Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij vertrekt nu met plezier naar school, hij is een andere jongen”

Kobe (3) zat begin vorig schooljaar nog tot vijf uur per dag in bus, maar kreeg nieuwe regeling

- BERT PROVOOST

Aan het begin van vorig schooljaar moest de kleine Kobe uit Grobbendon­k elke dag een ellendige bustocht van 2,5 uur doorstaan op weg naar zijn school in Kessel (Nijlen). De jongen had als leerling van het buitengewo­on onderwijs dan wel recht op vervoer naar school, maar de praktische uitwerking ervan zorgde voor een onmenselij­ke lijdensweg. Ondertusse­n werden na een noodkreet in deze krant inspanning­en gedaan en zit de jongen nog maar een dik half uur op de bus, tot grote opluchting van zijn mama én van Kobe zelf.

De kleuter met autisme, die in november vier wordt, reed elke dag naar school met de bus vanuit Grobbendon­k naar De Regenboog in Kessel. Om iets na zessen stapte hij op de bus en na een lange route langs verschille­nde dorpen en met tientallen stops, kwam hij pas op school aan. De rit duurde 2 tot 2,5 uur. “Hij was daarna doodmoe en haatte het om zo lang op de bus te moeten zitten. Want na schooltijd was het weer hetzelfde liedje”, zegt mama Catharina Schmitz uit Grobbendon­k.

Zo zat Kobe dus in totaal vier tot vijf uur per dag op de bus. “Zeker voor een kind met autisme is dat véél te lang. Voor elk kind eigenlijk. Op woensdag lieten we hem niet meer naar school gaan, want hij sliep dan toch een hele voormiddag, het had gewoon geen zin. Ook de andere dagen was het niet makkelijk voor hem om iets

te leren met een slaapkop. Dit was niet houdbaar”, zegt ze. Vier taxi’s

Maar daar is in de loop van het schooljaar veranderin­g in gekomen, zegt directeur Gunther De Vries van De Regenboog in Kessel. “Er zijn vier taxi’s en een extra bus ingezet, zodat de reistijd per bus een stuk wordt ingekort. Dat maakt dat de kinderen die nu eerst worden opgehaald ten vroegste om 7u worden opgepikt. Anderhalf uur is nu de maximum reistijd, de meeste kinderen doen er veel minder lang over”, zegt de directeur.

“Kobe is nu een half uur tot drie kwartier onderweg. Goed te doen”, zegt mama Catharina. “Hij kan nu ’s morgens thuis eten voor hij vertrekt en is niet meer constant uitgeput. Ik durf zeggen dat hij nu een andere jongen lijkt. Hij kijkt zelfs uit naar het begin van het schooljaar, hij vertrekt met plezier naar school sinds de regeling in de loop van vorig schooljaar is aangepast.”

De directeur is benieuwd wat er in de toekomst gaat gebeuren. “De kosten van de ingezette taxi’s zijn voor de overheid wellicht hoog en op termijn niet houdbaar. Het is wachten op de definitiev­e nieuwe regeling.”

Mama Catharina

"Hij kan nu ’s morgens thuis eten voor hij vertrekt en is niet meer constant uitgeput. Vorig schooljaar hielden we Kobe op woensdag zelfs thuis."

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? ?? Kobe vorig jaar in november, toen hij nog elke dag uren op de bus doorbracht. Inzet: een vrolijke Kobe, in zijn Spiderman-shirt.
Kobe vorig jaar in november, toen hij nog elke dag uren op de bus doorbracht. Inzet: een vrolijke Kobe, in zijn Spiderman-shirt.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium