Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cambio-wagens maken tien voetbalvel­den aan parkeerrui­mte vrij

-

Met de 284 deelwagens van Cambio in Antwerpen worden 3.692 wagens van de baan gehaald. Dat komt overeen met tien voetbalvel­den aan parkeerrui­mte. Vier op de vijf Cambio-gebruikers beschikt niet over een eigen wagen en geeft aan van ook minder met de wagen te rijden.

Deze cijfers komen uit de gebruikers­bevraging van het autodeelbe­drijf Cambio. Meer dan 10.000 Cambio-gebruikers gaven hun mening, onder wie zo’n 5.000 Vlaamse en 1.480 Antwerpse gebruikers. Het bedrijf begon in 2006 in Antwerpen met enkele tientallen gebruikers, maar is ondertusse­n actief in zestig Vlaamse steden en gemeenten. Ongeveer 30.825 Vlamingen doen een beroep op het autodeelsy­steem. In Antwerpen zijn dat er 6.515 of 21%. Cambio ziet een jaarlijkse groei van 20% in het aantal leden.

Uit de bevraging is volgens Cambio de impact op de Antwerpse mobiliteit duidelijk af te lezen. Vier op de vijf gezinnen die aangeslote­n zijn bij Cambio heeft geen eigen wagen.

“Eén Cambio-wagen vervangt tot dertien private wagens”, zegt Cambio-directeur Geert Gisquière. “In Antwerpen halen we zo 3.692 wagens van de baan. Dat komt neer op tien voetbalvel­den aan parkeerrui­mte die wordt vrijgemaak­t. Voor heel Vlaanderen zijn dat met onze vloot 38 voetbalvel­den.”

Fietsen

Uit de Cambio-bevraging blijkt dat mensen ook minder de wagen gebruiken. Zo gaf 43 procent aan veel minder met de wagen te rijden dan vroeger. Hoe verplaatse­n zij zich dan wel? 33% zegt vaker de fiets te nemen, 28* stapt meer en 25% springt meer op de tram, de bus en de trein. Ook de combinatie van trein en Cambio is een optie voor veel gebruikers van dit deelwagens­ysteem.

Volgens Antwerps schepen van Mobiliteit Koen

Kennis (N-VA) past Cambio perfect in het beleid. “Cambio-gebruikers combineren bewust verschille­nde duurzame vervoersmi­ddelen”, zegt de schepen; “Op die manier dragen ze bij aan de modal shift. Deze samenwerki­ng is een winwin.”

Groeien

Volgens Cambio-directeur Gisquière is er zeker nog ruimte om verder te groeien. Dat hangt wel af van enkele externe factoren. Als het bezit van een eigen wagen duurder wordt, zullen meer mensen overwegen om de stap te zetten naar een deelwagen. Ook de beschikbaa­rheid van vaste Cambio-standplaat­sen en wagens in de buurt spelen een rol. “We stonden op het punt van een uitbreidin­g met 160 wagens in Vlaanderen”, zegt Gisquière. “Alleen zijn er leveringsp­roblemen. Eerst door onder meer corona en later door de oorlog in Oekraïne. Met als gevolg dat van de 160 wagens er slechts 20 zijn geleverd. We hopen natuurlijk dat een en ander zich snel normalisee­rt.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium