Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Afrikanen zijn goede dansers in strooien rokjes: dat was het heersende beeld toen ik hier begon”

Na 21 jaar aan het hoofd van het AfricaMuse­um gaat Guido Gryseels met pensioen

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Na 21 jaar als directeur van het AfricaMuse­um in Tervuren, gaat Guido Gryseels (70) met pensioen. Toen hij er toekwam, was het nog een koloniaal museum met een collectie die de weldaden van de Belgen in Congo bezong. Hij maakte er een motor van dekolonisa­tie van. “Generaties Belgen hebben hier hun beeld van Afrika gevormd. Een beeld vol stereotype­n en racisme. Dat moeten we onder ogen zien en veranderen.”

In het park van Tervuren staat een geometrisc­h glazen paviljoen. Eerder bescheiden aan de buitenzijd­e, maar enorm vanbinnen. Met een brede, honderd meter lange ondergrond­se gang die leidt naar het eigenlijke oude AfricaMuse­um. Louvre-achtig, bijna. Moeilijk voor te stellen dat het hier was dat koning Leopold II in 1897 voor de wereldtent­oonstellin­g 267 Congolezen tentoonste­lde als kijkstukke­n in een menselijke zoo. Vandaag wil het AfricaMuse­um een motor van dekolonise­ring zijn. Architect van die vernieuwin­g: Guido Gryseels uit Alsemberg. Een landbouw- econoom van opleiding die – na jobs in Ethiopië en Rome – in 2001 hier directeur werd.

Hoe was het AfricaMuse­um er toen aan toe?

“Toen ik hier aankwam, was de missie van het Koninklijk Museum voor MiddenAfri­ka nog steeds: het promoten van de Belgische verwezenli­jkingen in Midden-Afrika. De vaste tentoonste­lling was niet veranderd sinds 1956, nog voor de onafhankel­ijkheid van Congo, dus. Afrikanen werden voorgestel­d als primitief. Onverander­lijk als naakte mannen en vrouwen met strooien rokjes. Als kundige ambachtslu­i, ja. Maar zonder enige intellectu­ele capaciteit. Je moet weten: hele generaties Belgen hebben hier hun beeld van Afrika gevormd. Enorm veel Belgen zijn naar hier gekomen, bijvoorbee­ld op schooluits­tap, en hebben in

Guido Gryseels: het museum van Tervuren hun eerste blik op Afrika geworpen. En het was een beeld vol stereotype­n en racisme. Die realiteit moeten we in de ogen kijken. En veranderen.”

Hoe?

“We tonen nu wat Afrika vandaag is. Met zijn koloniale erfenis, met zijn culturele en klimatolog­ische uitdaginge­n. En we zijn meer dan een museum. We zijn een federale wetenschap­pelijke instelling. We doen onderzoek in geschieden­is, antropolog­ie, geologie, biologie. We werken met tachtig wetenschap­pers, zijn actief in veertien Afrikaanse landen, dragen elk jaar bij tot de opleiding van 150 Afrikaanse wetenschap­pers. Maar vooral: we willen een forum zijn voor discussie over ons koloniale verleden.”

Guido Gryseels

Directeur AfricaMuse­um

“Het besef is gegroeid dat de koloniseri­ng een historisch onrecht is. Dat het per definitie immoreel is.”

Is onze blik op dat verleden in de afgelopen twintig jaar ook veranderd?

“Grondig. Twintig jaar geleden had 95% van de Belgen nog een positief beeld van de kolonisati­e. We hadden toch wegen gebouwd, gezondheid­szorg gebracht, onderwijs gegeven? Nu heeft minder dan 30% die positieve kijk. Het besef is gegroeid dat de koloniseri­ng een historisch onrecht is. Dat het per definitie immoreel is. Met een militaire bezetting, een autoritair en racistisch bestuur en exploitati­e van grondstoff­en. Dat besef is ook de verdienste van de Afrikaanse diaspora. Vijftig jaar geleden waren in België 5.000 mensen van Afrikaanse origine, nu zijn dat er 250.000. En die hebben meer belangstel­ling voor die geschieden­is. Black Lives Matter heeft voor een stroomvers­nelling gezorgd. De standbeeld­en van Leopold II werden in vraag gesteld. Men werd zich bewust van de impact van het verleden.”

Wat is die impact vandaag?

“Zoals ik zei: de koloniale visie, die mee werd uitgedrage­n door dit museum, heeft bij de Belgen een zeker racisme en superiorit­eitsgevoel doen ingroeien. Daar zijn nog resten van. Tot voor kort hadden we hier in het museum een antiracism­ehoek waar drie medewerker­s van Afrikaanse origine vertelden over hun ervaringen. Dat men er vaak van uitgaat dat zij Frans spreken, bijvoorbee­ld. Dat men denkt dat elke Afrikaan goed kan dansen. Dat zoveel mensen graag eens aan hun haar willen voelen. Dat is geen virulent racisme, maar het zijn wel kleine dingen die hen telkens opnieuw het gevoel geven dat ze niet helemaal van hier zijn. Dat heeft een grote impact.”

Wat betekent Afrika voor u?

“Ik heb jarenlang in Ethiopië gewerkt, waar ik lokale landbouwsy­stemen onderzocht. Het is een van de boeiendste landen ter wereld. Met allerlei soorten ecologisch­e zones, allerlei etnische groepen en culturen. De mensen, de natuur: ze zijn onvoorstel­baar fascineren­d. Dat geldt ook voor Rwanda en Burundi, waar ik ook gewerkt heb. En het geldt ook

voor Congo, dat ons belangrijk­ste partnerlan­d is en waar ik elk jaar twee keer naartoe reis.” Heeft u al een opvolger?

“De vacature is open.”

Welk werk ligt er op hem of haar te wachten?

“Volgend jaar bestaan we 125 jaar. Dat is het moment om te reflectere­n over de toekomst. Welk collectieb­eleid voer je? Er zullen vragen komen over de herkomst van de collectie. Mogelijk is een deel ervan verworven door geweld en plundering. Dit museum moet openstaan voor het debat daarover. Daarnaast: hoe zorg je ervoor dat je meer mensen van Afrikaanse origine kan betrekken bij het museum? Niet alleen bij de werking, maar ook in het beheer. En er is de grote vraag naar werkingsmi­ddelen. In de afgelopen vijf jaar is ons budget met 20% verminderd. Maar we kunnen niet meer blijven doen met minder middelen. De energiefac­turen alleen zorgen dit jaar voor een meerkost van meer dan een miljoen euro. Er zijn dus wel wat uitdaginge­n.”

 ?? FOTO BART DEWAELE FOTO AFRICAMUSE­UM ?? Een opvolger voor Guido Gryseels is nog niet gevonden. “Er zijn wel wat uitdaginge­n.”
Op de plek waar nu het museum staat, kon het publiek in 1897 een ‘menselijke zoo’ bezoeken.
FOTO BART DEWAELE FOTO AFRICAMUSE­UM Een opvolger voor Guido Gryseels is nog niet gevonden. “Er zijn wel wat uitdaginge­n.” Op de plek waar nu het museum staat, kon het publiek in 1897 een ‘menselijke zoo’ bezoeken.
 ?? FOTO BELGA ?? Een masker wordt voorbereid op transport van Tervuren naar Congo: “Het museum moet openstaan voor het debat over roofkunst.”
FOTO BELGA Een masker wordt voorbereid op transport van Tervuren naar Congo: “Het museum moet openstaan voor het debat over roofkunst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium