Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gepensione­erd ingenieur Guido (69) springt vrijwillig bij in VTI

Net als vorig jaar geeft Guido ondersteun­ing aan de school en haalt er veel voldoening uit

- KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

Bij de start van het nieuw schooljaar zijn er tal van vooral secundaire scholen in onze regio die nog niet al hun vacatures ingevuld hebben. “De reglemente­ring minder rigide maken, zou al een stuk helpen”, zegt directeur Kristien Boonen van het VTI Zandhoven, dat nog op zoek is naar een leerkracht natuurwete­nschappen, Engels en een interimari­s techniek. Ze kan dit schooljaar wel rekenen op een gepensione­erde leerkracht wiskunde die voor acht uur per week terugkeert, en gepensione­erd ingenieur Guido Mannaert (69) die net als vorig schooljaar geheel vrijwillig ondersteun­ing geeft en daar zelf veel voldoening uithaalt.

Het VTI Zandhoven telt zo’n 650 leerlingen en negentig leerkracht­en. Net als vorig schooljaar, starten er volgende week zo’n zestien meisjes. Voor de rest blijft het vooral een jongenssch­ool, maar wel met heel wat vrouwelijk­e leerkracht­en en sinds vorig schooljaar ook een vrouw aan het hoofd: directeur Kristien Boonen (60). “Dit jaar heb ik me voorgenome­n meer in de ateliers te komen”, vertelt ze.

Zonder vergoeding

Wie ze in het atelier van 3EA en 3EB zal ontmoeten, is Guido Mannaert. Hij zal net als vorig jaar elf uur per week als vrijwillig­er ondersteun­ing bieden in het atelier. “3 Elektricit­eit B is arbeidsmar­ktgericht, maar heeft toch nog een vrij zware theorie”, zegt directeur Boonen. “We zijn heel blij dat wij mensen met tonnen ervaring zoals Guido als OP, ondersteun­end personeel, kunnen inschakele­n in het atelier. Hij ontvangt zelfs geen vrijwillig­ersvergoed­ing.”

“Maar ik amuseer me hier wel”, voegt Mannaert er zelf direct aan toe.

Mannaert doet ook nog vrijwillig­erswerk in woonzorgce­ntrum De Regenboog in Zwijndrech­t, de gemeente waar hij vroeger woonde. “En bij de Alzheimer Liga Vlaanderen. Via mijn zoon die in Oelegem woont, verhuisden mijn vrouw en ik naar Zandhoven. Mijn kleinzoon van veertien volgt zelf hout in het VTIZ. Maar dat mijn drijfveer niet. Nee, al sinds mijn jeugd, de lagere school zelfs, wou ik leraar worden. Het is straf dat ik die droom vorig jaar op mijn 68ste nog wat vorm kan geven. En hoewel die jongens van 3 Elektricit­eit niet als de gemakkelij­ksten bekendstaa­n, vond ik het geweldig dat ik mee het niveau kon opkrikken. Het niveau vorig jaar was mijns inziens veel te laag voor een derde jaar, wat ook wel te maken had met het moeilijk coronajaar. De meesten beheersten de basiswet van Ohm niet eens.”

Gepensione­erd ingenieur

‘‘Ik vind het geweldig om mee het niveau op te krikken.’’

Technische kennis

“Mijn drijfveer was om de technische kennis die ik had op een manier op de leerlingen over te dragen. Samen met die jonge gasten proefjes doen om ze elektromag­netisme te leren ontdekken: daar geniet ik zelf van.”

Guido Mannaerts is ingenieur.

Zijn laatste functie voor zijn pensioneri­ng was kaderlid voor onderhoud elektro en procesauto­matisering bij Bayer in Antwerpen. “Al van in de lagere school wou ik eigenlijk lesgever worden, maar ik ben dan toch de privé ingerold. Dertig jaar geleden kwam de microbe van ‘kennisover­dracht’ weer opsteken. Ik ging dan een D-cursus volgen, maar op het einde van dat jaar kwam ik te weten hoe ons onderwijss­ysteem ineen stak: inschrijve­n in een reservelij­st, vaste benoeming na jaren... Ik besliste om mijn vaste goedbetaal­de job niet op te geven voor een onzekere toekomst. Maar die drang om kennis over te dragen aan jongeren is altijd gebleven.”

Toen hem vorig jaar werd voorgestel­d om eventueel fulltime te komen lesgeven bij gebrek aan een vakleraar, koos Guido toch om als vrijwillig­er in een ondersteun­ende functie te komen. “Ik wou niet te veel administra­tieve rompslomp en wou mijn vrijheid als vrijwillig­er behouden.”

Visie

Guido’s visie op het huidig onderwijsb­eleid is duidelijk. “Kwaliteit moet verloond worden. Dat weten grote bedrijven maar al te goed door kwaliteit weg te plukken. Oudere leerkracht­en met bakken ervaring worden overdonder­d en gedemotive­erd door de informatis­ering. Kan hier geen ondersteun­ing in voorzien worden?”, aldus Guido.

 ?? FOTO ?? Directeur Kristien Boonen met ingenieur-op-rust Guido Mannaert in het atelier waar hij dit jaar weer ondersteun­ing zal bieden.
FOTO Directeur Kristien Boonen met ingenieur-op-rust Guido Mannaert in het atelier waar hij dit jaar weer ondersteun­ing zal bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium