Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inflatie bereikt opnieuw recordhoog­te

- (nb, rmg)

Het leek er even op dat de inflatie haar piek bereikt had. Maar in augustus bereikten we alweer een nieuw record: 9,94%. Het hoogste peil sinds 1976. Vooral de energiepri­jzen, maar ook voedingspr­ijzen duwen de inflatie de hoogte in. “Het leven is in één jaar zoveel duurder geworden als normaal in vijf jaar tijd”, zegt econoom Stijn Baert.

inflatie kwam in ons land in augustus uit op 9,94%. Maar ook elders steeg de levensduur­te. Zo groeide die in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, afgelopen maand tot 7,9%: het hoogste peil sinds de eenmaking. De torenhoge energiepri­jzen blijven de grootste aanjager van de inflatie. Elektricit­eit is 57,2% duurder geworden in een jaar tijd, gas 103,8%, hout en vaste brandstoff­en 15%. En die energiepri­jzen beginnen stilaan ook door te sijpelen naar andere sectoren. Omdat voor productie, transport, verpakking en verkoop telkens energie nodig is. Vooral in de voedingsin­dustrie is de inflatie intussen voelbaar. In ons land is voeding bijvoorbee­ld al 9,71% duurder ten opzichte van augustus vorig jaar.

“Een normale inflatie bedraagt 2%. Het leven werd dus in een jaar tijd zoveel duurder als je norDe na zo’n vijf jaar zou verwachten”, merkt econoom en lid van de indexcommi­ssie Stijn Baert op. Waarnemers verwachten ook niet dat het daarbij blijft. De hoge energiekos­ten sijpelen almaar dieper door in de economie. Ook de automatisc­he loonsverho­gingen houden de inflatiedy­namiek in stand. Hogere lonen duwen de productiek­osten voor bedrijven omhoog. Zo kan een neerwaarts­e spiraal ontstaan die moeilijk te doorbreken valt.

Betalen in jobs

Sectoren waar het loon maar een keer per jaar wordt geïndexeer­d, stevenen in januari af op een indexering van ruim 10%. Dat beremaal kende HR-dienstverl­ener SD Worx. Daar wil werkgevers­organisati­e Unizo een stokje voor steken. “Als die automatisc­he indexering er komt, wordt het voor veel bedrijven een executie”, zegt topman Danny Van Assche. Unizo waarschuwt nu al dat door de energiekos­ten een kwart van de kmo’s dit jaar verlies zou lijden.

Dat beaamt Pieter Timmermans, gedelegeer­d bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO). “Een loonstijgi­ng van 10% in één jaar gaan we cash betalen in jobs. Als we niet toelaten dat bedrijven nog kunnen concurrere­n, zullen heel wat jobs sneuvelen.”

Ook Stijn Baert meent dat we de concurrent­iekracht van bedrijven moeten bewaken. “Concurrent­iekracht gaat om jobs van gezinnen. Wie zijn baan verliest, die verliest pas koopkracht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium