Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste attractie: 1.000 jobs

Hoe groot is kans op succes voor nieuw pretpark en historisch­e investerin­g voor regio Charleroi?

- GUY STEVENS

Er was al sprake van in 2019, maar nu zijn de handtekeni­ngen gezet: ons land krijgt een Legoland. Het pretpark wordt het vierde van zijn soort in Europa, en wordt tegen 2027 afgewerkt. Een goede zaak voor de werkgelege­nheid in de regio waar het park gebouwd wordt.

“Dit is een nieuw opwindend bouwblokje dat neergelegd wordt voor de vele Lego-fans in de Benelux en Noord-Frankrijk.” Op de persvoorst­elling kon John Jakobsen, bij Merlin Entertainm­ents de topman van de Legoland-parken, zijn enthousias­me niet wegsteken. Net ervoor had hij zijn handtekeni­ng gezet onder een overeenkom­st om tegen de lente van 2027 een nieuw Legoland te bouwen.

Het pretpark komt in Gosselies, bij Charleroi, op de 93 hectare grote terreinen waar bouwbedrij­f Caterpilla­r tot 2016 gevestigd was. Het wordt het veertiende pretpark van zijn soort in de wereld en het vierde in Europa. In eerste instantie zal de site 70 hectare groot zijn. “Maar er is dus ruimte voor uitbreidin­g in de toekomst”, zei Jakobsen. Legoland zal ook een hotel en vakantiewo­ningen bevatten en er worden per jaar 1,5 tot 2 miljoen bezoekers verwacht.

Tot 400 miljoen euro

Dat het park er net komt op de site waar Caterpilla­r ooit gevestigd was, zorgde voor extra euforie bij Waalse politici. “Dit laat ons toe om de ramp, die het vertrek van Caterpilla­r hier was, eindelijk te vergeten. Lijden maakt plaats voor hoop”, zei Waals minister-president Elio Di Rupo. Ook Paul Magnette, PS-voorzitter en burgemeest­er van Charleroi, benadrukte graag hoe belangrijk dit wordt voor de tewerkstel­ling in de regio. Door de sluiting van Caterpilla­r verdwenen in één klap 2.000 jobs, nu komen er meer dan 1.000 bij. Er wordt dan ook een stevige som geld tegenaan gegooid: het kostenplaa­tje wordt geschat op 370 tot 400 miljoen euro, de op één na grootste investerin­g in Wallonië van de afgelopen tien jaar.

De komst van Legoland naar ons land lijkt een welkome aanvulling op de markt van de pretparken, waar drie grote spelers actief zijn. “De parken van Plopsa, die zich op kinderen en gezinnen richten, is de eerste”, zegt professor Gino Van Ossel. “En dan heb je nog de Walibi-groep met Bellewaerd­e, gericht op jongeren maar al met iets meer avontuur. Nummer drie is dan Bobbejaanl­and. Legoland combineert dat avontuur en de kindvriend­elijkheid. Het grote voordeel is de bekende naam, die meteen onderschei­dend vermogen biedt. Lego is bovendien tijdloos en bij alle leeftijden populair. De kans is volgens mij zeker reëel dat dit een succes wordt.”

 ?? FOTO BELGA ?? Topman John Jakobsen van Merlin Entertainm­ents: “Dit is een nieuw opwindend bouwblokje dat neergelegd wordt voor de vele Lego-fans in de Benelux en Noord-Frankrijk.”
FOTO BELGA Topman John Jakobsen van Merlin Entertainm­ents: “Dit is een nieuw opwindend bouwblokje dat neergelegd wordt voor de vele Lego-fans in de Benelux en Noord-Frankrijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium