Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hou kerncentra­les langer open

-

Wat is het voorstel?

Hou de kerncentra­les Doel 3 en Tihange 2 – de zogenaamde scheurtjes­centrales die respectiev­elijk eind september en begin februari volgend jaar moeten sluiten – langer open.

Wat zijn de voordelen?

Vooral energiebev­oorradings­zekerheid. De reden waarom de energiepri­jzen zo hoog zijn, heeft voor een deel te maken met de schrik dat Europa komende winter met een tekort aan gas en elektricit­eit zal kampen. Als land zouden we zekerder zijn van voldoende stroom wanneer we beide centrales gewoon verder laten draaien.

Wat zijn de risico’s?

Experts beklemtone­n dat deze optie de prijs van elektricit­eit niet meteen doet dalen. De vraag is bovendien hoe realistisc­h dit scenario is, vermits uitbater Engie deze optie bij herhaling compleet “onmogelijk” noemde. Zo beschikt Engie niet over de nodige vergunning­en om beide centrales langer open te houden. En met het oog op de nakende sluiting heeft het bovendien geen nucleaire grondstoff­en meer aangekocht voor beide centrales. Ook energie-expert Joannes Laveyne (UGent) beklemtoon­t dat het verlengen van beide centrales “gemakkelij­k tot de zomer van 2024 in beslag kan nemen” en dus op korte termijn weinig zoden aan de dijk zet.

Wie is voor en wie tegen?

Open Vld verdedigt dit scenario bij monde van partijvoor­zitter Egbert Lachaert. Ook N-VA is voor, net als CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, die vindt dat “in deze energiecri­sis elke mogelijke oplossing moet worden onderzocht”. Vooruit zit eveneens op die laatste piste. Ecolo is mordicus tegen. Zusterpart­ij Groen is dan weer niet tegen het bekijken van deze optie, maar beklemtoon­t fel dat zelfs Engie zegt dat deze optie niet realistisc­h is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium