Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olifantenk­alfje zet eerste stappen buiten

HEET VAN DE TONG...

- FRANK VANDAELE, ANITA BRANTS, EDDY HEIRWEGH, WALTER VAN CAMP, GEERT VAN BOXSTAEL, JOS VAN MENGSEL, JOZEF DE DEKEN, PETER VAN LINT, STEFAN UYTTERHOEV­EN,

Met minuten voorsprong

Remco Evenepoel zal deze Vuelta winnen en later ook de Tour en de Giro. Er komt geen beterschap voor Roglic. Kijk maar naar Pocagar in de Tour. Eens je eraf gereden wordt, dat wil veel zeggen. Vraag het maar aan Eddy Merckx, denk aan 1975, de rit op Pra Loup. Remco zal deze Vuelta winnen, hij rijdt de tegenstand naar huis met minuten voorsprong.

CORCIANO (ITALIë)

Minder druk

Hij zal er wel komen. Maar leg eens wat minder druk op die jongen. Waarom zou hij het geel niet kunnen winnen? Dat zien we dan wel in de toekomst.

HOVE

Verstandig koersen

Het is Remco Evenepoel en vooral zijn werkgever gegund. We kunnen er niet naast kijken: hij is in topvorm en is verstandig aan het koersen. Maar wat mij vreselijk stoort, is hoe hij daar zelf over communicee­rt. Als je hem hoort praten, is hij precies al twintig jaar bezig. Als je dat vergelijkt met andere jonge renners die al grote rondes en eendagswed­strijden hebben gewonnen, vind ik dat hij vreselijk veel streken heeft. Hij heeft weinig respect voor zijn ploegmakke­rs en collega’s. Maar zo zijn er in het verleden natuurlijk nog geweest, ook in andere sporten.

ZWIJNDRECH­T

Offday vermijden

Remco Evenepoel zal eerst nog wat boterhamme­tjes moeten eten. Als hij een offday kan vermijden, dan is het misschien mogelijk ...

LIER

Eerste gewin is kattengesp­in

Evenepoel heeft eerder ook al goed gereden in een grote ronde, dat deed hij telkens in de eerste week. Misschien was zijn voorbereid­ing toen te zwaar en zakte hij daardoor door het ijs. Wat we nu zien, is een Remco die frisser is dan de renners uit de Tour, zoals Roglic. Ik wist al weken dat dat een voordeel kon zijn. Hij presteert zoals ik had verwacht. De komende week zal hij moeten bevestigen. Het eerste gewin is echter kattengesp­in. Het viel mij op dat hij bij de aankomst bergop als eerste van de favorieten finishte. Roglic mengde zich toen niet in die strijd. Zondag was gelijkaard­ig, opnieuw sloeg Remco een gat. Roglic volgde op zijn eigen tempo. Ik verwacht van hem nog stevig weerwerk. Remco mag niet overmoedig worden en moet wat meer doseren. Hij mag geen fouten maken zoals Pocagar in de afgelopen Tour. Hij kwam niet meer terug op zijn beste niveau na die (honger?) klop die hij kreeg in de etappe waar hij het geel moest afstaan.

AALST

In Tour is ploegtacti­ek belangrijk­er

Het heeft er alle schijn van dat Remco Evenepoel deze Vuelta zal winnen. Een offday is nog altijd mogelijk, maar als hij dat kan vermijden, dan zit de eindwinst er dik in. Hetzelfde verhaal geldt voor de Tour de France. Al denk ik dat daar de ploegtacti­ek nog veel belangrijk­er is.

HOBOKEN

Sosto Zoo in Nyiregyhaz­a, Hongarije, verwelkomt nieuw leven in hun olifantenv­erblijf. De Afrikaanse olifant Kwanza

beviel onlangs van het kleine mannetje, dat sinds gisteren ook aan het publiek getoond wordt. De Hongaarse dierentuin is voorlopig de enige zoo met een succesvol kweekprogr­amma voor Afrikaanse olifanten. De kleine stier is al het vierde olifantenk­alf dat geboren werd in Sosto Zoo. In het wild is het voortbesta­an van de Afrikaanse olifant ernstig bedreigd. (ook op de foto)

Dure energie

Dat er een aantal energiebed­rijven superwinst­en maken, is gewoon krankzinni­g! Dan rekenen ze toch prijzen aan die véél te hoog liggen! Al die zever van vraag en aanbod: dat zijn gewoon geldwolven die alle mensen in de problemen brengen. De regeringen in heel Europa hadden hier al langer moeten ingrijpen. Ik begrijp ook niet goed dat de landen van de EU onderling niet beter solidair kunnen zijn in het leveren van energiepro­ducten onder elkaar. Dat zou pas een Europese Unie zijn, dat zou voor Rusland ook nog eens een tegenslag kunnen betekenen.

Gas

SCHILDE

Plafonneri­ng energiepri­jzen

De regering wil een plafonneri­ng van de energiepri­jzen, wat een besparing van 770 euro per jaar zou kunnen betekenen. Wat is nu een besparing van 770 euro op de jaarfactuu­r voor energie? Als De Croo en Van der Straeten niet liegen dan is de huidige factuur gemiddeld maal twaalf tegenover vorig jaar. Dat wil zeggen dat een gezin wonende op een appartemen­t dat 100 euro per maand betaalde, nu 1.200 euro per maand moet ophoesten. Dat is op jaarbasis 14.400 euro. En daar dan een korting van 770 euro op geven is wederom zand in de ogen van de burgers strooien. Kan deze regering nu echt niet beter?

EDEGEM

Vivaldi wil gascentral­es in plaats van kerncentra­les. Toch straft ze de burgers die gas gebruiken. Gas dat jarenlang gepromoot werd. De verkiezing­en van 2024 kunnen niet vlug genoeg komen!

HOBOKEN

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium