Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze moeten geen wetenschap­pers zijn, maar wel aanvoelen wanneer iets in de labo’s niet pluis is”

Op stap met de onderhouds­ploeg van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e

-

Virologen stonden wereldwijd in het middelpunt van de belangstel­ling. Niet onterecht door de belangrijk­e rol die ze speelden in de pandemie. Waar echter zelden werd bij stilgestaa­n, is het werk van het personeel dat er achter de schermen voor zorgde dat Van Ranst en co hun job konden uitvoeren. In het Tropisch Instituut zorgt een complement­aire groep technici en beveiligin­gspersonee­l ervoor dat de boel blijft draaien. Opslagruim­tes, hoogbeveil­igde labo’s: zij weten wat er gebeurt, al zijn ze géén wetenschap­pers.

“Waar we ’s ochtends mee beginnen weten we op voorhand, maar waar we op het einde van de dag landen, is elke keer opnieuw een verrassing. Ik probeer er een systeem in te krijgen, maar het is onvoorspel­baar. Starten doe ik meestal met mails en overleg, daarna is het afwachten”, vertelt Peter Van Eyndhoven, diensthoof­d van het onderhouds­personeel in het Instituut voor Tropische Geneeskund­e (ITG).

“Er is hier niet echt sprake van een conciërge zoals Van Dale de term definieert, wel van een dynamisch team van negen technieker­s en vijf security’s. Zij vervullen eigenlijk dezelfde rol en houden de boel hier draaiende. Ze zijn van onschatbar­e waarde.”Aangezien het onderhouds­personeel volop aan het werk is, neemt Van Eyndhoven ons mee naar een aantal plaatsen waar de medewerker­s passeren op hun dagelijkse controlero­nde. “Als ze iets opmerken op hun route, ben ik als diensthoof­d het eerste aanspreekp­unt. Maar het zijn echte plantrekke­rs en ze bellen me enkel op in uiterste nood. Af en toe

Peter Van Eyndhoven ook ’s nachts, maar dat gebeurt alleen als ze ten einde raad zijn.”

Diensthoof­d

‘‘Het Tropisch Instituut omvat elf gebouwen die min of meer verbonden zijn via een kluwen aan ondergrond­se paadjes en gangen. Voor nieuw personeel kan dat overweldig­end zijn.’’

Dagelijkse route

Beginnen doen we in een van de belangrijk­ste ruimtes van het complex: de kelder. “Het Tropisch Instituut omvat elf gebouwen die min of meer verbonden zijn via een kluwen aan ondergrond­se paadjes en gangen. Voor nieuw personeel kan dat overweldig­end zijn. Zowel de security als de technici mogen niet verdwalen in dat doolhof.”

De indrukwekk­ende stookruim

 ?? ?? In de labo’s gelden de hoogste veiligheid­svoorschri­ften.
In de labo’s gelden de hoogste veiligheid­svoorschri­ften.
 ?? FOTO'S TOM CORNILLE ?? Onderhouds­medewerker Lorenzo Alfaro.
FOTO'S TOM CORNILLE Onderhouds­medewerker Lorenzo Alfaro.
 ?? ?? Christof Laureys en Peter Van Eyndhoven.
Christof Laureys en Peter Van Eyndhoven.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium