Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANTWERPEN Man veroordeel­d tot zeven jaar cel na aanval met gebroken fles op De Coninckple­in

-

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft Mohammed O.Y. (37) veroordeel­d tot zeven jaar cel voor poging tot moord. De dertiger had vorig jaar een man met een kapotte fles in de hals gestoken.

De beklaagde Mohammed O.Y. en het slachtoffe­r Abdiaziz M.A. zijn beiden uit Somalië afkomstig. In de nacht van 2 op 3 oktober 2021 ging het duo - zoals wel vaker - samen op café aan het De Coninckple­in in Antwerpen.

Terwijl Mohammed O.Y. buiten een sigaret stond te roken, kwam Abdiaziz M.A. kwaad op hem afgestormd. Een discussie tussen de twee ontaardde vrij snel in een felle vechtparti­j.

Wat de aanleiding precies was, blijft ook nu nog onduidelij­k. Abdiaziz M.A. verklaarde dat ze ruzie hadden gekregen over geld. Na het handgemeen liep Mohammed O.Y. weg en ging in een portiek wat verderop zitten. Volgens de advocaat van het slachtoffe­r hield hij zich daar achttien minuten lang verscholen tot hij Abdiaziz M.A. zag aankomen. Hij nam vervolgens een fles, lokte het slachtoffe­r mee naar een steegje en sloeg de fles op diens hoofd kapot. Mohammed O.Y. zou daarbij geroepen hebben dat hij hem ging vermoorden. Hij haalde nog twee keer uit met de gebroken fles en verwondde Abdiaziz M.A. aan de hand en de hals.

De beklaagde sloeg op de vlucht. Het slachtoffe­r werd in levensgeva­ar afgevoerd naar het ziekenhuis. Maar Abdiaziz M.A. overleefde de aanval en stelde zich burgerlijk­e partij.

“Rustig uitpraten”

Twee weken na de feiten werd Mohammed O.Y. gearrestee­rd op het Sint-Jansplein. Bij een huiszoekin­g trof de politie een jas aan waarop nog bloed van het slachtoffe­r zat. De beklaagde verklaarde dat hij de ruzie in de steeg gewoon rustig had willen uitpraten. Om het zekere voor het onzekere te nemen, had hij wel een fles opgeraapt. Het openbaar ministerie tilde zwaar aan de feiten en vorderde acht jaar cel voor poging tot moord.

De advocaat van de beklaagde betwistte de voorbedach­theid en vroeg een herkwalifi­catie naar opzettelij­ke slagen. Maar de rechtbank vond de feiten correct gekwalific­eerd en veroordeel­de Mohammed O.Y. tot een gevangenis­straf van zeven jaar. Het slachtoffe­r kreeg een provisione­le schadeverg­oeding van 1.006 euro toegekend. Er werd een deskundige aangesteld om de definitiev­e schade voor het slachtoffe­r te begroten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium