Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van je broer moet je het hebben.

- DaViD Van Den Broeck

familievet­e, diefstal, afpersing, gewapende mannen, een vervloekte ploegmaat. Het lijkt wel een Hollywoodf­ilm waarin Paul Pogba (29) is beland. En een happy end komt er niet meteen aan.

In augustus 2018 was Pogba een paar dagen bij Roeselare op proef. Neen, niet wereldster Paul Pogba, maar Mathias, zijn drie jaar oudere broer. De Belgische tweedeklas­ser stuurde de spits echter snel door. Zijn carrière kwam ook nooit echt van de grond. Als jongetje blonk hij net als tweelingbr­oer Florentin uit in het tafeltenni­s en werd hij nog Frans kampioen, maar in het voetbal zou hij geen prijzenpak­ker worden. Twee keer kwam hij uit voor een eersteklas­ser: in Schotland bij Partick Thistle, in Nederland bij Sparta. Voor de rest vertoefde hij in lagere divisies en stond hij volledig in de schaduw van Paul. Tot afgelopen weekend. Ineens was hij Enfin,

De onlangs 32 jaar geworden Mathias - dezer dagen clubloos - liet in een filmpje op sociale media weten dat hij schokkende onthulling­en zou doen over zijn wereldbeke­nde broer, die Manchester United onlangs inruilde voor Juventus. “De fans verdienen het om enkele zaken over hem te weten”, las Mathias af van een blaadje. “Zo kunnen zij beslissen of hij hun respect en liefde verdient. the talk of the town. of the world.

Of hij het verdient om voor Juventus en met de nationale ploeg op het WK uit te komen. Of hij wel een betrouwbar­e persoon is. Maar vooral of hij een goed voorbeeld is voor de jongere generatie en de grote merken.” Slik. Wat was dát allemaal?

13 miljoen euro geëist

Ook over Rafaela Pimienta, die sinds de dood van makelaar Mino Raiola de zaken van Pogba behartigt, dreigde Mathias een boekje open te doen. En hij sprak zelfs van een explosief verhaal over Kylian Mbappé “dat voor veel beroering zal zorgen”. Zeer raadselach­tig allemaal. Maar intussen werd al veel duidelijk. Om te beginnen dankzij een statement van de advocaten van de Juve-middenveld­er. “De recente uitspraken van Mathias Pogba zijn helaas geen verrassing”, klonk het. “Ze komen bovenop bedreiging­en en afpersings­pogingen van een georganise­erde bende. De bevoegde autoriteit­en in Italië en Frankrijk zijn er een maand geleden al mee aan de slag gegaan.”

Ook de Franse pers ging er nu mee aan de slag. Vanuit het gerecht of de clan rond Paul Pogba werd info gelekt. Nieuwszend­er France Info, dat deel uitmaakt van de publieke omroep, kreeg te horen dat er op 3 augustus inderdaad een onderzoek geopend werd en wist ook te vertellen wat de voormalige wereldkamp­ioen zoal aan de politie had verklaard. Bijna te gek voor woorden wat hij beweert te hebben meegemaakt. Tijdens de interlandb­reak eind maart zou hij in Parijs door enkele jeugdvrien­den en twee gewapende mannen in een appartemen­t zijn gesleurd. Ze zouden 13 miljoen euro hebben geëist - één miljoen per jaar dat ze hem beschermin­g hadden verleend. Zijn afpersers zouden nadien nog meermaals zijn opgedoken, ook deze zomer in Turijn. Daar zou hij dan zijn broer hebben herkend.

Maraboet

Waarom zijn broer en zijn vrienden zich plots tegen hem hebben gekeerd? Dat linkt Pogba aan het feit dat hij begin dit jaar gestopt zou zijn met hen financieel te steunen. Hij zou te weten gekomen zijn dat een van zijn vrienden, die hij in Manchester onderdak verleende, zijn creditcard had gebruikt en 200.000 euro had gestolen. Volgens hem heeft dat alles in gang gezet. En verzinnen Mathias en co daarom de zotste verhalen, dat over Mbappé op kop. Dat hij een of andere Afrikaanse maraboet zou hebben gevraagd om een vloek over de spits van PSG - en zijn ploegmaat bij - uit te spreken.

Voor Hollywood-scenariste­n is het smullen, maar voor Paul Pogba is het bijzonder pijnlijk. Dit kan alleen maar uitmonden in een rechtszaak tegen zijn eigen vlees en bloed. De Franse fans hopen dat hij richting WK niet te fel afgeleid zal zijn.

Les Bleus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium