Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog op zoek naar allerlaats­te figuranten en helpers Geitestoet”

Zondag 25 september eindelijk ‘nationale feestdag’ in Wilrijk na twee jaar uitstel

- VAN OLMEN

Over een kleine maand trekt de Geitestoet weer door de straten van Wilrijk. Die gaat normaal gezien elke vijf jaar door, maar werd door de coronacris­is twee jaar uitgesteld. “Je merkt dat het district uitkijkt naar dit topeveneme­nt”, zegt Wilrijks schepen van de Geitestoet, Werner Theuns.

De Geitestoet trok voor het eerst in 1965 door Wilrijk. De optocht vertelt de lange geschieden­is van het district, ook wel het Geitendorp genoemd, en de mythische figuur Lange Wapper die er geboren werd.

“De praalwagen van Lange Wapper vormt het hoogtepunt van de stoet”, zegt het district. Op zijn tocht wordt hij vergezeld door de Wilrijkse reuzen en stripfiguu­r Jommeke, die in Wilrijk voor het eerst op papier werd gezet. “Maar er zijn ook verschille­nde historisch­e praalwagen­s, dans- en muziekgroe­pen en in totaal meer dan duizend figuranten. Die staan garant voor een spektakel voor jong en oud.”

Sinds 1990 gaat de stoet om de vijf jaar uit met telkens tienduizen­den bezoekers. “De Geitestoet is de ‘nationale feestdag’ van Wilrijk”, vindt Wilrijks districtsb­urgemeeste­r Kristof Bossuyt. “Iedereen komt die dag op straat. We nodigen gans Antwerpen

uit om mee te komen vieren.”

Tiental figuranten gezocht

Voor één tafereel is de organisati­e nog op zoek naar tien figuranten: het voetbal en touwtrekke­n tijdens de Olympische Spelen van 1920 moet worden uitgebeeld door jonge sporters tussen 18 en 30 jaar. Ook vrijwillig­ers die mee wagens willen duwen of een oogje in het zeil houden naast het parcours zijn welkom. “De komende weken zal een uitgebreid­e reclamecam­pagne in Wilrijk en daarbuiten te zien zijn”, zegt voorzitter van de Geitestoet Raymond Van de Weyer. “Wie een affiche wil ophangen, kan een gratis exemplaar ophalen in het gemeenscha­pscentrum aan de Bist 1.”

Het parcours van de Geitestoet op 25 september loopt vanaf 15.30u onder andere door de Doornstraa­t, de Bist, de Heistraat en de Jules Moretuslei. Toegang is gratis, maar tribunetic­kets koop je voor 20 euro. Voor en na de stoet staat er een speeldorp op de Bist. Daar staat ook een optreden van Sam Gooris op het programmSA­aA.R

iwilrijk.be/geitestoet

 ?? FOTO DISTRICT WILRIJK ??
FOTO DISTRICT WILRIJK
 ?? FOTO DISTRICT WILRIJK ?? Lange Wapper.
FOTO DISTRICT WILRIJK Lange Wapper.
 ?? FOTO DISTRICT WILRIJK ??
FOTO DISTRICT WILRIJK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium