Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voer een prijsplafo­nd in

-

Wat is het voorstel?

Bevries de energiepri­jzen. Ofwel op Europees niveau, waarbij alle Europese landen dan als één blok tegen de energiepro­ducenten zeggen dat ze voortaan maar zoveel gaan betalen voor gas en elektricit­eit. Ofwel – wanneer Europa het niet eens wordt – een bevriezing op Belgisch niveau. Energielev­eranciers in ons land worden dan verplicht de prijs die ze aan consumente­n vragen niet boven een bepaald niveau te laten uitstijgen.

Wat zijn de voordelen?

Snel weer realistisc­he gas- en elektricit­eitsprijze­n. Spanje heeft al een soort prijsplafo­nd opgelegd, waardoor de prijzen voor de consument er fors daalden. Volgens federaal energiemin­ister Tinne Van der Straeten zou een Europees prijsplafo­nd de factuur met bijna 800 euro doen dalen.

Wat zijn de risico’s?

“Een Europees prijsplafo­nd mag de prijs ook niet té laag leggen, anders riskeer je dat aanbieders van vloeibaar gas andere markten gaan opzoeken die wel hogere prijzen willen betalen”, zegt energiespe­cialist Joannes Laveyne. “Zeker voor gas – waarvan er deze winter geen overschot zal zijn – moeten we bovendien vermijden dat een lagere prijs consumente­n ertoe aanzet opnieuw meer gas te gaan verbruiken.”

Een Belgisch prijsplafo­nd heeft dan weer als nadeel dat energielev­eranciers – die op de internatio­nale markten dure energie inkopen maar die prijzen niet volledig mogen doorrekene­n – in financiële problemen kunnen geraken. Met het risico dat deze leverancie­rs vervolgens met overheidsg­eld moeten worden rechtgehou­den.

Wie is voor en wie tegen?

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en energiemin­ister Tinne Van der Straeten (Groen) leuren binnen Europa al maanden met het idee van een Europees prijsplafo­nd. Duitsland was altijd tegen, maar zou nu zijn kar keren, zodat een Europees prijsplafo­nd een kans maakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium