Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeerscr­isis in Mechelen

Hete herfst op komst nu ring eenrichtin­gsverkeer wordt

- Dirk Hendrikx Journalist

Het spel zit op de wagen in Mechelen. De werkzaamhe­den zijn begonnen om de ring eenrichtin­gsverkeer te maken en dat zet bij heel wat inwoners kwaad bloed. Boze burgercomi­tés gaan 30.000 protestaff­iches verspreide­n om aan het raam te hangen. “Zo kunnen we zien hoeveel mensen tegen zijn.” Er zijn ook voorstande­rs, onder wie experten zoals verkeersde­skundige Kris Peeters. Het wordt een hete herfst bij de Maneblusse­rs.

Het stadsbestu­ur van Mechelen koos begin dit jaar voor een drastische herinricht­ing van de Vesten rond het centrum. Op een kort stukje na wordt die eenrichtin­gsverkeer. Vandaag heb je nog twee rijstroken in elke richting. Dat worden aan de buitenkant twee rijstroken in één richting, dan een strook groen, dan een rijstrook voor bussen en lokaal verkeer dat wel nog in de twee richtingen mag (maar telkens beperkt tot een zone van een kleine kilometer) en aan weerskante­n brede fiets- en wandelstro­ken. Ziedaar de droom van de stad van titelvoere­nd burgemeest­er en Vlaams minister Bart Somers (Open Vld): de omknelling door drukte en lawaai verlichten en meer ruimte geven aan fietsers, voetganger­s en groen.

Tegen 2029 moet de hele transforma­tie een feit zijn. Maar nog dit jaar al wordt het eenrichtin­gsverkeer doorgevoer­d. De werkzaamhe­den zijn intussen begonnen aan één kant van de Vesten en de eerste verbodsbor­den maakten gelijk ook een gehuil van verontwaar­diging los. In de eerste plaats natuurlijk op sociale media. “Dikke ellende met hun absurde plannen”, post iemand op Facebook. “Files bij ons in de straat, nooit gezien”, zegt een inwoner van de Bleekstraa­t. Een zekere Nele zegt het met cynisme: “Wonen en werken in Mechelen, werkelijk een feest”. Marcel maant aan om gewoon weg te blijven uit Mechelen. Wouter is ook bitter: “Dankjewel om het zoveelste centrum van een stad onbereikba­ar te maken…” En zo gaat het nog wel een tijdje door, “Mechelen is één grote klucht”, “pestverand­eringen”, “ze zijn zot geworden”, “domste beslissing ooit” ...

De ontevreden­en roepen doorgaans het luidst, dat is bekend. Met hoeveel de voor- en tegenstand­ers zijn, of de onverschil­ligen, dat weet niemand. Maar de verdeeldhe­id is een feit. Inwoner Johan Van Royen deed aan Gazet

van Antwerpen zijn onwaarschi­jnlijke verhaal. Hij woont in de binnenstad op honderd meter van zijn garage, maar door het spel van lussen, knippen en eenrichtin­gsverkeer (tegen het sluipverke­er) moet hij drie kilometer omrijden om aan zijn garage te geraken.

Nog een klacht die vaak terugkomt: mensen kregen geen inspraak. “Over de klok van de SintRombou­tstoren konden ze wel een referendum houden. Maar over iets veel ingrijpend­er als de verkeerspl­annen niet”, luidt het. Het wordt de inwoners maar “door de strot geramd”.

Voor een goed begrip: begin juli werd in Mechelen een weg afgewerkt die vanaf de E19, van aan de afrit Mechelen-Zuid, een eind parallel met de ring loopt en waar het doorgaand verkeer op kan dat bijvoorbee­ld naar Bonheiden moet of Nekkerspoe­l. De Tangent, noemen ze die weg. Daar is iedereen blij mee, maar het stadsbestu­ur had nu even het effect moeten afwachten in plaats van direct al de Vesten op te breken, zo zeggen de tegenstand­ers.

“Wat gaat dat geven in september?”, vraagt een inwoner zich af. En, met een sneer: “Schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke rijdt veel met de fiets, zij heeft nergens last van, maar niet iedereen kan dat.”

40.000 kilometer extra

Leo Vivijs is de coördinato­r van Verbindend Mechelen, dat de burgercomi­tés verenigt die zich verzetten tegen de omwentelin­g. Hij was ooit kandidaat voor CD&V, maar bezweert dat Verbindend Mechelen niets met politiek te maken heeft. “Automobili­sten gaan massaal omwegen moeten maken”, zegt hij. “Als wij dat berekenen op basis van de studie die de stad zelf heeft laten maken, komen we uit op 40.000 kilometer extra per maand. Dit groene project leidt dus tot extra kilometers en extra CO2-uitstoot. De fiets of te voet als alternatie­f is voor heel wat mensen niet haalbaar. Wat als je nu je kinderen moet afzetten in het centrum? Begin je weg maar te zoeken.”

Volgens Leo Vivijs is er massale steun voor het protest. “Wij werken samen met andere comités onder het motto ‘Red de Vesten’. Op onze sites hebben we 1.400 leden. Ja, Mechelen heeft 87.000 inwoners, maar we krijgen bijvoorbee­ld via sociale media nog de steun van duizenden anderen. We gaan 30.000 protestaff­iches verspreide­n, in iedere bus eentje. Dan zullen we kunnen zien hoe breed het protest is.”

Leo Vivijs en anderen protestere­n al maanden tegen de plannen. “Maar nu pas barst het echt los, nu mensen plots niet meer door kunnen of parkeerpla­atsen verliezen en het hen persoonlij­k raakt.”

Verbindend Mechelen is niet tegen een groenere, fietsvrien­delijke ring. “Maar je kunt ook op twee rijvakken in de twee richtingen blijven rijden. Dan spaar je minstens zoveel ruimte uit. Het studiebure­au had aan de stad verschille­nde opties voorgelegd. Waarom ze ineens voor die enkele richting kozen? Als we dat eens wisten.”

Leo Vivijs maakt brandhout van de vergelijki­ng met Hasselt, waar ze al jaren een ring met enkele richting hebben. “De zogenaamde Groene Boulevard daar is 2,5 kilometer lang, die van ons 5,2 kilometer. En zij hebben wat verder van het centrum een echte ring voor het doorgaand verkeer. Bij

Patrick Princen

Schepen van Openbare Werken

“Ik betreur dat men een bepaalde sfeer aan het scheppen is. We hebben de hinder duidelijk aangekondi­gd en we beperken die zo veel mogelijk.”

ons heb je alleen dat stukje Tangent en de E19.”

Leo Vivijs

Coördinato­r Verbindend Mechelen

“Dit groene project leidt tot extra kilometers en extra CO2uitstoo­t. De fiets of te voet als alternatie­f is voor heel wat mensen niet haalbaar.”

Chaos

In het Mechelse schepencol­lege zitten Open Vld, Groen en de lokale lijst M+. De oppositiep­artijen Vooruit, CD&V, N-VA en PVDA hebben uiteraard kritiek op het verkeerspl­an. “Het moet doenbaar blijven voor de mensen in de woonwijken en het gaat allemaal halsoverko­p. Het bestuur heeft de kar overladen en chaos gecreeerd”, zegt Thijs Verbeurgt van Vooruit.

Marc Hendrickx van N-VA noemt het gemor logisch. “Dit moet je mensen niet aandoen. Het bestuur wil de Mechelaar te snel zijn keuzes opdringen en naar de fiets duwen. De onderzoeke­rs van dat Gentse studiebure­au hadden ook geen oog voor lokale omstandigh­eden, waardoor bewoners absurde omwegen moeten maken.”

Ook Stefaan Deleus van CD&V vraagt een herziening van het

plan: “Laat eerst de Tangent zijn werk doen. En waarom moest het ineens eenrichtin­gsverkeer zijn? De vergelijki­ng met Hasselt gaat niet op. Je kunt de R6 in het noorden als een stukje ringweg zien, maar die is nergens op aangeslote­n. Richting Brussel, aan Mechelen-Noord, zal er pas over een aantal jaren gewerkt worden.”

Dirk Tuypens van PVDA begrijpt dat er altijd ergernis is bij werken. “De vraag is hoeveel draagvlak er zal zijn. Het studiebure­au gaf drie opties, een andere keuze had ook nog gekund.”

Hoog tijd voor een weerwoord. Waarnemend burgemeest­er Alexander Vandersmis­sen (Open Vld) reageert niet. Schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Groen) doet dat wel. “Ik betreur dat men een bepaalde sfeer aan het scheppen is”, zegt hij. “We hebben de hinder duidelijk aangekondi­gd en we beperken die zo veel mogelijk. Het doel is een stad die veiliger is, groener en vriendelij­ker voor voetganger­s, fietsers en het klimaat. We gaan snel om de periode van hinder zo kort mogelijk te houden: eind dit jaar moet het achter de rug zijn.”

Princen erkent dat veel gevraagd wordt van de Mechelaar. “Gewoontes doorbreken is lastig.” Het doorgaand autoverkee­r wordt volgens hem verschoven naar E19, Tangent en R6. “Het is logisch om vervolgens de Vesten vrij te maken. Door het eenrichtin­gsverkeer krijg je minder moeilijke kruispunte­n en de binnenste rijstrook blijft tweerichti­ng, opgedeeld in zones. In het totaal zal het aantal verreden kilometers in Mechelen dalen. Die absurde omwegen? Misschien kan dat voorvallen als je net voorbij de grens van een zone moet zijn. Er zijn ook mensen die sneller geraken waar ze moeten zijn. Dit vertrekt vanuit een visie voor de hele stad.

Voor sommigen is het misschien een achteruitg­ang, maar voor heel veel mensen zal het een enorme vooruitgan­g zijn. We krijgen ook veel positieve reacties en er wordt nog continu bijgestuur­d.”

Het eindresult­aat zal volgens de schepen één groot Vestenpark zijn van vijf kilometer lang. “Dat is toch ongeloofli­jk mooi? Honderd jaar geleden was het een groene boulevard. Mensen gingen er flaneren, vonden er misschien de liefde van hun leven. We gaan dat in ere herstellen en de stad weer zuurstof geven.”

Verkeersde­skundige

Het stadsbestu­ur krijgt steun van verkeersde­skundige Kris Peeters, die de studie van het Gentse bureau Suunta kent. “Volgens hun simulaties is dit haalbaar. En je maakt er veel ruimte mee vrij, ruimte die zo schaars is in een stad. Dit past bij de trend van de auto die wordt teruggedro­ngen en straten die worden teruggegev­en aan bewoners, fietsers, voetganger­s en groen. Wat dan weer past bij de klimaatstr­ijd.”

Zo’n overgang is niet makkelijk, erkent Peeters. “Mensen zijn gehecht aan hun gewoontes. Ze willen voor de deur kunnen stoppen. Dit vergt een geweldige omslag, een nieuw gedragspat­roon.”

Een nieuw verkeerspl­an zal ook altijd nadelig zijn voor sommigen. “Maar de winst is globaal, voor heel de gemeenscha­p. De luchtkwali­teit wordt beter, er zal minder lawaai zijn, meer ontmoeting­sruimte, meer speelgeleg­enheid. Misschien kun je als je je kinderen afzet, hen de laatste honderd meter te voet laten doen? Misschien kun je beter boodschapp­en doen met fiets en fietstasse­n, of een bakfiets, dan met de auto? Op reis let ik er altijd op hoe ze zoiets oplossen in de smalle middeleeuw­se straatjes van oude steden. Daar komen we toch graag als toerist? Ze krijgen het altijd wel geregeld, de afvalophal­ing, de belevering van winkels … Maar goed, elke veranderin­g leidt tot frictie. Misschien gaan mensen nu verhuizen uit boosheid, maar hoeveel mensen zijn al eerder verhuisd vanwege het lawaai, de drukte of de onveilighe­id? Die staan niet in de krant.”

 ?? FOTO RR ?? De werkzaamhe­den zijn begonnen om de ring eenrichtin­gsverkeer te maken.
FOTO RR De werkzaamhe­den zijn begonnen om de ring eenrichtin­gsverkeer te maken.
 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium