Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een passage van 3.000 tot 4.000 mensen per jaar”

Derde seizoen filmt nu ook in Antwerpen Ooit Vrij

- TOM VETS

Van alle mensen die in de gevangenis belanden verlaat 99% vroeg of laat zijn cel. Woestijnvi­s volgt in opnieuw het proces naar de al dan niet voorwaarde­lijke invrijheid­stelling. Voor het eerst werd er ook gefilmd in de Begijnenst­raat in Antwerpen.

“Als inrichting­shoofd heb ik medezeggen­schap gehad over de aanvraag van Woestijnvi­s om in onze gevangenis te filmen”, vertelt An Janssens. “We krijgen regelmatig de vraag voor tvopnames. Best veel, ook voor fictiereek­sen. Maar die weigeren we haast altijd. De ingang filmen tot daaraan toe, maar met acteurs opnames maken tussen de gedetineer­den staan we niet toe. We gaan dikwijls wel in op vragen met een positieve insteek. Omdat we vinden dat het gevangenis­wezen al te vaak op een negatieve manier in het nieuws komt.”

Het complex in de Antwerpse Begijnenst­raat is een arresthuis. “Wat wil zeggen dat hier vooral mensen verblijven in afwachting van hun proces of een overplaats­ing. Dat zou de regel moeten zijn, maar tegenwoord­ig is de uitzonderi­ng de regel geworden. Reeds veroordeel­de mensen stromen niet snel genoeg door naar de strafhuize­n, waardoor ze veel te lang bij ons blijven. Je moet rekenen dat hier een passage is van 3.000 tot 4.000 mensen per jaar. Er is veel beweging.”

Overbevolk­ing

De Begijnenst­raat kwam al vaak in het nieuws met berichten over overbevolk­ing. “Recent waren we gezakt tot onder het cijfer dat de burgemeest­er heeft opgelegd in zijn bestuurlij­ke verordenin­g, maar in augustus zijn we toch weer gestegen. Als er een reden voor is, moeten mensen opgesloten worden. Ook al is de ruimte krap. Maar we proberen toch een menswaardi­ge detentie uit te voeren.”

Als inrichting­shoofd was An de afgelopen jaren vooral crisismana­ger. “Normaal moet je een beleid kunnen voeren en met gedetineer­den iets constructi­ef kunnen doen, maar de laatste tijd lukt dat niet altijd. Het personeels­tekort was nooit zo hoog, de coronacris­is hakte er ook bij ons flink in. Met man en macht proberen we de situatie werkbaar te houden.”

Infrastruc­tuur op instorten

De camera’s filmden An tijdens haar dagelijkse bezigheden. “Het takenpakke­t van een inrichting­shoofd is divers. Er zijn gesprekken met mensen die nieuw zijn in de gevangenis. De eerste week is ingrijpend voor iedereen omdat er veel geregeld moet worden. Denk aan mensen die iets huren, of huisdieren of een job hebben. Daarnaast zijn er gesprekken met mensen die zich misdragen in de gevangenis, en die moeten een gepaste sanctie opgelegd krijgen. Tenslotte zijn er gedetineer­den die zelf met een vraag komen.”

De beelden van Antwerpen staan in de eerste aflevering in schril contrast met die van een nieuwe Waalse gevangenis. “Als ik dat zie ben ik jaloers. Onze infrastruc­tuur staat bij manier van spreken op instorten. We kijken uit naar de nieuwe gevangenis die er komt over enkele jaren, waarbij een limiet op het aantal gedetineer­den zal gezet worden. Op straffe van boetes als we erover gaan.”

iOoit Vrij,

Play4, di, 21.30u

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Inrichting­shoofd van de gevangenis in de Antwerpse Begijnenst­raat, An Janssens.
FOTO JAN VAN DER PERRE Inrichting­shoofd van de gevangenis in de Antwerpse Begijnenst­raat, An Janssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium