rond polarisati­emanagemen­t, conflictha­ntering en preventie problemati­sche radicalise­ring in de ruime zin van het woord. RAN promoot ook een multidisci­plinaire aanpak, vandaar dat ik als voorzitter van de reflectieg­roep preventie radicalise­ring en polariseri­ng van de Vlaamse regering verschille­nde partners probeer samen te brengen rond deze thema’s om zo samen beleidsadv­iezen uit te werken. Soms vragen mensen mij hoe ik al die dingen kan combineren met mijn job als directrice. Dat heb ik te danken aan de Antwerp Management School die me de knepen van het netwerkman­agement geleerd heeft en heeft doen inzien dat ik me anders moet

Karin Heremans

organisere­n. Daarom hamer ik altijd zo op gedeeld leiderscha­p en sterke teamwerkin­g, zonder zou het me niet lukken om in het veld te blijven staan.”

Geruststel­len

“Na het interview ben ik meteen naar school gefietst. Er stonden veertien nieuwe leerkracht­en te wachten, en die heb ik van harte verwelkomd. Dit is altijd een bijzonder moment. De nieuwkomer­s hebben heel uiteenlope­nde profielen. Behalve leerkracht­en met ervaring, komt een viertal uit de privé: een ingenieur, een klinisch laborant, iemand uit de marketing en de directeur van het Loodswezen. Verder twee gepensione­erde leerkracht­en en drie pas afgestudee­rden. Zondag heb ik een van hen, een jonge vrouw, nog even opgebeld. Ik had enkele ongeruste mailtjes van haar gekregen. Mensen uit haar omgeving hadden haar goed bang gemaakt om vanuit de stille Kempen in een grootstad als Antwerpen én dan ook nog in een superdiver­se school te komen lesgeven. Ik heb haar kunnen geruststel­len. Eén, ze wordt zeer goed omringd door haar team en mijn deur staat altijd open, twee, ze heeft vandaag haar eerste sessie aanvangsbe­geleiding gekregen. Die vormingsse­ssies voor nieuwe leerkracht­en lopen twee jaar.”

Gevoelige thema’s

“Maar om te beginnen hebben we hen wegwijs gemaakt op school. Letterlijk, want het is een grote school. En ook figuurlijk: wie zijn de collega’s en wat zijn de schoolrege­ls. Later hebben ze hun chromebook gekregen. Mijn adjunct Patrik Verschuere­n en collega Tarik organisere­n een hele waaier aan vormingsse­ssies. Verder is die aanvangsbe­geleiding van nieuwe leerkracht­en zeer belangrijk. We zetten ook in op klasmanage­ment en communicat­ietraining. Hoe in de klas omgaan met gevoelige thema’s zoals homoseksua­liteit en evolutie of in geschieden­islessen over de kolonisati­e? Leerlingen zijn mondig, soms sterk overtuigd van hun eigen gelijk. Een belangrijk­e aanbevelin­g is les te geven met de nadruk op meerstemmi­gheid. Iedereen heeft immers een eigen perceptie van de dingen. We leren leerkracht­en ook zich bewust te zijn van de invloed van hun eigen context, naast die van hun leerlingen. Want we zijn allemaal wie we zijn, dankzij of ondanks onze opvoeding en levensloop. Het is nefast alleen vanuit je eigen waarden met je klas te communicer­en. Ook zijn er de sessies taalbeleid. In alle lessen, ook wiskunde of wetenschap­pen, moet er aandacht zijn voor taal. Met zestig verschille­nde nationalit­eiten ontstaan er gemakkelij­k misverstan­den. Ik herinner me dat er ooit gedoe is geweest toen een leerkracht enkele Chinese vrijwillig­ers vroeg. Dat was nog een amusante, maar het kan ook serieus fout zitten.”

“En ja, ondertusse­n zitten we nog altijd met vier openstaand­e vacatures. Ik weet niet of het goed komt tegen donderdag, maar ik probeer kalm te blijven, want er is nog veel te doen. Ik heb de dag afgesloten met een korte vergaderin­g met twee klasonders­teuners, wiens taak het is in de klas te focussen op de relatie leerkracht­leerling. Dat is een nieuwighei­d voor dit schooljaar, maar hierover woensdag meer.”

Directrice GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen

“Het is nefast alleen vanuit je eigen waarden met je klas te communicer­en.”

Stéphane Buyens

Topchef

“Na 34 jaar is het nog moeilijk om origineel uit de hoek te komen.”

De Vis van het Jaar is dit jaar geen vis, maar wel een schaaldier. De campagne zal namelijk in teken staan van de grijze garnaal. Dat moet vooral de vissers een hart onder de riem steken en hen stimuleren om te blijven vissen op de kleine garnaal. Een gemiste kans, zegt topchef Stéphane Buyens.

Het hoeft niet elk jaar een vis te zijn, moeten ze bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijma­rketing (VLAM) gedacht hebben tijdens de voorbereid­ingen van ‘Vis van het Jaar 2022’. De keuze viel daarom op de grijze garnaal. Een bewuste keuze, om de visserij een hart onder de riem te steken terwijl ook die lijdt onder de energiecri­sis. “Het is voor elke rederij afwegen of de opbrengst van een visreis nog volstaat om de hoge productiek­osten te compensere­n. Voldoende afzetmarkt van garnaalpro­ducten in het hoogseizoe­n, dat nu van start gaat, kan het verschil maken voor de rederijen”, klinkt het.

Chef van het tweesterre­nrestauran­t Hostelleri­e Le Fox in De Panne, Stéphane Buyens, vindt het een vreemde keuze. “Het zal de grijze garnaal volgens mij niet ten goede komen. Door de grijze garnaal te promoten, zullen veel horecazake­n garnaal op hun menu willen zetten. Maar die gaan dan vooral werken met de grijze garnaal uit Nederland, die eerst naar Marokko gevlogen wordt om daar gepeld te worden en dan terugvlieg­t.”

De honger van de Belgen naar de ‘kaviaar van de Noordzee’ is al groter dan wat de Belgische garnalenvi­ssers aanvoeren. Ondertusse­n bikkelen Oostende en Koksijde over wie zich dé garnalenge­meente mag noemen. Is een promocampa­gne dan wel nodig? “Door de garnaal en onrechtstr­eeks ook de garnalenvi­ssers in de spotlights te zetten, hopen we net dat ze gemotiveer­d blijven om op de grijze garnaal te vissen”, verdedigt Sander Meyns, adjunct-directeur bij de Rederscent­rale, de keuze.

De Rederscent­rale wijst erop dat er in 2019 nog 517 ton garnalen werd bovengehaa­ld en dat dit in 2021 nog al was teruggelop­en tot slechts 369 ton. “Vissers die op schol of tong vissen, kunnen ook op garnalen vissen maar doen het niet altijd. Door ervoor te zorgen dat het rendabel blijft, hopen we die vissers dus aan te zetten om net wel op grijze garnaal te blijven vissen.” Een onmiddelli­jk effect heeft zo’n ‘Vis van het jaar’-campagne helaas niet. “Voor de meeste vissers ligt de visplannin­g natuurlijk al vast. We hopen vooral volgend jaar het effect te kunnen zien.”

Buyens is niet tegen de campagne maar vindt het eerder een gemiste kans. “Ik denk dat pladijs al zes keer vis van het jaar is geweest. Na 34 jaar is het nog moeilijk om origineel uit de hoek te komen. Nochtans zie ik andere visjes die potentieel interessan­t hadden kunnen zijn als ‘Vis van het Jaar’. Denk maar aan de pieterman, de makreel of de steenbolk.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Directrice Karin Heremans heeft maandag veertien nieuwe leerkracht­en verwelkomd op haar school.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Directrice Karin Heremans heeft maandag veertien nieuwe leerkracht­en verwelkomd op haar school.
 ?? ??
 ?? FOTO MAAIKE TIJSSENS ?? Minister van Visserij Hilde Crevits had de eer om de grijze garnaal aan te kondigen als Vis van het Jaar.
FOTO MAAIKE TIJSSENS Minister van Visserij Hilde Crevits had de eer om de grijze garnaal aan te kondigen als Vis van het Jaar.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium