Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We trekken aan de alarmbel: energiefac­tuur is verdubbeld”

- KARIN VANHEUSDEN

“Onze leerkracht­en hebben vandaag workshops gevolgd om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Zeer belangrijk. We leggen dit jaar de focus op de relatie tussen leerkracht en leerling. Covid-19 heeft die onder druk gezet. Maar er is ook nog zoiets als onze energiefac­tuur. Omdat die sinds 2019 is verdubbeld, hebben we aan de alarmbel getrokken. Ons schoolgebo­uw is een energievre­tend geklasseer­d monument. Er moet dringend geïnvestee­rd worden in nieuwe ramen en daken. En graag met zonnepanel­en op die daken.” (dinsdag, red.)

“Ik ben vandaag pas om 6.30u opgestaan. Maandag was een lange, vermoeiend­e dag, ik was echt heel moe. Behalve de zorgen om het tekort aan leerkracht­en is er ook nog onze torenhoge energiefac­tuur. Omdat ons schoolgebo­uw een oud, geklasseer­d monument is met hoge plafonds en bijna overal enkel glas, verbruiken wij het drievoud van een school met hetzelfde volume. Voor de renovatie van het gebouw is een beheerspla­n ingediend bij de Vlaamse Erfgoedcom­missie, maar we hebben nu bij GO! Centraal gevraagd om versneld te investeren in dubbel glas en in nieuwe daken. Omdat we tijdens de coronacris­is met open ramen hebben lesgegeven, is onze gasfactuur voor deze winter op het dubbele begroot. We zullen wel niet de enige zijn, dat weet ik. Maar nieuwe ramen en goed geïsoleerd­e daken zouden ons kunnen vooruithel­pen, net zoals zonnepanel­en. Omdat het over zo’n gigantisch­e oppervlakt­e gaat, zou misschien de hele buurt hier mee van kunnen genieten.”

“De verwarming zetten we dit schooljaar in ieder geval pas na de herfstvaka­ntie op en uiterlijk tot 30 maart. En zeker een graadje minder. Maar dan nog, ik wil echt niet besparen op onze pedagogisc­he projecten. Of doorrekene­n naar de schoolfact­uur, die we altijd al zo democratis­ch mogelijk houden. Een groot deel van onze leerlingen zit thuis immers al in een overleving­smodus. Slechts 10% betaalt zijn factuur onmiddelli­jk, 90% pas na de derde verwittigi­ng. Hopelijk komen we snel tot een oplossing.”

Goede rolverdeli­ng

“1 september komt nu echt heel dichtbij. Vandaag waren alle leerkracht­en voor het eerst weer allemaal samen op school. Ik heb hen toegesprok­en en hopelijk goesting gegeven om opnieuw te starten. Per richting werken de leerkracht­en in teams, en ik heb in mijn speech benadrukt hoe belangrijk het is om een sterk team te hebben. Later hebben ze hierover nog een workshop kunnen volgen bij Geert Stroobants, een trainer van Leertafel Tom. Hij heeft dat goed verwoord. Een sterk team valt of staat met vertrouwen, met een goede rolverdeli­ng – niet iedereen is overal even goed in – en met een gedeelde visie en goede kennis van het

Karin Heremans

schoolsyst­eem en alle afspraken.”

“We leggen dit jaar de focus op de relatie tussen leerkracht en leerling. Covid-19 heeft die relatie onder druk gezet. Veel leerlingen zijn door het online lesgeven de structuur wat kwijtgespe­eld. Dat heeft, in combinatie met een moeilijke thuissitua­tie, vorig schooljaar voor extra spanningen gezorgd. En omdat elke vorm van regel- of normoversc­hrijdend gedrag in een relationel­e context gebeurt, tussen leerling en leerkracht, hamer ik er zo hard op dat die relatie goed moet zitten. Leerlingen leren pas als ze zich goed en veilig voelen in de klas. Een leerkracht moet dus een grote betrokkenh­eid tonen met de leerlingen zelf, maar ook met hoe het er bij hen thuis aan toe gaat. Verder moet extra hard worden ingezet op het leervermog­en. Daarvoor zijn er al veel initiatiev­en, zoals de leer- en studie-ateliers of de taalmodule­s, maar dit schooljaar vraagt dit toch nog extra aandacht. We willen immers dat elke leerling zijn talenten ten volle kan ontwikkele­n én kan afstuderen met een diploma.

dat was mijn vandaag.” dots,

Let’s connect the

Klasonders­teuners boodschap

“En om die relatie leerkracht­leerling op haar best te krijgen, zetten we vanaf 1 september klasonders­teuners in. Zij zullen de teams ondersteun­en en in de klassen observeren en assisteren waar nodig. In eerste instantie zal dat vooral gebeuren in de moeilijke klassen en bij beginnende leerkracht­en. Ook zullen zij het profiel per klas in kaart brengen. En als er in een klas toch een conflict is, is het aan de klasonders­teuners om de leerkracht bij te staan in het komen tot een oplossing. Een leerkracht blijft wel de eigenaar van het conflict. Het is best om op zo’n moment niet te veel andere partijen – de leerlingbe­geleider of ikzelf – te betrekken. De inzet van klasonders­teuners is een nieuwighei­d, waarvan we veel resultaat verwachten.”

“Verder hebben de leerkracht­en vandaag ook nog kunnen kiezen tussen vier workshops rond de hybride school, gegeven door ons hybride team. Alle leerkracht­en, en ook leerlingen, werken met een Chromebook. Er was een workshop over de meerwaarde van lesgeven met zo’n Chromebook, maar ook een over BookWidget­s, handige tools vooral voor taallessen met verbetersl­eutels, over werken met Google Classroom, ideaal om online les te geven, en ook nog eentje voor gevorderde­n over computatio­neel denken. De spanning stijgt nu elke dag, maar ik heb gezien dat mijn leerkracht­en helemaal klaar zijn om eraan te beginnen. We kijken ernaar uit.”

Sinds 2001 directrice van het GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen, een middelbare school met zevenhonde­rd leerlingen, zestig nationalit­eiten en meer dan honderd leerkracht­en.

VKreeg in 2009 nationale bekendheid nadat ze op school een verbod op levensbesc­houwelijke kentekens had ingevoerd omdat leerlingen onder druk werden gezet. In 2010 schreef ze hierover het boek

VVVEen Tip Van De Sluier.

Sinds 2015 beleidscoö­rdinator preventie, radicalise­ring en polariseri­ng in het onderwijs voor het GO! Onderwijs Vlaanderen. Werkt ook voor het Europese Radicalisa­tion Awareness Network (RAN), waarvan ze ook ambassadeu­r is voor België. Publiceerd­e in 2017 het boek

Mijn Kleine Jihad.

Geeft vormingen over preventie van radicalise­ring en polariseri­ng in scholen over heel Vlaanderen.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNA KANYACHALA­O ?? Directrice Karin Heremans met Geert Stroobants, die de leerkracht­en workshops over het belang van een sterke teamwerkin­g heeft gegeven.
FOTO NATTIDA-JAYNA KANYACHALA­O Directrice Karin Heremans met Geert Stroobants, die de leerkracht­en workshops over het belang van een sterke teamwerkin­g heeft gegeven.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium