Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op tv achter tralies, in het echt achter zijn fornuis

Vincent Banic verlaat soap en focust zich op zijn restaurant in Antwerpen

- WOUT DESMYTERE

Het nieuwe seizoen van opende gisteravon­d direct met een uittocht. Guido Van den Bossche vloog de gevangenis in omwille van zijn betrokkenh­eid bij drugshande­l. Acteur achter het personage Vincent Banic (34) besloot zelf uit de soap te stappen, om zich volop op zijn culinaire carrière te focussen. “Zes jaar lang stond ik overdag op de set en ’s avonds in mijn restaurant. Dat blijf je niet volhouden.”

Familie

Het vorige seizoen van kende enkele opvallende exits, denk maar aan die van Gunther Levi en Martine Jonckheere. Ook in de eerste aflevering van het 32ste seizoen moesten de kijkers afscheid nemen van een vertrouwd gezicht. Guido Van den Bossche, sinds 2016 gespeeld door Vincent Banic, verdween gisteren achter slot en grendel. Het personage raakte ongewild betrokken bij drugshande­l, en werd gearrestee­rd door de politie.

Familie

Een slot in mineur voor een geliefd personage.

“Maar het leven is ook niet altijd genadig”, vindt de acteur. “Guido is die drugswerel­d ingezogen en stond met zijn rug tegen de muur. Het moest ooit fout aflopen. De schrijvers hebben tijdens het uitstippel­en van die verhaallij­n geregeld met mij overlegd, en ik ben heel tevreden met het resultaat.”

Banic besloot een klein jaar geleden dat het tijd was om uit te stappen. Niet omdat hij het niet

Familie meer graag deed, maar omdat hij tijd en plaats wou maken voor zijn andere passie: koken. “Toen ik zes jaar geleden auditie deed voor de serie, had ik net het restaurant dat vroeger van mijn vader was (Kroatisch Antwerpen, restaurant red.),

Zagreb in

overgenome­n. Het ging om een klein rolletje, dus ik dacht dat het perfect te combineren zou zijn.”

Tot de makers hem, na zijn auditie, de rol van Guido aanboden. “Even flitste door mijn hoofd: oei,

“Er waren dagen waarop ik van 7u ’s ochtends tot 19u ’s avonds op de set stond, en dan om 1u ’s ochtends de deuren van mijn zaak sloot. Dat blijf je niet volhouden.”

dat gaat spannend worden. Zo’n soap wordt aan een pittig tempo opgenomen. Er waren dagen waarop ik van 7u ’s ochtends tot 19u ’s avonds op de set stond, en dan om 1u ’s ochtends de deuren van mijn zaak sloot. Dat blijf je niet volhouden.”

Kroatische likeur

Pittige jaren dus, maar Banic heeft alleen maar lovende woorden voor de ploeg achter

zou hen graag allemaal een aparte shout-out geven, maar dan ga je twee volledige pagina’s nodig hebben. Op mijn laatste opnamedag, ergens in mei, had ik voor iedereen een shotje Kroatische likeur meegebrach­t. Het was 10u ’s ochtends, maar iedereen heeft toch met plezier geproefd.

Bij Kroaten is dat een traditione­el gebruik. Bij een viering of een afscheid wordt een drankje gedronken, op goed geluk.”

“Ze vonden het uiteraard jammer dat ik vertrok, maar ik kreeg vooral heel veel begrip”, gaat hij verder. Lang moet hij niet na

Familie.“Ik (lacht) denken wanneer we hem vragen wat hem het meeste zal bijblijven. De set van was immers de plek waar hij Bab Buelens, zijn echtgenote, leerde kennen. Zij speelde vijf jaar lang de rol van Emma, die lange tijd een koppel vormde met Banics personage Guido.

“Toen zij drie jaar geleden uit de

Familie serie vertrok, vond ik dat lastig. Het betekende ook dat we elkaar minder zagen, al heeft dat nooit echt tot problemen of ruzies geleid. Ik mag mijn twee handjes kussen met Bab, die me overal in steunt. Maandag, de sluitingsd­ag van het restaurant, bleef altijd onze heilige dag. Zij heeft me op die laatste dag ook naar de set gebracht en weer opgehaald.”

Cliffhange­r

De komende tijd wil Banic zich volledig op zijn restaurant focussen. “Afgelopen zomer hebben we de brunches verzorgd op Wecandance, het festival in Zeebrugge. Zulke toffe opdrachten wil ik meer kunnen doen, en dus zet ik mijn televisiew­erk op een lager pitje. Ik zal altijd luisteren als ik een interessan­t voorstel hoor, maar dan moet ik het wel vlot kunnen combineren met Zagreb. Of ik mezelf ooit nog zie terugkeren naar Laten we eindigen op een cliffhange­r: zeg nooit nooit.”

Familie?

 ?? FOTO VTM ?? DINSDAG 30 AUGUSTUS 2022
Op zijn laatste opnamedag werd Banic gebracht en opgehaald door zijn echtgenote Bab Buelens, met wie hij ook in lange tijd een koppel speelde.
Familie
FOTO VTM DINSDAG 30 AUGUSTUS 2022 Op zijn laatste opnamedag werd Banic gebracht en opgehaald door zijn echtgenote Bab Buelens, met wie hij ook in lange tijd een koppel speelde. Familie
 ?? FOTO VTM ?? In de eerste nieuwe aflevering van moeten de kijkers al meteen afscheid nemen van een vaste waarde. Guido Van den Bossche (Vincent Banic) verlaat de soap.
Familie
FOTO VTM In de eerste nieuwe aflevering van moeten de kijkers al meteen afscheid nemen van een vaste waarde. Guido Van den Bossche (Vincent Banic) verlaat de soap. Familie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium