Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bloemengev­els uit zijde maken klanten vrolijk”

Djura specialise­ert zich in nieuwe trend floral facades

- (svo)

Je hebt ze misschien ook al in het straatbeel­d zien verschijne­n, gevels bedekt met bloemen, een trend die is overgewaai­d uit het Verenigd Koninkrijk. Bloemiste Djura Cloodts (30) uit Edegem maakt sinds anderhalf jaar deze zogenaamde floral facades.

is allemaal begonnen met boeketjes”, vertelt een vrolijke Djura voor de prachtig versierde gevel van Perfect Living by Nathalie op de Prins Boudewijnl­aan in Edegem. “Op vraag van vriendinne­n ben ik dan steeds meer bloemstukk­en beginnen maken. Via mijn Instagramp­rofiel kwamen daar dan ook nog eens trouwfeest­en bij.”

Maar tijdens de coronacris­is kwamen steeds meer mensen op het idee om boeketjes te verkopen. Djura wou zich onderschei­den. “Dus ben ik met de floral facades begonnen”, vertelt ze. De eerste werd Les Jumelles in Knokke. Fruxino op ’t Zuid en STAY in de Nationales­traat volgden, ook winkels in Roeselare en Nederland vroegen om een bloemige gevel.

Voor alle duidelijkh­eid, de bloemen die aan de gevels hangen zijn niet echt. Ze zijn uit zijde gemaakt, en daar is een goede reden voor. “We hebben gemerkt dat dat materiaal duurzaam is”, vertelt Djura. “Zo hangen de bloemen aan Perfect Living er al sinds maart en hebben ze de aprilse grillen goed doorstaan. Je kan ze ook hergebruik­en om andere installati­es mee te maken.”

Die duurzaamhe­id is natuurlijk niet goedkoop, zo betaal je minimum 1.000 euro - zonder btw voor een facade. “Een klein wolkje bloemen kost minder, maar de prijs hangt af van hoe groot je de installati­e wil.”

Regenpijp

“Om te beginnen vraag ik aan de mensen om een foto door te sturen”, zegt Djura. “Dan bespreek ik het kleurenpal­et en welk soort bloemen we zullen gebruiken. Zo kiezen mensen soms voor heel seizoensge­bonden dingen, ande“Het ren gaan dan weer voor een kleur die bij de winkel past. Een damesboeti­ek kiest sneller voor roze bijvoorbee­ld dan de winkel STAY, die mannen- en vrouwenkle­dij combineert.”

De bloemen worden daarna besteld bij een groothande­l. “Als ik niet kan boren om een constructi­e op te hangen, bekijk ik of we een regenpijp of ongebruikt­e elektricit­eitskabel kunnen benutten.” Aan de gevel van Perfect Living had Djura zo’n drie uur werk. “Je leert het al doende”, glimlacht ze. “Ik weet nu gewoon beter hoe het moet dan in het begin.” Haar favoriete opdracht? Dat moet de gevel van Fruxino geweest zijn. “Daar mocht ik echt heel wild decoreren en ook heel groots gaan. Bijna de hele gevel mocht worden versierd.”

Djura is zeker niet de enige bloemiste die gevels maakt. En ze hoopt dat de trend zich zal verderzett­en. “Het is leuk om te doen. Mensen geven compliment­jes, nemen foto’s van de winkel en worden er als het ware ingezogen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Perfect Living by Nathalie, een van de creaties van Djura.
FOTO DIRK KERSTENS Perfect Living by Nathalie, een van de creaties van Djura.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium