Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Starttijde­n belangrijk­ste renners

-

Remco gaat rijden vast, maar het zou kunnen dat het laatste weerberich­t die keuze nog beïnvloedt.”

DE KOUSEN

“Kousen zijn geribbeld, om de wind te breken. Daarbij speelt het golfbaleff­ect

(de putjes zorgen ervoor dat het balletje verder draagt dan een bal met egaal oppervlak, red.).

Maar bij sokken spreken we echt wel over minimale verschille­n. Over één of twee watt. In een windtunnel moet je meerdere metingen doen om te weten of het echt verschil maakt of niet. De omvang van de kuiten bepaalt mee welk effect sokken hebben. Er bestaan sokken met lange ribbels, korte ribbels en alles daartussen­in. Welke het beste werken, is mee afhankelij­k van de vorm van de kuiten.”

“Op het voorbije BK sprong de bidon van Remco kort na de start uit de houder. Dat gebeurt soms op een hobbelig terrein. Nu spreken we over een tijdrit van 35 minuten, we gaan overleggen of het nodig is om onderweg te drinken of niet. En om dan al dan niet een red.)

● 13.52u: 14.35u: 14.41u: 14.44u: 14.53u: 15.17u: 15.20u: 15.21u: 16.37u: 16.39u: 16.41u: 16.43u: 16.45u: 16.47u: 16.49u: 16.51u: 16.53u: 16.55u:

Floris De Tier (eerste) Rémi Cavagna Edoardo Affini

Mads Pedersen Thomas De Gendt Ethan Hayter

Rohan Dennis

Fred Wright

Pavel Sivakov

Jai Hindley

Miguel Ángel López João Almeida

Simon Yates

Juan Ayuso

Carlos Rodriguez Primoz Roglic

Enric Mas

Remco Evenepoel (laatste) bidonhoude­r te monteren. Daarin speelt ook het weer mee natuurlijk.”

“Op het BK speelde het verlies van die bidon uiteindeli­jk geen rol, maar op een kampioensc­hap maakt het ook niet uit of je wint met één minuut of met één seconde. In een grote ronde telt elke seconde wel, dus willen we het zo optimaal mogelijk doen.”

“Bij de verkenning afgelopen winter hebben we gezien dat er sowieso weinig hobbelige stroken zijn. Alleen de start moeten we opnieuw verkennen omdat die veranderd is ten opzichte van afgelopen winter.”

DE VERSNELLIN­G

“Het verzet waarmee Remco rijdt gaan we ook nog even voor onszelf houden. Maar het gaat sowieso een groot verzet worden

Achteraan zit je met een standaardc­assette van 11-30.”

“De tendens is in ieder geval om vooraan altijd voor een groter tandwiel te gaan. EF deed het in de Tour zelfs met een 64 vooraan. Het voordeel van een 64-13 ten aanzien van de 53-11 van vroeger is dat de ketting rechter loopt, op een meer centraal gelegen tandwiel op de cassette achteraan. Dat tandwiel is ook groter, waardoor de ketting een grotere bocht maakt. Dat zorgt voor minder wrijving.”

“Je kan vooraan niet groter blijven gaan. Je zit met een technische beperking: het moet allemaal onder de voorderail­leur blijven passen. En grote tandwielen gaan ook meer wind vangen, wat aerodynami­sch weer een nadeel geeft.”

heeft

DE CRANKS

in

de

winter

voor (mogelijk

“Remco cranks

gekozen. 170 millimeter in plaats van 172,5. Dat zorgt ervoor dat zijn been in de opgaande fase iets minder hoog komt. Op het hoogste punt van de pedaal blijft de heuphoek wat groter, wat de krachtover­brenging ten goede komt.”

“Remco heeft vrij korte benen, dus is het logisch dat hij voor kortere cranks gaat. Ook hier: we spreken over twee millimeter, dus in watts gaat dat ook niet over gigaversch­illen.”

kleinere (het stuk tussen de trapas en de pedaal,

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium