Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten stoppen met betalen voor gratis energie”

Ex-directeur energiewaa­khond CREG stelt voor om prijs van elektricit­eit los te koppelen van die van gas

- (csn)

“Producente­n vullen hun zakken, terwijl die van de consument leegraken.” Guido Camps, exdirecteu­r van energiewaa­khond CREG, is niet te spreken over de “waanzinnig­e bedragen voor iets wat amper geld kost”, zoals elektricit­eit van zonne-energie of windmolens. Hij wil de prijs van elektricit­eit loskoppele­n van die van gas. Maar niet iedereen ziet dat zitten.

Het systeem om de prijs voor elektricit­eit te berekenen, wordt de laatste tijd steeds vaker in vraag gesteld. Energiepro­ducenten maken op die manier momenteel namelijk gigantisch­e winst met de productie van elektricit­eit, zolang dat tenminste niet met gas gebeurt.

“Laat me beginnen met uit te leggen hoe het systeem werkt”, zegt expert Guido Camps. “Alles werkt met een stapelsyst­eem. Eerst zet je de goedkoopst­e productiem­iddelen in – dat zijn windmolens en zonnepanel­en – en daarna komen telkens de duurdere. Dat gebeurt tot je voldoende elektricit­eit kan produceren. De marktprijs wordt bepaald door de duurste productiem­ethode. Het gevolg is dat de rest die goedkoper produceert, daarvan profiteert. In normale tijden werkt dat goed, maar nu is dat niet het geval.”

“Vandaag krijg je daardoor een zeer perverse situatie”, zegt Camps. “We betalen 500 tot 700 euro per MWh en meer voor elektricit­eit die voor een stuk zo goed als gratis gemaakt wordt met wind. Er zijn natuurlijk de investerin­gskosten, maar de brandstof voor die productie kost nul euro. Met kernenergi­e stelt zich bijna hetzelfde. Reken daar op zo’n 33 euro productiek­osten per MWh, ook daar betalen we nu twintig keer meer voor. Zo worden die producente­n zeer rijk op de kap van de consument. Dat systeem moet dus veranderen. Hoe? Door bijvoorbee­ld prijzen te betalen volgens de kostprijs van die specifieke productie. Dan laten de producente­n van pakweg windenergi­e allemaal weten wat hun prijs is en kunnen energielev­eranciers onderhande­len om zo de goedkoopst­e prijs af te dwingen. Hetzelfde met de kerncentra­les ... Zo zou je een correctere prijs krijgen.”

Goedkoopst­e komt eerst

Het klinkt logisch, maar toch deelt niet iedereen die mening. “Het is niet dat we blij moeten zijn met de huidige prijzen, maar dat systeem afschaffen, vind ik geen goed idee”, zegt energiespe­cialist Bram Claeys van de ngo RAP. “Het zorgt er volgens mij voor dat we

Guido Camps

Ex-directeur CREG

“We betalen 500 tot 700 euro per MWh en meer voor elektricit­eit die voor een stuk zo goed als gratis gemaakt wordt met wind.”

zelfs in deze tijden dé goedkoopst­e prijzen krijgen voor onze energie. Wat vreemd klinkt, maar het is zo.”

Joannes Laveyne, onderzoeke­r energie aan de UGent, treedt hem bij. “Elke producent moet nu zijn productiep­rijs geven én wordt zo ingeschake­ld in dat stapelplan. Vraagt producent B voor zijn windmolene­lektricite­it één euro meer dan producent A, dan wordt die pas als tweede ingeschake­ld. Door hun scherpste prijs te geven, kunnen producente­n dus eerst aan bod komen. Wat belangrijk is, want ze hebben een grote investerin­g gedaan, dus willen ze die laten draaien. Daarom wordt er op zeer rustige momenten als er amper vraag is naar elektricit­eit, door de kerncentra­les zelfs geld gegeven om te mogen leveren. Want die schakel je niet zomaar uit.”

“Schaf je dit systeem af, dan hebben producente­n geen enkele reden meer om hun laagste prijs te geven”, zegt Laveyne. “In de VS zijn er verschille­nde systemen, en we zien dat de prijzen in staten waar ze ons systeem gebruiken 8% lager liggen. Om maar te zeggen dat het niet zo simpel is als het klinkt om dat systeem overboord te gooien.”

Camps gaat niet akkoord. “In deze situatie is elk systeem beter dan wat we nu hebben. Zelfs als er maar één gascentral­e ingeschake­ld wordt in de productiel­ijn, schiet die prijs al gigantisch de hoogte in. Dat is toch niet normaal? Met de consument als dupe.”

 ?? FOTO PUT FOTO RR ?? Niet alle experts zijn akkoord met het loskoppele­n van de prijzen van gas en elektricit­eit: “Schaf je dit systeem af, dan hebben producente­n geen enkele reden meer om hun laagste prijs te geven”, zegt Joannes Laveyne van de UGent.
FOTO PUT FOTO RR Niet alle experts zijn akkoord met het loskoppele­n van de prijzen van gas en elektricit­eit: “Schaf je dit systeem af, dan hebben producente­n geen enkele reden meer om hun laagste prijs te geven”, zegt Joannes Laveyne van de UGent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium