Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HALF JAAR RUSLAND-OEKRAÏNE

Experts stellen zich vragen bij aangekondi­gde tegenoffen­sief van Oekraïne

- GUY STEVENS

Het is Oekraïne menens om het Russische leger te verdrijven. De regering en de zuidelijke strijdkrac­hten van het Oekraïense leger kondigden gisteren strijdvaar­dig aan dat het tegenoffen­sief begonnen is. Een nieuw voorbeeld van het groeiende vertrouwen in de goede afloop, lijkt het, al zijn er ook vraagteken­s bij te plaatsen.

“Vandaag zijn we begonnen met offensieve acties in verschille­nde richtingen, waaronder in de regio Cherson”, zei Natalia Hoemenjoek, woordvoerd­er van het zuidelijke Oekraïense leger. Ook andere Oekraïense bronnen klonken strijdvaar­dig: de eerste frontlijn van de Russen is doorbroken. Dat gaf een Russische soldaat zelfs toe in een video de echtheid niet kon worden, red.): (waarvan geverifiee­rd

hij zei onder meer onder vuur te liggen van “artillerie, gevechtsvl­iegtuigen en tanks”.”

Niet toevallig Cherson

Oekraïne laat dus uitschijne­n dat het langverwac­hte tegenoffen­sief, waar het de voorbije twee maanden al meermaals op zinspeelde, nu echt begonnen is. Dat speelt zich niet toevallig af in en rond de stad Cherson. Dat is de eerste en voorlopig enige regionale hoofdstad die sinds het begin van de oorlog in Russische handen is gevallen. De havenstad was een symboolver­overing, want erg belangrijk in de Russische opmars richting Odessa. Daar raakten de Russen echter nooit.

Het tegenoffen­sief, en al zeker de unisono aankondigi­ng ervan door Oekraïense woordvoerd­ers en regeringsl­eden, toont het vertrouwen dat Oekraïne in zichzelf heeft om de bovenhand te nemen op Rusland. Amerikaans­e en Britse inlichting­endiensten zetten de voorbije dagen al vraagteken­s bij het vermogen van het Russische leger om stand te houden in Oekraïne. Al zeker na de vernieling van enkele bruggen die cruciaal zijn om wapens en andere militair materieel bij de militairen te krijgen.

Belangrijk­e kanttekeni­ng is evenwel dat niet onafhankel­ijk geverifiee­rd kan worden of het tegenoffen­sief effectief begonnen is en hoe groot het is. Het is dus nodig voorzichti­g om te springen met de Oekraïense uitspraken. Bronnen van CNN zeggen bijvoorbee­ld dat het echte offensief nog voorbereid wordt, de Oekraïense

journalist Illia Ponomarenk­o schreef op Twitter: “Laten we afwachten voor we concludere­n dat dit een groot tegenoffen­sief is”. Voorbehoud

Die voorzichti­gheid is ook volgens oud-kolonel en militair expert Roger Housen nodig, bij gebrek aan officiële bevestigin­g of reactie vanuit Moskou, Londen of

Washington. “We moeten een slag om de arm houden, zeker omdat Oekraïne op dit moment gewoon niet in staat is tot zo’n tegenoffen­sief. Het leger heeft niet de gevechtskr­acht – tanks, infanterie, luchtsteun, … – om dat te doen. Verlies ook niet uit het oog dat de Russen zich daar al sinds eind mei ingraven. Je hebt een overwicht van drie tegen één nodig om te kunnen winnen, en op dit moment is het eerder één tegen één.”

Het kan volgens internatio­nale waarnemers dus best dat Oekraïne Rusland met de aankondigi­ng wil misleiden. Ook Housen ziet de uitspraken over een tegenoffen­sief als een mogelijk afleidings­manoeuvre. “Dat kan hen aanzetten om hun troepen te herschikke­n, om dan op andere plaatsen toe te slaan.” Maar de oud-kolonel acht het meest waarschijn­lijk dat een Oekraïense commandant ergens een zwak punt heeft gezien in de Russische linies en heel lokaal een klein succesje heeft geboekt. “En dat kan je natuurlijk niet echt een groot tegenoffen­sief noemen.”

 ?? FOTO AP ?? De regering en de zuidelijke strijdkrac­hten van het Oekraïense leger kondigden gisteren aan dat het tegenoffen­sief begonnen is.
FOTO AP De regering en de zuidelijke strijdkrac­hten van het Oekraïense leger kondigden gisteren aan dat het tegenoffen­sief begonnen is.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Het team experts van het Internatio­naal Atoomenerg­ieagentsch­ap.
FOTO EPA-EFE Het team experts van het Internatio­naal Atoomenerg­ieagentsch­ap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium