Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moet het licht eerst uitgaan?

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be

HOpiniëren­d hoofdredac­teur oe kan een regering in tijden van grote crisis aan de burgers van het land duidelijk maken dat ze zeer begaan is met hun zorgen en alles zal doen wat nodig en mogelijk is om het leed te verzachten? Een Overlegcom­ité samenroepe­n, dacht premier Alexander De Croo (Open Vld). Op zich geen slecht idee, maar een dag voor het comité samenkomt, is het al een maat voor niets.

De ongerusthe­id over de hoge gas- en elektricit­eitsprijs is bij de bevolking omgeslagen in paniek. Ook de bedrijven maken zich grote zorgen. Hier en daar worden productie-eenheden al gesloten omdat produceren door de exuberante energiepri­jzen niet meer rendabel is. Als er meer bedrijven dat voorbeeld volgen, zijn de gevolgen voor onze economie niet te overzien. We zitten dus in een diepe, diepe crisis. Het is voor de politiek dus alle hens aan dek, zou je denken. Wat we kunnen doen, moeten we snel doen. Waar we kunnen bezuinigen op energie, moeten we bezuinigen. Intussen moeten we creatief zijn. Het is het moment om bepaalde mechanisme­n ter discussie te stellen en te bouwen aan een andere energiemar­kt waarin we niet meer zo afhankelij­k zijn van buitenland­se energie en fossiele brandstoff­en.

Maar blijkbaar is de crisis nog niet diep genoeg. Er is duidelijk niet één agenda voor dit Overlegcom­ité, er zijn veel eigen agenda’s van de deelnemers. N-VA verwijt De Croo dit comité op poten te hebben gezet om de onmacht van de Vivaldi-regering te verdoezele­n en de verantwoor­delijkheid af te schuiven op de Vlaamse regering. Vooruit en Groen, die niet in de Vlaamse regering zitten maar wel in de federale, verwijzen ook graag naar wat Vlaanderen nog allemaal zou kunnen doen, tot grote ergernis van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Zij maakte gisteren duidelijk dat ze geen zin heeft in dit comité. “Dat elke regering gewoon doet wat ze moet doen. Dan is dit overleg niet nodig”, aldus Demir. Waarop de verontwaar­diging bij Open Vld- en CD&V-politici niet op kon.

En waardoor het bijna onmogelijk wordt om van dit Overlegcom­ité nog iets te maken. Nochtans waren er enkele interessan­te voorstelle­n zoals dat van CD&V-Kamerlid Robrecht Bothuyne om het sociaal tarief om te zetten in een investerin­g in zonnepanel­en. En nochtans heeft België in tegenstell­ing tot de ons omringende landen nog geen maatregele­n genomen om op energie te bezuinigen. België is daar duidelijk nog niet aan toe. Het lijkt erop dat in dit land het licht moet uitgaan eer er een eendrachti­g beleid kan worden gevoerd. Maar wellicht lukt het zelfs in het donker niet meer.

Kamerlid en energiespe­cialist (N-VA)

“Het verlengen van de btwverlagi­ng is nodig, maar zodra de crisis voorbij is, moeten we dat herzien.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium