Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit mocht niet ontbreken in hun Urbania-collectie”

Deens designmerk maakt miniatuurt­jes in keramiek van Antwerpen-Centraal

- ELLEN BOGAERT

MelMath Agency heeft heel wat te vieren. Het Antwerpse agentschap dat Deense designmerk­en verdeelt, bestaat twintig jaar en is zonet verhuisd naar een prachtig, geklasseer­d herenhuis aan de Frankrijkl­ei, vol geschieden­is. Kers op de taart: samen met het Deense merk Kähler lanceerden ze gisteren station AntwerpenC­entraal in miniatuurv­ersie.

Zes jaar lang hadden Christiane Van Gool (58) en Dirk Rombouts (60) hun showroom in twee appartemen­ten op de Tenierspla­ats. Om het groeiende aantal collecties helemaal tot hun recht te laten komen hadden ze meer ruimte nodig. Het Antwerpse duo viel op een geklasseer­d herenhuis uit eind negentiend­e eeuw met maar liefst 600 m² uitstalrui­mte voor hun collecties. Het pand met hoge plafonds, prachtig smeedwerk, statige trap en inkom deed voordien nog dienst als advocatenk­antoor, luxueuze babywinkel, bruidswink­el en zelfs even het Britse Consulaat. Dirk en Christiane zullen hier hun cliënteel - eigenaars van interieur- en decoratiew­inkels en ook architecte­n onderdompe­len in de wereld van de verschille­nde designmerk­en die ze exclusief verdelen in de Benelux.

Grondlegge­r van Esso

Dirk heeft heel wat te vertellen over het pand en we komen al snel te weten waarom er een bord van Esso in de toiletruim­te hangt. “Fréderic Speth was de bouwheer van dit herenhuis. Hij was een invloedrij­k petroleumh­andelaar van Duitse origine. Hij fuseerde zijn petroleumh­andel, waaruit American Petroleum Co is ontstaan, dat nu dus Esso heet. Je kan dus eigenlijk stellen dat Esso hier is ontstaan.”

De woning werd rond 1897 gebouwd naar ontwerp van Michel De Braey wiens oeuvre in Antwerpen alleen al een apart artikel waard is. Hij ontwierp heren- en landhuizen voor de bemiddelde burgerij. De Anglicaans­e Sint-Bonifacius­kerk in de Grétrystra­at en ook het gemeentehu­is van Wijnegem vinden hun oorsprong in zijn creatieve geest.

Centraal Station

MelMath Agency verdeelt overwegend Deense merken. De houten figuurtjes van Kay Boyesen, de iconische kandelaars van STOFF, wekkers van Arne Jacobsen, … ze gingen allemaal door de profession­ele handen van Christiane en Dirk en hun dochter Mélanie die sinds één jaar ook mee in het familiebed­rijf zit. Een rondleidin­g in de showroom duurt al snel een uur, aangezien Christiane en Dirk vol passie spreken over de stijlvolle collecties. Christiane: “Dat de meeste merken uit Denemarken komen is organisch zo gegroeid. Veel ambacht zit nog steeds daar en het is een klein netwerk. Wij focussen vooral op merken met een boeiende geschieden­is en een verhaal.”

Tijdens een diner met stadsgids Tanguy Ottomer kwam Dirk op het idee om zijn liefde voor zijn thuisstad te vereeuwige­n in een nieuw decoraties­tuk. “We zijn al jarenlang verdeler van de verschille­nde merken van Rosendahl Design Group. Kähler is één van die merken”, vertelt hij. “Hun reeks Urbania bestaat uit verschille­nde miniatuur lichthuisj­es van architecto­nische gebouwen. Ik vond dat het Antwerpse station daar echt in paste. Na anderhalf jaar denk- en tekenwerk is het zover en kunnen we dit prachtig, handgemaak­t item lanceren.” Het werd vervaardig­d in keramiek en voorzien van een laagje witte glazuur. Alle raampjes werden ma

nueel uitgesnede­n. Het werd ontworpen door het designerdu­o R7B.

Te koop vanaf midden september voor 54,95 euro onder andere in verschille­nde Antwerpse interieur- en museumshop­s. Online via de webshop van stadsgids Tanguy Ottomer: www.beroepsbel­g.be. Melmath showroom, Frankrijkl­ei 105, 2000 Antwerpen, www.melmath-agency.com en www.rosendahl.com

Dirk Rombouts

“Na anderhalf jaar denk- en tekenwerk is het zover en kunnen we dit prachtig, handgemaak­t item lanceren.”

i

 ?? FOTO JVDP ?? Christiane Van Gool, Dirk Rombouts en dochter Mélanie.in hun nieuw pand aan de Frankrijkl­ei.
FOTO JVDP Christiane Van Gool, Dirk Rombouts en dochter Mélanie.in hun nieuw pand aan de Frankrijkl­ei.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het design-keramiek, gebaseerd op het station.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het design-keramiek, gebaseerd op het station.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium