Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elkaar nog eens ontmoeten dat zou écht fantastisc­h zijn”

Frans Van Raamdonck zoekt jongetje dat hij veertig jaar geleden uit het Scheldewat­er redde

- BART ROGGEMAN

Frans Van Raamdonck uit Kruibeke redde veertig jaar geleden aan de overzet in Bazel een jongetje uit de Schelde. Het voorval heeft hem altijd beziggehou­den en meer dan ooit is hij benieuwd hoe het gaat met man die intussen vooraan in de veertig moet zijn. “Vermits het gezin de boot nam om naar huis te keren, vermoed ik dat hij afkomstig is van Hemiksem of toch daar in de buurt”, zegt Frans.

Zondag 15 augustus 1982 staat voor eeuwig en altijd in Frans’ geheugen gegrift. “Het was een heerlijke zomerdag en ik was met mijn echtgenote en mijn oom tot op de dijk in Bazel gewandeld om te genieten van het landschap en de begankenis aan de overzetboo­t Bazel-Hemiksem gade te slaan”, vertelt de Kruibekena­ar. “Toen we er stonden, zag ik een gezin met twee zoontjes op hun fietsje zich naar de veerboot begeven. We waren net van plan om de terugweg aan te vatten toen ik achter mijn rug kabaal en gegil hoorde. Ik draaide mij om en zag een man, een vijftiger, tussen het ponton en de veerboot wild om zich heen slaan.”

“Ik aarzelde geen moment en ben over het hek gesprongen om hem uit het water te halen. Maar ik zag meteen aan zijn gelaatsuit­drukking dat er iets niet klopte. In een flits zag ik de vader met een van de zoontjes en begreep ik dat het andere jongetje in het water moest zijn beland. In het Scheldewat­er zag ik een schaduw van een handje”, doet Frans zijn relaas.

Opnieuw twijfelde hij geen moment en dook hij het ‘gat’ tussen het ponton en de boot in. “Ik klampte mij vast aan een van de banden die als bumper aan het ponton hingen en tot net onder mijn kin in het water begon ik te zoeken. Enkele tellen later voelde ik de jongen aan mijn benen. Ik heb hem ertussen vastgeklem­d en kon hem zo uit het water vissen.”

Jaar of drie Het voorval liet op Frans een diepe

indruk na dat hem veertig jaar later nog altijd bezighoudt. “Door alle emoties op dat moment heb ik toen spijtig genoeg niet de kans gehad om met de ouders te spreken. Ik heb dan ook geen namen of andere info. Ik schat dat de jongen een jaar of drie was, zijn broertje was enkele jaren ouder. Ze keerden naar huis, ik vermoed dus dat ze van Hemiksem of toch uit de nabije regio waren.”

Omdat het exact veertig jaar geleden

Frans Van Raamdonck

Moedige redder

‘‘Ik vermoed dat die familie uit Hemiksem of daar in de buurt afkomstig was’’

is, besloot Frans een poging te ondernemen de jongen terug te vinden en te horen hoe het met hem gaat. In Libelle postte hij eerder al een lezersbrie­f die op sociale media werd gedeeld maar die tot nu nog geen resultaat opleverde. Frans hoopt alsnog op een doorbraak. “Recent nog sprak ik een oud schipper van de veerdienst. Hij wist mij te vertellen dat de jongen, via de radio, zelf ook al eens op zoek zou zijn geweest naar zijn redder. Dat is dan vreemd genoeg niet tot bij mij geraakt. Ik hoop vurig reactie te krijgen zodat we elkaar nog eens in levende lijve kunnen ontmoeten. Dat zou écht fantastisc­h zijn.”

Wie zich in het verhaal meent te herkennen of Frans aan meer info kan helpen, mag hem altijd contactere­n op 0475-43.34.69 of frans.van.raamdonck@gmail.com.

 ?? FOTO JORIS HEREREGODS ?? Frans Van Raamdonck staat aan de overzet in Bazel waar hij veertig jaar geleden een jongetje uit de Schelde redde.
FOTO JORIS HEREREGODS Frans Van Raamdonck staat aan de overzet in Bazel waar hij veertig jaar geleden een jongetje uit de Schelde redde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium