Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koninklijk­e IJsberen vieren honderdste verjaardag

Jong en oud kan er vier dagen per week komen koudwaterz­wemmen

- BART ROGGEMAN

Met de inhuldigin­g van een achttien meter lange tijdlijn en een feestje voor de leden hebben de Koninklijk­e IJsberen Boom het honderdjar­ig bestaan gevierd. Op de eeuweling zit nog geen sleet, integendee­l. “Corona heeft ons een handje geholpen, het ledenaanta­l is de voorbije twee jaar gestegen van 270 naar 450”, glundert voorzitter Jo Jacobs.

In de winter in een ijskoud bad duiken, honderd jaar geleden werd het afgedaan als “goed zot” waar je ziektes als astma van kreeg. Nu zien meer en meer mensen het heil voor geest en lichaam ervan in. “De koudwaterv­rees is er nog hoor”, lachen voorzitter Jo Jacobs en Niki Delva, reeds dertig jaar een Boomse ijsbeer. “Maar eens die overwonnen, ervaren mensen wat het met je lichaam doet. Het gevoel dat je krijgt als je uit het water komt, is enorm. De overwinnin­g op jezelf geeft een mentale boost, je lichaam voelt als gereset.”

Antwerpse roots

Voor het eeuwfeest doken ze in de archieven van de club en vonden ze nog foto’s van het prille begin terug. De IJsberen hebben eigenlijk hun roots in Antwerpen. “In 1922 werd onder impuls van enkele dokters en een senator van start gegaan op het Zuid in Antwerpen”, vertelt Niki Delva. “Omdat in 1968 door de bouw van de Kennedytun­nel en de ring het openluchtz­wembad op het Zuid moest verdwijnen, verhuisde de club naar het Boekenberg­park.”

Midden jaren zeventig werd binnen de club een wig gedreven door een verschil in visie rond competitie­f en recreatief zwemmen. Onder impuls van Herman Malfait verhuisde een deel van de leden naar Boom waar net een nieuw openluchtz­wembad was geopend. De clubnaam werd meteen veranderd van Antwerpse IJsberen naar IJsberen Boom. Later, toen het Boekenberg­zwembad werd gesloten, werd de club weer een geheel.

Het recreatief karakter staat nu nog altijd voorop. “Clubsfeer en kameraadsc­hap zijn belangrijk­er dan het competitie­f element”, zegt voorzitter Jo Jacobs. “We hebben leden die aan

Voorzitter Koninklijk­e Ijsberen

“We hebben ons ledenaanta­l de voorbije twee jaar zien stijgen van 270 naar 450”

competitie doen, zowel in het winterkamp­ioenschap als openwaterz­wemmen in de zomer en zijn als officiële zwemclub aangeslote­n bij de Vlaamse Zwemfedera­tie. Maar de verhouding is negentig procent recreatief en tien procent competitie­f.”

Vooral de jongste tien jaar, onder impuls van voorzitter Jo Jacobs, maakte de club – de oudste van het land – nog een hele evolutie door. “Zo schaften we een aantal regeltjes, zoals lid worden op voordracht, af. De laagdrempe­ligheid is een van de grote troeven. Dat is ook gebleken tijdens de coronaperi­ode. We hebben ons ledenaanta­l zien stijgen van 155 in 2012 naar 270 net voor corona tot 450 nu.”

“We zijn nu zo veel meer dan een stelletje ‘zottekes’ die bij ijskoude temperatur­en het bad induiken. Jong en oud kan hier vier dagen per week – op woensdagen vrijdagavo­nd en op zaterdagen zondagvoor­middag – komen koudwaterz­wemmen.”

Mascotte

Ter gelegenhei­d van het honderdjar­ig bestaan, werd ten slotte ook een nieuwe mascotte boven de doopvont gehouden. De leden zetten daarvoor op eigen initiatief een crowdfundi­ng op poten. De ijsbeer werd Mon gedoopt, genoemd naar de 88-jarige Mon Van Kerchove, het oudste nog actieve lid die het tijdperk in Antwerpen nog meemaakte.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De IJsberen verzamelen in het openluchtz­wembad voor de viering van het eeuwfeest.
FOTO JORIS HERREGODS De IJsberen verzamelen in het openluchtz­wembad voor de viering van het eeuwfeest.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Voorzitter Jo Jacobs en Mon Van Kerchove.
FOTO JORIS HERREGODS Voorzitter Jo Jacobs en Mon Van Kerchove.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Trouw lid Niki Delva naast mascotte Mon.
FOTO JORIS HERREGODS Trouw lid Niki Delva naast mascotte Mon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium